1998: Na tento rok dlouho nezapomeneme (VII.)

Technologické zázraky se stávají všedností. I zde byl rok 1998 výjimečný v tom, kolik technologických novinek začalo pronikat do zcela běžného života.
Technologické zázraky se stávají všedností. I zde byl rok 1998 výjimečný v tom, kolik technologických novinek začalo pronikat do zcela běžného života.

Oblast osobních počítačů začínají zasahovat LCD displeje. Tato technologie podstatně zlepšuje ergonomii práce s počítačem – displej je příjemný na sledování podobně jako list papíru, nevyzařuje tolik, nehřeje a je menší. Ano, je podstatně dražší, ale to časem přejde – zánik standardních (tzv. CRT) monitorů je už dnes jasný a velice pravděpodobné je, že si během pár let budeme kupovat i televize s LCD obrazovkami. A má to jeden zajímavý důsledek v šetření energií – LCD displeje spotřebovávají zlomek elektrické energie co vyzařující (CRT) obrazovky, a odhaduje se, že pokud by se podařilo nahradit všechny počítačové monitory technologií LCD, znamenalo by to úsporu rovnou několika elektrárnám.

DVD už má onen vrchol kopce za sebou: do roku 1998 se do DVD jen investovalo, od tohoto roku už vrací zisky. Už dnes můžeme hovořit o úpadku CD-ROM, a to jak v datové oblasti, tak v hudební; a také o konci naprosto nepraktických a neforemných videí standardu VHS. Ještě v roce 1997 by si nikdo tak zásadní soud neodvážil vyslovit.

S oblastí hudby je spojena také další specialita, dnes běžně dostupná (byť je okolo ní řada soudních sporů): přehrávač Diamond Rio, který slouží k přehrávání hudebních záznamů MP3. „Empétrojky“ jsou notoricky známé jako datové soubory vzniklé nelegálním šířením konvertovaných analogových hudebních záznamů; samozřejmě jich existuje pár legálních, ale je to jen špička ledovce.

Rovněž mobilní telefony neustávají ve svém inovačním tempu; sice se letos neobjevila žádná technologická „bomba“, ale do běžného používání se dostávají technologické prvky, které ještě loni umělo využívat jen pár uživatelů – práci s SMS zprávami, získávání údajů z Internetu, práci s bankovním účtem pomocí mobilu atd.

Závěrem nelze nezmínit iMac od Apple. Není nyní důležité, zda se stane znovu světovou legendou a nejprodávanějším počítačovým modelem; důležité je, že firma Apple opět ukázala cestu v inovacích – ne že by všichni chodili jako slepí okolo nápadu revolučního osobního počítače, ale nikdo si netroufl vsadit svou pověst na něco tak odlišného od obligátních béžových krabic. iMac má větší popularitu než prodeje, a marketingoví pracovníci velkých firem už zavětřili – vědí, že když vyrobí něco podobně inovativního a spojí to navíc se standardem PC, budou mít šanci podstatně větší.

Váš názor Další článek: Kvalitnější VB dobývá cennou vývojářkou půdu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,