Technologie | Budoucnost | Microsoft

17 expertek Microsoftu předpovědělo rok 2027. Splní se alespoň něco?

  • Zmizí klasické vyhledávače
  • Budeme programovat buňky
  • Kvantové počítače překonají šifry

V pondělí podvečer sice procházeli česká města Mikuláš s čertem, tento týden si však připomínáme ještě jednu a možná mnohem důležitější událost – týden vzdělávání v počítačových vědách, jehož součástí je i globální akce Hodina kódu.

Cílem je především popularizace technického vzdělávání a znalost alespoň základů programování, které by nemělo být jen doménou profesionálních vývojářů, ale vlastně každého amatérského majitele počítače.

Velké počítačové firmy se tento týden také předhánějí v tom, která zaměstnává více žen, mnohé IT obory jsou totiž dodnes vnímané jako čistě mužská záležitost, ačkoliv k tomu není naprosto žádný racionální důvod.

O popularizaci žen v IT se pokusil i Microsoft, který vyzval sedmnáct expertek z výzkumné sekce MS Research a zeptal se jich, jak podle nich bude jejich obor a přeneseně tedy i svět vypadat v roce 2017, ale především za dalších deset let v roce 2027.

Pokud nás čtete pravidelně, možná si vzpomínáte, že Microsoft své vědce vyzpovídal již loni, můžete tedy obě vize porovnat, za poslední rok se toho totiž mnoho událo třeba na poli strojového učení.

Ale dost řečí, pojďme se tedy trošku zasnít, co bude možná v roce 2027 zcela normální – tedy alespoň v anglofonním světě.

Jak se do roku 2027 promění strojové zpracovávání hlasu?

Kalika Bali, specialistka z indické laboratoře Microsoftu: Jazykové modely budou tou dobou již velmi úzce provázané s kognitivními modely, umělá inteligence tedy bude chápat význam jednotlivých slov. Díky tomu s námi bude umět vést plynulý dialog a dokáže rozlišovat mezi různými situacemi a náladami.

Jak se do roku 2027 promění algoritmy strojového učení?

Jennifer Chayes, specialistka z newyorské laboratoře Microsoftu: S rostoucím vlivem strojového učení bude naprosto klíčové, aby umělá inteligence měla k dispozici vždy co nejobjektivnější studijní data. Právě tímto směrem se zlepší kvalita strojového učení, které bude mnohem zodpovědnější, férové a chráněné před jakoukoliv manipulací.

(Pozn. autora: Krásným příkladem může být třeba experiment, v rámci kterého čínští vědci vycvičili neuronovou síť, aby podle fotografií rozpoznávala potenciální kriminálníky. Kdyby se taková síť používala v praxi třeba ve veřejném prostoru u bezpečnostních kamer, nesmí v žádném případě chybovat – data, na kterých se tuto velkobratrskou schopnost naučila, tedy musí být maximálně objektivní.)

Jak se do roku 2027 promění vyhledávání?

Susan Dumais, specialistka z redmondské laboratoře Microsoftu: Vyhledávací box do té doby zmizí. Současné experimenty s hlasovými asistenty jsou jedním z prvních krůčků. Vyhledávat budeme podle aktuálního kontextu a všudypřítomně. Nebudeme tedy zapisovat dotaz do jakéhosi univerzálního textového políčka, ale třeba klepneme na neznámé slovo, obrázek, položíme hlasový dotaz aj.

Jak se změní biologické programování?

Sara-Jane Dunn, specialistka z cambridgeské laboratoře Microsoftu: V příštích deseti letech vzniknou zcela nové inženýrské obory, které propojí IT s buněčnými strukturami. Budeme vyvíjet živé programy – třeba pro využití v zemědělství a medicíně. Tento přístup připraví cestu i pro miniaturní roboty postavené z živé buněčné tkáně.

Jak se do roku 2027 vyvine virtuální realita?

Mar Gonzales Franco, specialistka z redmondské laboratoře NExT: Během deseti let díky miniaturizaci a zapojení dalších smyslu (zejména hmatu) vyvineme virtuální realitu, která v podstatě rozmělní rozdíl oproti té skutečné.

Jak do roku 2027 promění technologie samu společnost?

Mary L. Gray, specialistka z novoanglické laboratoře Microsoftu: V roce 2027 bude třetina americké dospělé společnosti nabízet zboží a služby díky prvkům umělé inteligence (autonomní taxi, zdravotní péče aj.). Sami zákazníci přestanou tušit, za kterou službou ještě stojí lidský pracovník a za čím už robot, nebo chytrý program. Sociální vědy budou mít za úkol vytvořit nové bezpečnostní politiky a pravidla.

Co bude do roku 2027 největším úkolem pro vývoj umělé inteligence?

Katja Hofman, specialistka z cambridgeské laboratoře Microsoftu: Budeme muset přijít na to, jak využít potenciál A.I. k tomu, aby především co nejlépe sloužil společnosti jako celku. Tedy aby se z dobrého sluhy nestal špatný pán.

Co bude tématem ekonomické teorie v roce 2027?

Nicole Immorlica, specialistka z novoanglické laboratoře Microsoftu: Díky automatizaci vznikne nová datová ekonomika. Data budou mít ohromnou cenu a budou ze strany jednotlivce větším příspěvkem než jeho samotná práce, kterou začnou provádět stroje – ať už ty skutečné, anebo softwarové běžící kdesi v datacentrech.

143021939
Za (osobní) data služba zdarma. Časem by to už nemuselo být jen úložiště pro fotografie výše, ale třeba účty za elektřinu.

(Pozn. autora: To se začíná dít už dnes, na datech uživatelů a navázané reklamě je třeba založený celý byznys Googlu. Ve skutečně informační společnosti, ke které se teprve blížíme, pak budou data ještě cennější. Nějaký produkt/službu dostanete spíše za data, která poskytnete, než za tradiční platidlo. I to se dnes už vlastně pomalu děje.)

Nad čím budou v roce 2027 přemýšlet kryptografové a matematici?

Kristin Lauter, specialistka z redmondské laboratoře Microsoftu: Touto dobou již budeme mít k dispozici první funkční kvantové počítače a hlavně programy, které rozlousknou současné základní kryptografické systémy. Úkolem matematiky tedy bude vytvořit novou úroveň post-kvantových kryptografických technologií, které kvantové počítače nerozlousknou.

Jak se do roku 2027 promění programovací jazyky a softwarové inženýrství?

Kathryn S. McKinley, specialistka redmondské laboratoře: S nástupem strojové učení a automatizace se promění i samotný styl tvorby softwaru. Většina programátorů tou dobou bude mít jen povrchní znalosti o tom, jak věci v nitru fungují. Stanou se z nich spíše analytici, statistici, modeláři strojového učení. Tvorba softwaru bude opět o krok abstraktnější a vysokoúrovňovější.

Jak se do roku 2027 promění přístupnost?

Cecily Morrison, specialistka z cambridgeské laboratoře Microsoftu: Všechny děti, včetně těch s nejrůznějšími vadami a postiženími, budou mít dostatek nástrojů a možností, jak tvořit nové věci. Přidejte dvacet let a začnou svým úhlem pohledu samy měnit technologický svět.

Jak se do roku 2027 promění pohled na bezpečnost a soukromí?

Olya Ohrimenko, specialistka z cambridgeské laboratoře Microsoftu: Šifrování bude díky softwarovým i hardwarovým pokrokům naprostou samozřejmostí.

Jak se do roku 2027 promění mobilní výpočetní technologie?

Oriana Riva, specialistka z redmondské laboratoře: Internet věcí tou dobou ovládne naše nejbližší okolí. Podstatné je ale to, že jeho jednotlivé prvky budou napojené na chytré systémy, které nám budou rozumět, a my jim budeme důvěřovat.

(Pozn. autora: Jinými slovy, není podstatné to, jestli si koupíte chytrou žárovku a budete ji ovládat proprietární aplikací v mobilu – to samo o sobě není IoT. Cílem IoT je to, aby se po připojení tato žárovka skrze univerzální API zapojila do vašeho domácího systému a mohl s ní pracovat nějaký vyšší inteligentní elektronický správce domu, který podle vašich návyků sám ví, kdy je třeba v pokoji rozsvítit.)

Jak se do roku 2027 promění pohled na životní prostředí?

Asta Roseway, specialistka z redmondské laboratoře: Strojové učení zasáhne i do zemědělství a pomůže farmářům lépe nakládat s jejich zdroji počínaje vodou a konče půdou. Díky A.I. modelům se lépe vypořádají s nástrahami živelných pohrom a změny klimatu.

Jak se do roku 2027 promění hardware?

Karin Strauss, specialistka redmondské laboratoře: Mohli bychom se dočkat nových zobrazovacích technologií, které pomohou miniaturizovat VR/AR (projekce přímo na sítnici aj.). Jedním z témat miniaturizace bude inženýrství na úrovni molekulárních struktur (nanotechnologie) a živých hmot (DNA jako úložiště informací). A ano, elektronika bude zase o něco úspornější.

Jak se do roku 2027 promění počítačové smysly?

Xiaoyan Sun, specialistka asijské laboratoře Microsoftu: Strojové vidění (rozpoznávání obrazu) již bude na tak vysoké úrovni, že bude moci A.I. reagovat třeba na to, co vidí v obrazu z domácí kamery stejně, jako by se na vás díval člověk. Stroj tedy bude chápat nejen to, co je na aktuálním snímku obrazu, ale pochopí i souvislý děj a jeho kauzalitu (pohyb, který směřuje k nějakému úkonu aj.).

Jak se do roku 2027 promění analýza?

Dongmei Zhang, specialistka asijské laboratoře Microsoftu: Díky strojovému učení a neuronovým sítím bude analytika mezioborová. Počítač tedy od uživatele obdrží dotaz a zpracuje odpověď s využitím mnoha odlišných zdrojů (z různých domén). Uživatel bude s takovým systémem spolupracovat v přirozeném jazyce.

(Pozn. autora: Nelze než doufat, že se to bude týkat i MS Excel 2027 a konečně sám od sebe pochopí, že CSV s řádkem 12.21;9.8 nejsou časová data, ale čísla s anglickou desetinnou tečkou.)

Jsou alespoň některé vize dostatečně reálné a hlavně realizovatelné v příštích deseti letech, anebo se jedná spíše o sny, kterých se dočkáme nikoliv v příštím desetiletí, ale snad v polovině 21. století? Vždyť kolik se toho opravdu změnilo za posledních deset let? No, vlastně toho nebylo vůbec málo. Stačí se podívat, jaký telefon jste nosili v roce 2006 v kapse kalhot a co uměl samotný internet a World Wide Web. Podělte se svým názorem a třeba i vizí na příštích deset let v diskuzi pod článkem.

Diskuze (33) Další článek: Dobré zprávy pro Samsung: Nemusí platit Applu 400 miliónů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,