13 služeb pro nejlepší předpověď počasí na dovolené

  • Při předpovědi počasí se nemusíte spoléhat pouze na stručné televizní moderátory
  • Na webu najdete podrobné předpovědi i další meteo služby
  • Mnoho projektů kombinuje otevřená data a mapové podklady
Kapitoly článku

Meteomapy

Předpovědi s jednoduchými symboly sluníček a mráčků jsou sice lehce pochopitelné, pro podrobnější předpovědi však nevhodné. Proto přijdou vhod služby, které surová meteoritická data promítají nad mapové podklady a lze tak mnohem pohodlněji získat představu o počasí pro dané oblasti.

VentuSky

Čerstvým projektem je VentuSky české společnosti InMeteo. Kombinuje informace o srážkách, oblačnosti, větru, tlaku či blescích a zobrazuje je nad mapou celého světa. Kromě toho pracuje také s predikcí až na 10 dní dopředu, která je stále zobrazena v přehledné mapě.

obrázek 202.jpg

Windyty

Ještě o něco delší dobu funguje další český projekt Windyty, za kterým stojí zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič. Velmi podobným způsobem kombinuje aktuální meteorologická data a zároveň předpověď. Kromě toho lze na mapě zobrazit také aktuální snímky z webových kamer nebo data z meteo stanic.

obrázek 193.jpg

Netatmo Map

Netatmo jsou chytré meteorologické stanice, které jsou propojené s webovými službami a mobilními aplikacemi. Jejich uživatelé mohou sledovat teplotu, vítr, vlhkost, ale třeba také koncentraci CO2. Zároveň však tyto údaje mohou poskytovat široké veřejnosti v podobě globální mapy, na které jsou zobrazeny všechny stanice s aktuální teplotou. Po rozkliknutí objevíte podrobnější informace.

obrázek 194.jpg

OpenWeatherMap

Dalším projektem, který kombinuje otevřená data z více zdrojů je OpenWeatherMap. Pro celý svět si lze nechat zobrazit informace o oblačnosti, tlaku, srážkách, vlhkosti nebo rychlosti větru. Oblačnost pro celý svět lze zobrazit i v podobě reálných satelitních snímků, což u dalších služeb není obvyklé. Běžné jsou generovány jako umělé modely.

obrázek 196.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,