Notebooky | Byznys | Statistiky

13 notebooků, o které je v Česku největší zájem: rozhoduje jen jeden parametr

  • Zjistili jsme, o jaké notebooky je u nás největší zájem
  • Není překvapením, že je rozhodující cena, ale je s podivem, v až jak vysoké míře
  • První notebook s cenou nad 20 tisíc korun se objevil na 13. pozici, je ale výjimkou

O jaké konkrétní notebooky je na českém trhu aktuálně největší zájem napříč různými e-shopy? To jsme zjistili prostřednictvím vyhledávače HledejCeny.cz, který porovnává zboží z většiny českých e-shopů s počítači. Výsledkem je žebříček nejžádanějších notebooků vytvořený podle četnosti vyhledávání daného modelu.

Žebříček ukazuje, že cena je naprosto rozhodující parametr. Největší zájem je o ty úplně nejlevnější notebooky navzdory tomu, že nemají ani systém a práce s nimi bude značně útrpná. Rozhodli jsme se žebříček sestavit až k notebooku, který poprvé přesáhne 20 tisíc a došli jsme k číslu 13.

Žebříček se často mění podle toho, jak jsou notebooky nasazovány na trh, jaké mají výrobci kampaně, jak mají e-shopy akce, kde zrovna vychází recenze atp. Abychom tyto vlivy eliminovali, vytvořili jsme jej z dat za trochu delší časové období, konkrétně posledních 6 měsíců.

1. HP 255 - Naprosto základní notebook s 15,6" obrazovkou s rozlišením 1366×768 bodů, pomalým diskem, 2GB RAM a líným procesorem AMD E1, navíc bez operačního systému.

2. Acer Aspire ES15 - Opět základní notebook, ale už o pár stovek dražší. Rázem máte už alespoň Celeron, 4 GB RAM a Windows.

3. Acer One 10 - Pokračovatel kategorie netbooků. Je to malé, líné, ale extrémně levné... Intel Atom, 1 GB RAM a 32GB úložiště je pro Windows značně poddimenzovaná konfigurace, která se hodí jen pro občasné nenáročné návštěvy internetu.

4. HP 250 G4 - Opět alternativa velkého základního notebooku, podobně jako Acer Aspire ES15 nabízí Intel Celeron, 4 GB RAM a 500GB disk, systém Windows je v ceně.

5. Acer Aspire ES11 - Kompromisní volba mezi extrémně levným netbookem a plnohodnotným notebookem. Velikostí, cenou i výkonem má sice blíže k malému netbooku, ale přece jen nabídne se svou 11,6" obrazovkou o něco větší komfort.

6. ASUS X205TA - podobně jako Acer Aspire ES11 umístění o příčku výše je to malý 11,6" notebook se základní výbavou a malým 32GB flashovým úložištěm.

7. Acer Aspire S ES1 - starší verze výše uvedeného Aspire ES15. Naprostý základ v patnácti palcích, zde navíc se starším procesorem.

8. Dell Inspiron 11z - První závan naděje, že lidé nehledí slepě jen na cenu. Toto je ideální startovací počítač 2v1, který jsme sami doporučovali. Ideální pro spořivé studenty a podobně. Jeden z nejdostupnějších modelů s procesorem Core i3 a kvalitním displejem s překlápěcí konstrukcí. Navíc je i na pohled atraktivní.

9. ASUS X552WA-SX018 - Úplná novinka postavená na novém základu od AMD. Patnáctipalcový notebook s cenou proklatě nízko. Zatím se neprodává, ale zřejmě nalákaly nedávné zprávy o tom, že se tento plnohodnotný notebook bude prodávat už za 6 490 Kč a přitom má i 4 GB RAM a USB 3.0. Za tuto cenu to ale bude bez systému.

10. Lenovo IdeaPad G50 - Opět patnáctipalcový základní notebook, tentokrát ale obdařený áčkovým procesorem od AMD, grafickou kartou Radeon R5 M230 s 2GB grafické paměti a v této cenové kategorii nevídanými 8 GB RAM a hybridním diskem. Není proto divu, že je často notebook nazýván „herním“, čímž se bezesporu zajistila jeho popularita.

11. Acer Extensa 15 - Trochu stylovější varianta základního notebooku, jinak ničím překvapující.

12. HP ProBook 470 G2 - Tento kousek naopak velkým překvapením je. Jedná se totiž o 17" notebook. Převaha 15,6" modelů i výskyt tohoto dává tušit, že čeští zákazníci velké notebooky prostě chtějí. Výrobci notebooků přitom od 17" modelů spíše upouštějí a své hlavní inovace směřují nejčastěji do segmentu 13" strojů. Tento ProBook je jinak solidní notebook, asi nejlevnější sedmnáctka s Core i3.

13. Acer Aspire S13 - Vychvalovaná novinka od Aceru zjevně budí zvědavost a zájem. Je to perfektní notebook s bezvadným poměrem ceny a výkonu. K dispozici jsou i levnější konfigurace, ale tato odkazovaná je nejčastěji testovaná a tudíž asi i nejčastěji poptávaná. Podívejte se na naši recenzi Aceru Aspire S13!

A co dál? Asi nemá smysl vypisovat další modely, to už by nemělo nějak valnou vypovídací hodnotu. Acer Aspire S13 je takto vysoko docela rarita, nadále v žebříčku převažují modely s cenou kolem deseti tisíc, přičemž cena se pak logicky postupně zvedá.

Vyhledávač HledejCeny.cz provozuje naše vydavatelství.

Diskuze (74) Další článek: Za pár dnů vypuknou olympijské hry. Google připravil kompletní speciál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,