13 monitorů, které se vyplatí koupit [redaktoři radí]

Z aktuální nabídky jsme vybrali nejzajímavější monitory především z hlediska cena/výkon. Nehleděli jsme přitom jen na tabulkové parametry, ale na vlastní zkušenosti a měření.

Acer G247HLbid nebo LG Flatron 24MP77HM: Základ s IPS/VA

Aktuální cena – Acer (VA)3 890 Kč
Aktuální cena – LG (IPS)5 299 Kč

Chcete-li věrné barvy, můžete si připlatit za značkový TN monitor, nebo ještě lépe, poohlédnout se rovnou po IPS/VA monitoru. Jak se dlouhodobě potvrzuje, i ty nejlevnější IPS monitory totiž mají obvykle velmi dobré sladění barev, a to napříč všemi výrobci. V tomto ohledu udělaly monitory za poslední dva roky ohromný skok kupředu a výrobcům již věrnost barev není lhostejná.

Bohužel právě na nejlevnějších IPS/VA monitorech se nejvíc projevil skok kurzu dolaru a zatímco dříve nebyl problém koupit 22" monitor za cenu mírně nad hranicí 3 000 Kč, dnes si musíte minimálně pětistovku připlatit. U nejlevnějších monitorů nečekejte přehršel portů, ale opět jen nutné minimum, a nečekejte pokročilou polohovatelnost. Tu u 24" úhlopříčky nabízí obvykle monitory od pěti tisíc výš.

02 Acer G7 (2).jpg02 Acer G7 (3).jpg
02 Acer G7 (4).jpg

Vhodným kandidátem na koupi je Acer G247HLbid. Nabídne docela pevnou plastovou konstrukci bez extravagancí, porty HDMI, DVI i starší VGA při připojení a jak odhalil podrobný test v Computeru, nabízí vynikající kontrast a dobré podání barev. Ačkoli se jedná o VA panel, je kvalitativně dál než u nejlevnějšího doporučovaného modelu z předchozí kapitoly. Absence PWM posvícení je samozřejmostí.

Kdo má nějakou korunu navíc, ten ať popřemýšlí raději o modelu LG Flatron 24MP77HM. Nabídne vskutku výborný IPS displej a zaujme, i když zrovna nebude v provozu. Elegantní design má přece jen jednu vadu na kráse – přes průhlednou nohu, která jinak dává pocit, že obrazovka monitoru levituje ve vzduchu, neukryje připojení kabely. Kouzelný dojem je rázem pryč a průhlednost je spíš na obtíž. Pochvalu ale zaslouží extrémně tenké rámečky, které vybízí k zapojení více monitorů vedle sebe.

03 LG Flatron (1).jpg 03 LG Flatron (2).jpg03 LG Flatron (3).jpg 03 LG Flatron (4).jpg

Z výbavy stojí za zmínku dvojice HDMI konektorů či vestavěné reproduktory. Také tento monitor prošel podrobným testem Computeru, kde kalibrační sonda odhalila perfektní nastavení barev už ve výchozím stavu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,