Google | Web | Mapy Google | Mapy

12 tipů pro Google Maps: Používejte mapy jako profík

  • Věděli jste, že lze zapnout čerstvé letecké snímky?
  • Víte, že můžete sbírat body za vylepšování map?
  • Tušíte, kdy bylo naposledy nafoceno vaše město?

Mapy od Googlu obsahují hromadu skrytých funkcí. Používáte jen základní podkladovou mapu, nebo i některé pokročilejší funkce? Prohlédněte si dvanáct tipů, jak je používat ještě lépe.

Znáte další skryté a praktické speciality map od Googlu? Pochlubte se s nimi nám i ostatním v diskuzi pod článkem.


1. Jak získat čerstvé letecké snímky?

Mapy nemusejí mít pokaždé zrovna nejčerstvější snímky – přinejmenším na mnoha frekventovaných místech, v centrech větších měst a podobně. Na vině je režim 3D budov, který je dnes ve výchozím stavu aktivní a Google jeho data neaktualizuje tak často, protože je to výpočetně velmi náročné.

445869648 845930653
Mapy od Googlu a od Seznamu. Na první pohled je zřejmé, že ty vlevo mají starší letecké snímky. Naštěstí se s tím dá v mnoha oblastech něco dělat.

Pokud 3D v postranním panelu vypnete, sice nebudete moci natáčet modelem a neuvidíte trojrozměrné budovy, možná vás ale překvapí, že především ve městech uvidíte letecké snímky staré mnohdy jen pár měsíců. Venkova se to zpravidla netýká a snímky jsou tam stejné jak ve 3D, tak ve 2D.

923482647 130290008
Po vypnutí 3D modelu se rázem zobrazil mnohem čerstvější letecký snímek, který je dokonce novější než v mapách od Seznamu.

Vypnutím 3D zároveň výrazně zrychlíte načítání map, protože se stahuje mnohem méně dat a méně zatěžuje počítač. Trojrozměrný model světa je sice skvělý, nicméně pouze jako doplněk. Je zbytečné, aby se zobrazoval pokaždé, protože je při vyšším přiblížení stejně poměrně deformovaný.

202388234 424699382
Současný 3D model vlevo se nehodí na prohlížení detailů při velkém přiblížení, protože je zdeformovaný. Klasický 2D snímek je mnohem kvalitnější.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,