12 nejlepších aprílových vtípků

Google přejmenovaný na Topeka, překladač zvířecí řeči, Chatroulette pro firmy, voňavé fotografie nebo nový urychlovač v Londýně. Včera bylo mnoho zajímavých zpráv.

První aprílový den je tradičně věnován různým vtípkům a falešným informacím. Také na Živě.cz jsme si dopřáli trochu té aprílové legrace (nový Příkazový řádek, KTM Term) ale rozhodně jsme na internetu nebyli sami. Vybrali jsme proto 12 nejlepších vtípků, které připravily některé internetové firmy. Pokud se rádi bavíte, určitě si je nenechte ujít.

Google překladač pro zvířata

Ve velkém se činil Google, kde vymýšleli aprílové vtípky různé pracovní týmy nezávisle na sobě. Nejvíce nás zaujala nová služba Google Translate for Animals, která umožní přeložit řeč zvířat na řeč lidskou, podobně jako to umí s překlady různých jazyků. Je dostupná pro mobilní telefony s Androidem a její praktickou ukázku si můžete prohlédnout na videu:

Živá notifikace pro Google Wave

Další novinka Googlu se týká komunikační služby Google Wave. V nastavení najdete nový způsob upozorňování „wave notifications“, které představuje živé upozornění na nové zprávy. Jak „živé“? Podívejte se na názorné video:

Google Dokumentumok

Začátkem roku umožnil Google nahrávat v rámci služby Google Docs jakékoli soubory do webového cloudu. Nyní šel ještě dál a do svého prostoru si můžete nahrát naprosto cokoli. Nejen soubory, ale třeba také klíče od bytu, kočku nebo piáno. Když pak budete něco hledat, stačí jen stisknout Ctrl+F a Google vám ukáže, kde přesně vaše věci leží. Samozřejmostí je možnost sdílení s více uživateli.

Google Docs.jpg  Google Docs.png

Upload proběhne do tří hodin po zadání a obstarává ho síť speciálních pracovníků. Cena je deset centů za kilogram, hmotnost nebo rozměry nejsou omezeny. Zájemci nechť se zaregistrují na testovací provoz.

Google se přejmenoval na Topeka

Možná si vzpomínáte na iniciativu radních z hlavního města Kansasu Topeky. Své město dočasně přejmenovali na Google, aby si Google Topeku vybral jako město, ve kterém bude realizovat svůj projekt gigabitového internetu (více zde). Google teď obrátil a udělal si v rámci Aprílu z Topeky legraci – na oficiálním Google blogu vyšla zpráva, že se Google přejmenuje na Topeka.

Topeka.jpg

3D StreetView i knihy

Google ale také umí pěkně zmást. Když se včera objevila 3D verze Google StreetView, sami jsme si nebyli jisti, zda se jedná o vtípek nebo novou funkci. Druhá možnost zřejmě bude správně, protože funkce je dostupná i dnes a hlavně, toto není jen tak nějaká legrace, ale celkem náročný technologický proces. Když ale převedl do 3D i knihy, kdy se text vznáší nad podkladem, to jistě také nebylo jednoduché zrealizovat, ale jinak než vtip už to chápat nelze. Možná Google jen využil Apríl k tomu, aby své 3D technologie otestoval. Pokud budou fungovat bez problémů a uživatelům se zalíbí, tak je zachová, pokud se neosvědčí, zůstanou nám v paměti jako povedený aprílový vtip.

anaglyf.png 

Všichni administrátory na Reddit

Ale dost už bylo Googlu. Reddit je služba „sociálního“ typu, ve které si uživatelé vyměňují zajímavé odkazy na weby. U nás není moc známá, ale její letoční aprílový vtípek stojí za zmínku. Provozovatelé se totiž rozhodli, že na jeden den dají všem uživatelům administrátorská práva. Každý tak mohl editovat příspěvky ostatních, mazat a dělat jiné vylomeniny.

Reddit.png

Webový Foursquare

Clicky je služba pro měření návštěšvnosti webů. Včera představila novou službu pro všechny zapálené fanoušky sociálních sítí. Je inspirována službou Foursquare, kde lidé mohou registrovat své návštěvy na různých místech. Clicky přišlo s webovou a plně automatickou verzí – návštěva každého webu vám bude logována a vše následně přeposíláno na Twitter. Své přátelé tak můžete každou vteřinu informovat o tom, na jakém webu se právě nacházíte. Určitě by vám byli vděční. Samozřejmostí je sbírání všelijakých cen – kromě běžného majorství (uživatelé Foursquare ví, ostatní si v případě zájmu zjistí) jsou tu i speciality, například odznak pro uživatele, kteří jsou na internetu online od půlnoci do pěti do rána, nebo kteří si v rámci jedné online seance sedmkrát objednají pizzu.

Ocenění.png

Voňavé fotky od Kodaku

Kodak předvedl unikátní vylepšení fotografií, přidal jim vůni. Ovšem nejedná se pouze o navoněný papír, ale o zcela novou digitální technologii, která způsobí čichový vjem i prostřednictvím monitoru. Stačí kliknout a přičichnout si...

Kodak.jpg

Textový režim na YouTube

Ještě zpět ke Googlu, respektive službě YouTube. Ta nabídla unikátní textový režim pro prohlížení videí:

textovy rezim
youtube.png  textovyrezim.png

Chatroulette pro firmy

Možná jste zaznamenali úspěch služby Chatroulette, která prostřednictvím webové kamery náhodně spojuje lidi z různých koutů světa. Ačkoli služba vznikla v Rusku, této zábavě propadli zejména Američané. Společnost Socialtext nyní představila Chatroulette pro firmy. Potřebujete vyřešit nějaký problém, ale nevíte, na koho ve firmě se obrátit? Buď můžete zdlouhavě v intranetru hledat, kdo by tak asi mohl něco o problému vědět, následně zjistit, zda je vůbec v práci a nakonec hledat někoho jiného, protože odpověď stejně nebude znát. Proto se hodí Chatroulette – spojí vás s nějakým kolegou a můžete se ho zeptat. Služba se samozřejmě výborně hodí také pro šmírování zaměstnanců. Více na videu:

Nový videokurz pro Windows 3.1

Trainsignal je firma zabývající se počítačovým školením. Na apríla připravila novou nabídku – videokurz k systému Windows 3.1. Objednat si ho můžete na 16 videokazetách VHS a zdarma k tomu dostanete 48 audikazet, abyste s učením nezaháleli ani v autě. Více o nabídce v následujícím videu:

Nový urychlovač částic v Londýně

A nakonec ještě jedna podařená novinářská kachna. Deník The Independent uvedl zprávu, že Evropská organizace pro jaderný výzkum zvažuje možnost postavit druhý obrovský urychlovač částic, jaký známe z Ženevy. K jeho výstavbě se výborně hodí 23 km dlouhý tunel okružní linky londýnského metra, což by značně snížilo náklady na realizaci. Nemusel by se razit nový tunel, jen by se upravil ten stávající. Inženýři uklidňují, že by se tunel upravil tak, aby zde stále mohly projíždět i vlaky metra. Navíc vyzdvihují výhodu svého nápadu – Londýnské metro by tímto mělo jako první na světě klimatizaci tunelů.

CERN.jpg

 

 

Narazili jste na další povedené vtípky na IT webech? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi pod článkem!

Diskuze (12) Další článek: Ovládání počítače jako v Minority Report v praxi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,