1152 procesorů a 2000 TB předpoví hurikány

Texaská firma Raytheon vybudovala na základě počítačů SGI Origin 3800 clusterový superpočítač, který bude schopný předpovídat hurikány, ohrožující Spojené státy.
Celá zakázka je určena pro Geofyzikální laboratoř dynamiky kapalin (Geophysical Fluid Dynamics Laboratory neboli GFDL) v Princetonu. Tato laboratoř je součástí Národního úřadu pro výzkum atmosféry a oceánů (National Oceanic and Atmospheric Administration neboli NOAA). Zde má sloužit nejen k předvídání hurikánů, ale též předvídat i jiné změny v klimatu. S jeho použitím se mají zpřesnit krátkodobé a sezónní prognózy regionálního i globálního charakteru včetně jevů El Nino a La Nina.

Nový superpočítač je složen z dvou clusterů. První je složen z osmi 128-procesorových strojů SGI Origin 3800. Druhý cluster je složen opět z počítačů SGI Origin 3800, ale jen ze dvou strojů, kde každý obsahuje 64 procesory. Právě tento menší cluster má sloužit pro analýzy a řízení archivu dat. Ten je založen na páskové knihovně, která má na konci roku 2003 dosáhnout neuvěřitelné kapacity 2000 TB (neboli 2 PB).

Celkový výkon je příznivý. V pohyblivé řádové čárce má mít systém výkon 900 GFLOPS. Výkon tohoto clusteru má být čtyřikrát vyšší, než tři superpočítače Cray, které doposud úřad používal. Cena celé sestavy je zhruba 67 milionů dolarů.

Živě komentuje: Superpočítač takového formátu již má šanci se umístit v žebříčku Top500, což je 500 nejrychlejších superpočítačů světa. Shodou okolností se tento žebříček zveřejňuje dvakrát ročně, přičemž jarní kolo se zveřejní právě dnes.

Počet procesorů je sice úctyhodný, ale není největší. Snad největší množství procesorů má superpočítač, momentálně umístěný na druhém místě. Jedná se o stroj zvaný ASCI Red s 9632 procesory. Současný nejvýkonnější počítač světa s názvem ASCI White má 8192 procesorů. Asi ani nemusím dodávat, že všechny jmenované superpočítače jsou nainstalovány ve Spojených státech. Prvních šest nejrychlejších strojů je v USA, sedmý stroj je v Německu, osmý a desátý v USA a devátý superpočítač je v Japonsku. Z České republiky se do posledního sčítání superpočítačů nedostal ani jediný stroj.

Mít 128 procesorů v jediném počítači se zdá být skutečně hodně. Přesto nejsou stroje Origin 3800 vytíženy na maximum. Ty dokáží pojmout až 512 procesorů a maximální kapacita RAM je 1 TB.

Diskuze (9) Další článek: Macromedia představila Sitespring

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,