Notebooky | Tipy

11 tipů, jak prodloužit výdrž notebooku: Změřili jsme, co se jak na výdrži projeví

Notebook je komplexní počítač a na jeho výdrž na baterii má vliv celá řada komponent. Ukážeme vám, kde ušetříte nejvíce energie.

Největšími žrouty energie v notebooku jsou jednoznačně procesor, grafika a displej, a právě jejich držením na uzdě můžete výdrž notebooku na baterii značně prodloužit. Jsou ovšem i jiné komponenty, které mají na spotřebu energie nemalý vliv. A každá se přičítá k celkové, takže si může notebook klidně říct namísto 3 W o 12 W a najednou jste na čtvrtinové výdrži.

Proto jsme zkusili na 14" notebooku Asus ZenBook 14 (UX425JA-BM040R) s nainstalovaným programem BatteryBar Pro postupně vypínat a zapínat komponenty, zatěžovat procesor, grafiku, surfovat, přehrávat filmy a měnit režimy, abychom vám poskytli komplexní obrázek o tom, co má na výdrž notebooku jaký vliv.

Výsledkem je 11 praktických tipů, jak se dá výdrž notebooku prodloužit. U každého jsme přitom změřili sílu vlivu, tedy nakolik se na výdrži notebooku podepíše.

 [$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$]

1. Snižte jas displeje

Displej je velký žrout energie, ne však ani zdaleka ten největší. Platí, že čím větší displej notebook má, tím je také potřeba osvětlit větší plochu a jas má na spotřebu větší vliv. Rovněž je potřeba dát si pozor na dnešní vysoce jasné displeje.

U LCD displejů (TN, IPS, VA) už z principu jejich funkce nemá vůbec na příkon displeje vliv charakter obrazu (světlé či tmavé scény), protože jej určuje natočení LCD krystalů před neustále svítícím LED podsvitem, který je právě oním žroutem energie. U notebooků s OLED displejem je situace jiná, tam je každý subpixel světelným zdrojem, a má tedy pro úsporu energie smysl nejen snížit celkový jas, ale také využívat tmavé režimy jak ve Windows, tak třeba ve webovém prohlížeči.

image.png

Rozdíl mezi minimálním a jasem (19 nitů) a maximálním (316 nitů) u testovaného notebooku činil asi 2,34 W, což se zdá málo, ale v přepočtu na výdrž na baterii jde o rozdíl 14,5 hodiny. Poloviční jas  1  vám oproti minimálnímu ubere na výdrži devět hodin a čtvrtinový přes pět. Takže pokud hodláte na baterii pracovat opravdu dlouho, musíte už ideálně od začátku práce oželet vysoký jas displeje.

Diskuze (1) Další článek: Nvidia tvrdě zakročila. Výrobci notebooků budou muset přesně uvádět, jaký model grafiky GeForce RTX 3000 používají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,