Internet | Komunikace | Microsoft Teams | Zoom | Google Meet

10+1 tip pro kvalitnější videokonference. Tyhle chyby opakujeme pořád dokola

  • Během videochatů opakujeme dokola ty stejné základní chyby.
  • Výrazně kvalitnit virtuální schůzky přitom nestojí mnoho úsilí, stačí si jen pamatovat pár východisek.
  • K základním obecným pravidlům patří mít zdroj světla před obličejem, uklidit si pokoj a vypínat mikrofon.

Světem otřásla pandemie koronaviru, který nás nuceně naučil scházet se online. Jenže dodnes mnozí pořád opakujeme základní chyby, které videochat zbytečně degradují. Stačí přitom málo, aby byla kvalita sezení výrazně lepší. Nemusí vás to přitom ani stát velké úsilí, tak proč si videochaty nezpříjemnit, aby byly snesitelnější?

Vyberte si vhodnou místnost

Skloubit domácí prostředí s profesionalitou může jít těžko, protože kdo si má uvědomit, že je potřeba si přepnout mentální nastavení? Pokud pracujete v Excelu, nemusí nikomu vadit, že se nacházíte v ložnici. Během videohovoru ale rozestlaná postel za vámi nepůsobí dobře.

Vybraná místnost by měla být aspoň trochu reprezentativní a měla by vám umožnit technicky přijatelný videohovor. Myslete i na akustiku, pokud je to aspoň trochu možné – prázdné zdi vytváří prostor pro ozvěnu.

10 rad videochaty (1).png

Zajistěte si také kvalitní připojení k internetu. Ve větších bytovkách a bytech bývá problém s dosahem Wi-Fi a zarušenými pásmy. Když to jde, použijte kabel, případně Wi-Fi v 5GHz pásmu. Pokud je připojení pořád nedostatečné, zkuste se přesunout blíže k routeru.

Není totiž skoro nic otravnějšího, než když je hovor často přerušován nebo se kvalita obrazu snižuje na úroveň prvních digitálních foťáků. Myslete ještě na jeden prvek. Ve vaší místnosti by vás neměli rušit případní další členové a členky domácnosti včetně zvířat.

Diskuze (20) Další článek: Nemo's Garden. Proč potápěči pěstují suchozemské rostliny v podvodních sklenících?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,