10 věcí, které proměnily Operu 15 k nepoznání

Opera přeskočila dvě verze, zahodila Presto, vsadila na Blink, odstranila e-mailového klienta a RSS. Rozbíhá se nový boj o internetové uživatele.
Kapitoly článku

8. Gesta, klávesové zkratky a zavřené stránky

Nebyla by to Opera, aby neuměla gesta myši. Gesta fungují rychle a spolehlivě na všech oknech prohlížeče, na rozdíl od instalovaných gest (přes rozšíření) v Google Chrome, které nemusí fungovat napříkad na okně s nastavením prohlížeče.

Dostupné jsou i pokročilé klávesové zkratky, které si můžete aktivovat v nastavení.

Příjemné je, že Opera seznam nedávno zavřených stránek umístila do levého horního menu. Byla by škoda, kdyby se u této užitečné funkce inspirovala například u Chrome. Ten má seznam nedávno zavřených webů nešikovně umístěný dole na záložce Nová karta, navíc s omezeným počet posledních webů.

Dříve zavřené stránky.png
Seznam nedávno zavřených stránek se nachází v hlavním menu

9. Nástroje pro vývojáře zatím bez Dragonfly

Weboví vývojáři v Opeře naleznou nástroj „Web Inspector“ pro ladění webů, který dobře znají z Chromia či Chrome. Bude zajímavé sledovat, jak se Opera popere s vlastním ladícím nástrojem Opera Dragonfly, který dlouhá léta usilovně vyvíjí. V aktuálním sestavení není dostupný, ale v budoucnu se to možná změní.

10. Bez e-mailového klienta a RSS čtečky

Bezesporu špatná zpráva pro ty, kdo si Operu zamiloval právě kvůli rychlé a pohodlné RSS čtečce, anebo e-mailům. V nové Opeře už ani jedno nenajdete.

Uživatelé ale nemusí úplně zoufat, protože vývojáři vydali samostatnou aplikaci „Opera Mail for Windows“ (první verze ke stažení zde). Za odstraněním může stát technické omezení či snaha Operu maximálně zjednodušit, je ale nutné zmínit, že mít vše v jedné aplikaci mohl být jeden z hlavních důvodů, proč u Opery zůstávat.

Přepínání mezi okny RSS čtečky a prohlížeče může být jako škrábat se pravou rukou za levým uchem. U e-mailů to lze pochopit, ale v případě RSS to je špatně. Nemít RSS neustále na očích je velké mínus.

I když se svět přesunul na sociální sítě, nelze RSS čtečkám upřít jejích výhodu – snadné a rychlé zobrazení aktuálního dění. Užitečné pro novináře a milovníky čerstvých informací, kteří se nechtějí omezovat facebookovým „Edge Rankem“.

A co chybí?

Spoustu očekávaných funkcí v aktuální Opeře Next nenajdete. Například:

  • Dynamické náhledy po najetí myší na ouška listů (pravděpodobně nebudou)
  • Přibližování stránky v pravém dolním rohu stránky (nyní v levém horním menu)
  • Vyhledávání v obsahu dříve navštívených webů
  • Synchronizace přes Operu Link (pravděpodobně bude)
  • Poštovní účty a RSS (samostatná aplikace)
  • Chat a torrenty (pravděpodobně nebudou)
  • Poznámky (pravděpodobně nebudou)
  • Přizpůsobení a rozložení prvků na stránce (možná bude časem, i když ono vlastně ani není co přizpůsobovat)
  • Původní správce hesel (nyní je ten, který známe z Chromu nebo Firefoxu)
  • Verze pro Linux (bude)

Kam míříš, Opero?

Na to možná v tuto chvíli nedokáží odpovědět ani samotní vývojáři. Opera se ve dvanácté verzi dostala do fáze, kdy nabízela pohodlné, rychlé a příjemné uživatelské rozhraní. Bylo potřeba jen pohnout v některých případech s výkonem JavaScriptu (kombinace Facebooku a některých konfigurací působilo zlo) a funkčností webů, což ale není tak snadné.

Přechod na kvalitní a odladěné jádro lze jen kvitovat, ale zabít kvůli tomu původní Operu může být také to poslední, co Opera udělá. Její zastoupení mezi uživateli je docela mizivé, takže naštvat současné uživatele by bylo v lepším případě krokem do neznáma. Na druhou stranu se podíl Opery dlouhé roky nezvyšuje a možná je na čase změnit image prohlížeče trochu radikálněji, aby se rozšířil i za hranice skupiny alternativních geeků.

Na vynášení ortelů je ale zatím čas. Patnáctá Opera je na úplném začátku, teprve až nyní uvidíme, co vývojáři předvedou.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,