Windows 11

10 věcí, které nás štvou na Windows 11 a bohužel asi jen tak nepřestanou

  • Microsoft slibuje něco, co pak nesplní
  • Přibývá agresivních reklam a nerespektující chování
  • Operační systém na uživatele příliš nereaguje, měl by být chytřejší

Jedenáctky napodobují macOS, konzervativní prostředí narušují častými a někdy nezdokumentovanými aktualizacemi. Zatímco v první fázi života jim oproti Windows 10 funkce spíše chyběly, Microsoft situaci postupně napravil a zejména do aplikací přidává zajímavé funkce.

V tomto ohledu jsme konečně mohli opustit Desítky. Microsoft ale situaci začal kazit dotěrnější reklamou, čímž zesílil roky nastupující trend. Tímto článkem navazujeme na pár let starý text o tom, co nám dlouhodobě vadí na Windows 10. Platí, že co uživatel, to názor. Pokud na systému shledáváte jiné nedostatky, podělte se o ně v diskuzi.

1. Nenaplněné sliby

Může to znít malicherně, ale když už něco slíbíte, měli byste to dodržet. K největším novinkám ve Windows 11 mělo patřit spouštění aplikací z Androidu. Microsoft po téměř dvou a půl letech od vydání operačního systému oznámil, že jeho snahy o provoz mobilních aplikací na počítačích končí.

Za tu dobu byl Windows Subsystem for Android (WSA) testován v pár zemích, do Česka se nedostal nikdy. Zatímco dnes už můžeme o Jedenáctkách říct, že nabízí dost zajímavého, aby se vyplatilo na ně přejít z Windows 10, v prvních měsících to tak nebylo. Tohle mohla být tak zásadní novinka, že by Microsoft nový operační systém části publika prodal.

Windows 11 nabídne aplikace z Androidu – prostřednictvím Amazon Appstoru foto: Microsoft
Microsoft nechtěl, abyste rozdíl mezi nativními programy a aplikacemi z Androidu poznali

Jenže to se nestalo a ukončit iniciativu po takové době čekání je facka do tváří uživatelkám a uživatelům Windows 11. Microsoft zjevně nechtěl čeřit vody, takže se nevytasil s okázalým oznámením. Na webu podpory jen potichu zveřejnil poznámku o tom, že WSA skončí k 5. březnu 2025.

Tohle přitom mohla být jedna z ambicióznějších funkcí, které by firma za poslední desetiletí vyprodukovala, a navíc reálně užitečných. Přitom Microsoft už by se svými zkušenostmi měl vědět, že největší zklamání vyplývají z nenaplněných slibů. Neměl by dopředu oznamovat funkce, které následně nedoručí.

Pokud někdo přešel na Jedenáctky s vidinou toho, že na nich bude snadno a bez řešení třetích stran provozovat aplikace z Androidu, má jednoduše smůlu. Tak se důvěra nebuduje a je to další způsob, jak Redmondští zbytečně škodí značce Windows.

Místo toho se v systému objevuje stále více reklam a nerespektujícího chování, jak se dozvíte v další kapitole.

Diskuze (54) Další článek: Američané chtějí kvůli letům k Měsíci zavést nový časový standard. Čas tam plyne rychleji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,