Microsoft | Windows 10 | Windows Update

10 věcí, které nás štvou na Windows 10 a bohužel asi jen tak nepřestanou

  • Windows 10 je na trhu 5 let, ale pořád má velké rezervy
  • Ani desátá velká aktualizace, která vyjde na podzim, je nevyřeší
  • Štvou nás Windows Update, Store, Nastavení atd.

Windows 10 je na trhu již pět let. V minulosti Microsoftu obvykle trvalo dva až tři roky, než vydal novou verzi systému (výjimečné bylo čekání na Vistu). Dnes se tudíž nacházíme ve stavu, kdy bychom po Desítkách již jeden nový systém měli a druhý byl v nejhorším případě na cestě.

Jenže v Redmondu tento model opustili a místo toho se soustředili na pravidelné půlroční aktualizace Windows 10. Těch vyšlo již devět, desátá se momentálně nachází v testovacím stádiu. Ač jsme se za onu půldekádu dočkali řady užitečných novinek a zlepšení, k dokonalosti má systém pořád daleko. V tomto článku se podíváme na 10 věcí, kde má Windows 10 ještě rezervy nebo které nám vyloženě pijí krev.

Nejednotný vzhled

To, co na první pohled asi nejvíce bije do očí. Microsoft je i po pěti letech stále rozkročený mezi Windows 7 a 8, tedy systémem zaměřeným na desktopy a tablety s dotykovým ovládáním. Desítky se po vydání zdály jako dobrý kompromis, který uspokojí fanoušky obou přístupů. Chtělo to jen „pár věcí doladit“. A chce to pořád…

Microsoft vzdal snahu, že všechny aplikace budou muset mít dotykové uživatelské rozhraní. Případně alespoň netlačí tolik na pilu. Zůstávají vcelku konzervativní Průzkumník i jednoduchý Poznámkový blok, ale máme moderní Kalkulačku s novými funkcemi nebo Edge, který se vzdal zažitých zvyklostí Internet Exploreru.

2020-08-24_15h58_14.png
Bez Ovládacích panelů se neobejdeme, v novém Nastavení pořád spousta věcí chybí

Kde je však Microsoft stále schizofrenní, je správa počítače. Od roku 2015 nedokázal sjednotit Ovládací panely a nové Nastavení. V Panelech najdeme veškeré nastavení PC, ale položky tam jsou nelogicky či nepřehledně uspořádané včetně toho, že v nich přebývají různé dnes nepoužívané relikty z dřívějších systémů. Nové Nastavení již má přehlednější strukturu, ale spousta položek v něm stále chybí. A i když už v něm jsou, neznamená to, že by se používaly lépe než v Ovládacích panelech. Nastavení sítě nebo zvuku budiž příkladem.

2020-08-24_16h01_34.png
Ve Windows 10 stále ještě najdeme staré dialogy počítající s tím, že používáme disketovou mechaniku

S vizuálem mají v Redmondu dlouhodobě potíž. Od vydání Desítek totiž několikrát změnili designový jazyk, po jejich oznámení trvá několik měsíců i let, než jej začnou používat i integrované aplikace. A když začnou, přijde nový jazyk a cyklus se opakuje. V systému tak narazíte na prostředí z éry Windows 7 a dřívějších, jsou tam ploché dvoubarevné Desítky i nové plastické a průhledné Desítky dle jazyka Fluent. (Který se navíc průběžně vyvíjí.)

Apple přitom letos ukázal, že lze během jednoho roku kompletně upravit vzhled systému i integrovaných aplikací, přičemž nezmění logiku ovládání, takže uživatelé nebudou tápat. macOS Big Sur vypadá jinak než Catalina, přesto podobně. A během betatestování v Cupertinu zvládají upravovat nedokonalosti na základě zpětné odezvy.

V další kapitole se dozvíte, proč nemáme rádi Windows Update…

Diskuze (148) Další článek: Word dokáže přepsat rozhovor na text a jeho diktování je teď chytřejší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,