Software | Hardware | Tipy

10 věcí, které jste odkládali „na jindy“, ale teď je konečně můžete udělat

  • Dlouhé večery a svátky jsou ideální pro dodělání „nudných“ prací
  • Připomínáme často odkládané činnosti, které se týkají počítačů
  • Zálohujte, aktualizujte, čistěte a…

Začněte konečně zálohovat

Léty prověřené pravidlo říká, že „lidé se dělí na ty, kteří zálohují, a na ty, již o data teprve přijdou“. Pokud hořkost tohoto pravidla nechcete poznat na vlastní data, začněte zálohovat hned.

Začít můžete tím nejjednodušším možným způsobem, že zkopírujete všechny fotky, videa a důležité dokumenty na externí médium – například na přenosný disk. Sice to není vhodný typ zálohy pro průběžné zálohování a nekryje řadu scénářů, jak byste o data mohli přijít, ale je to aspoň něco. A rozhodně ani tento typ jednoduché dlouhodobé zálohy není na škodu.

Zálohování ve Windows 10 
Zálohování ve Windows 10

Základní průběžné zálohování nabízí Windows 10 v sekci Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Zálohování. Zde klepněte na tlačítko Přidat jednotku a zvolte místo, kam bude deponována záloha. V sekci Další možnosti pak můžete ovlivnit frekvenci zálohování, dobu uchování záložních souborů a složky, jejichž obsah bude zálohován.

Zálohování však můžete svěřit i aplikacím třetích stran. Řada z nich je nabízena zdarma – zmínit můžeme například otevřený software Duplicati, který je k dispozici pro Windows, Linux i macOS. S jeho pomocí můžete bezpečně ukládat šifrované, přírůstkové, komprimované zálohy na místní úložiště, cloudový disk i vzdálené souborové servery.

Pro domácí použití se samozřejmě skvěle hodí cloudová záloha ve formě OneDrivu, Google Disku apod. A jestli chcete „vlastní cloud“, pořiďte si NAS. Jeho konfigurace sice chvilku trvá, ale teď máte času dost. Výsledkem bude optimální řešení záloh na více zrcadlených disků a klidně i s automatickou zálohou vybraných složek do cloudu třetí strany. 

Diskuze (9) Další článek: Euro 7 je schválené. Češi vedli revoltu a vydupali mírnější pravidla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,