10 skvělých doplňků pro Firefox, které musíte mít

Vybrali jsme 10 doplňků pro Firefox, které prostě musíte vyzkoušet. Bude se vám lépe ovládat a snadněji se dostanete na oblíbené weby. A třeba vám doplňky ušetří i čas.
Kapitoly článku

Pokud si nainstalujete internetový prohlížeč Firefox, zjistíte, že toho v základu moc neumí. Kromě zobrazování webových stránek a správy záložek nenabízí nic moc navíc. Ale není se čemu divit, je to pouze webový prohlížeč. Co když ale zatoužíte po pohodlnějším ovládání? Na scénu přichází doplňky.

Jsou jich mraky, vyznat se v nich není vůbec snadné. Pro každou činnosti či funkci většinou existuje více než jeden doplněk, liší se ovládáním, možnostmi, nastavením a také provedením.

Vybrali jsme proto deset těch nejlepších, které by neměly ve vašem Firefoxu chybět.

1. FastDial: Oblíbené weby jasně a přehledně

Někdo má oblíbených webů pět, jiný dvacet, každý má ale nějaké, na které často chodí. Už před pár lety Opera nabídla tzv. Speed Dial, neboli Rychlý přístup. V novém panelu se vám místo webové stránky zobrazí seznam několika webů, obyčejně o rozloze 3×3 polí – a co pole, to jiný web.

FF/Fast Dial - Mozilla Firefox (2).png
 Libovolný seznam vašich oblíbených webů

To stejné nabízí FastDial. Počet polí si samozřejmě můžete přizpůsobit, stejně tak i velikost jednotlivých náhledů na weby. FastDial se standardně zobrazí při otevření nového panelu, což je více než užitečné.

Přestože Speed Dial může působit nezajímavě, a možná si řeknete k čemu to je, když existují záložky, budete se sami divit. Kliknout na obrázek s webem je daleko intuitivnější, než hledat adresu webu někde v seznamu záložek. Na začátku jsem nebyl velkým zastáncem Speed Dialu, ale v současnosti mi v prohlížeči dláždí plochu 52 webů. Je to šikovná pomůcka.

Stáhnout FastDial

2. FireGestures: Gesta pro pohodlné ovládání

Copak vy ještě nepoužíváte gesta pro ovládání prohlížeče? Velká škoda, správný pohyb myši urychlí práci s prohlížečem. Nač zavírat stránku křížkem, když stačí stisknout pravé tlačítko myši a posunout myš dolů a doprava? Nebo koho by bavilo najíždět myší na tlačítko zpět, když stačí myš „ucuknout“ doleva.

FF/FireGestures - nastavení (2).png FF/FireGestures - nastavení (3).png
  V nastavení změníte barvu čáry

FireGestures je užitečný doplněk, který zpříjemní a hlavně zrychlí ovládání Firefoxu. Pro všechny časté činnosti s navigací existují předdefinovaná gesta, takže se je stačí naučit. Nebo aspoň ta, která potřebujete často.

FF/FireGestures - nastavení.png ek.png
 Předdefinovaný seznam gest a gesto L pro zavření okna

V nastavení si kromě gest můžete zvolit jejich prezentaci. Ve výchozím nastavení se na obrazovku při tažení myši vykresluje zelená čára. Stejně tak lze nastavit časové limity pro pohyb a vybrat tlačítko gest.

Stáhnout FireGuestres

3. Tab Mix Plus: Panely pod kontrolou

Rozšíření Tab Mix Plus nabízí bez nadsázky stovky až možná tisíce různých voleb a nastavení. Můžete V něm nastavit, na co si jen vzpomenete ve spojení panely. Chcete si přizpůsobit zobrazování panelu s otevřenými stránkami, přemístit jej dolů nebo automaticky uzavřít stránku po najetí myší na záložku (panel) stránky? Tab Mix Plus to umožní.

FF/Možnosti Tab Mix Plus (2).png FF/Možnosti Tab Mix Plus.png
 Rozsáhlé nastavení Tab Mix Plus

Umí zobrazovat průběh načítání stránky a slučovat panely. V nastavení také můžete zapnout upozornění při zabírání Firefoxu s otevřenými více weby nebo si detailně nastavit chování myši – co udělat při dvojklepnutí, jak má sloužit prostřední tlačítko či levé tlačítko spolu s klávesou ctrl. Chybí vám procházení panelů pomocí kolečka myši, tzv. skrollování? Tab Mix Plus to umí.

tabmix nacitani.png
 Průběh načítání stránky se zobrazuje v horní částy ouška záložky

Stáhnout Tab Mix Plus

4. České slovníky pro kontrolu pravopisu

A abychom trochu kultivovali úroveň komentářů, tedy aspoň co se týče gramatiky, nesmí nikomu chybět doplněk České slovníky. Sice vás neupozorní na shodu podmětu s přísudkem a ani vám nevysvětlí rozdíl mezi slovy hold a holt, ale upozorní na ty nejhorší gramatické chyby a překlepy.

FF/Nefunguje vám dnes Skype Nejste jediní - Živě.cz - Mozilla Firefox.png
 Slovníky pro kontrolu pravopisu upozorní na chybu

Instalace je asi ze všech rozšíření nejsnadnější. Po nainstalování a restartování Firefoxu jsou ihned funkční. Takže když v textovém poli začnete psát s chybami, automaticky se pod chybným slovem objeví červená vlnovka, která jasně napoví, že je asi něco špatně.

Stáhnout České slovníky pro kontrolu pravopisu

5. Sage: RSS čtečka

Ne jen procházením webů je člověk živ. Pokud sledujete více webů, možná už používáte službu Google Readers, která přes RSS hlídá novinky na webech a patřičně o nich informuje. Podobně to umí RSS čtečka Sage, která je dostupná jako rozšíření pro Firefox.

FF/Properties.png FF/Vyhledat kanály.png
 Přidání nového RSS zdroje, případně vyhledání dalších na aktuálním webu

Sage v levém panelu zobrazí všechny sledované zdroje, třídit je můžete do složek. Využívá přitom standardního systému záložek, takže při zálohování se logicky zálohují RSS zdroje. Další výhodou je, že můžete zdroje třídit do složek – a jak už je zvykem, složky lze i zanořovat.

FF/Zdeněk Večeřa - Sage - Mozilla Firefox.png
 Vlevo seznam zdrojů, vpravo jednotlivé články

V nastavení Sagu si pak můžete RSS zdroje vyexportovat, případně naimportovat odjinud, pokud využíváte jinou RSS čtečku. Export i import probíhá přes standardní formát OPML, která by měla každá solidní RSS čtečka umět.

FF/Nastavení Sage.png
 Nastavení nenabízí příliš mnoho možností

Zajímavou funkci skrývá tlačítko „hledání“. Když půjdete na jakýkoliv web a kliknete na hledání, Sage vyhledá všechny RSS zdroje, které web nabízí. Můžete si pak pomocí jednoho kliknutí vybrané zdroje začít sledovat. Ani pak není potřeba symbol RSS zdroje v adresním řádku, jak může být vidět u jiných prohlížečů.

Stáhnout Sage

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,