Google | Chrome | Tipy

10 skrytých nastavení Google Chromu, kterými prohlížeč vytuníte

  • Google do svého prohlížeče pravidelně přidává experimentální funkce
  • Mohou být implementovány do stabilní verze, případně časem zmizí
  • Některé zpříjemní navigaci, některé vzhled nebo doplní jiné funkce

Běžná nabídka funkcí ve Chromu je nemalá a prohlížeč si v mnoha ohledech přizpůsobíte vlastním potřebám. Souběžně do něj Google pravidelně přidává nové funkce, které na odiv nevystavuje. Jsou totiž experimentální, z čehož vyplývá několik konsekvencí. Experimentální funkce především nemusí pracovat spolehlivě.

Nemusí ani nabízet zcela odladěný uživatelský zážitek. Experimenty jsou někdy neumělé skici věcí budoucích. Ne vždycky se nápad chytí tak, aby producenta přesvědčil, že by bylo dobré funkci plošně nasadit. K nasazení někdy po měsících vývoje dojde, jindy se funkce ztratí. Vyloučené není, že roky setrvá v experimentálním stádiu.

V tomto článku si přiblížíme skryté funkce, které považujeme za zajímavé. Najdete je na stránce chrome://flags. Je to adresa jako jakákoli jiná, kterou zadáte do adresního řádku a potvrdíte. Počítejte s tím, že obsah na této stránce na rozdíl od zbytku prohlížeče není přeložený.

Protože funkce nemusí být zcela odladěné, používejte je v přiměřené míře a za přispění zdravého rozumu. Používáte je na vlastní nebezpečí. V praxi si ovšem nepamatujeme, že by tyhle funkce způsobily katastrofální poškození uživatelských dat. Pokud zaznamenáte problémy s fungováním Chromu, tak funkci zase vypněte.

chrome flags 2023 00.png
Stránka chrome://flags obsahuje skryté experimentální funkce

Google sám testovací funkce vypíná a zapíná podle toho, co a jak zrovna potřebuje testovat. Můžete do toho ovšem manuálně zasáhnout. Zajímat vás budou dvě hodnoty, které najdete v rozbalovací nabídce u každé skryté funkce: zapnuto (enabled) a vypnuto (disabled). Ty jednoznačně aktivují či deaktivují funkci dle vašeho přání.

Někdy je možností nastavení více. V tom případě to uvádíme u konkrétních tipů. Po aktivaci či deaktivaci vás prohlížeč vyzve k restartu, do té doby se změna konfigurace neprojeví. Klepněte pak tedy vždy na modré tlačítko Relaunch.

Diskuze (6) Další článek: Mapy.cz už mají v zahraničí stejně dobré turistické značení jako v Česku. Takový servis nemá nikdo jiný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,