10 nejtragičtějších nehod na železnici: selhávají brzdy, mosty i strojvůdci

  • Přehled deseti nejtragičtějších nehod, jež se odehrály na železnici
  • Oběti se počítají na stovky, jde však o události z minulého století
  • Dnešní železnice je v mnoha směrech podstatně bezpečnější

Pád afrického vlaku z mostu (1985)

V tomto článku se podíváme na deset nejtragičtějších vlakových nehod světa. Rozhodně však nechceme šířit paniku – i přes aktuální sérii mimořádných událostí, které se odehrály na českých kolejích, patří železnice k nejbezpečnějším způsobům přepravy. Ostatně jak uvidíte sami – ty nejtragičtější nehody patří do poměrně hluboké historie, kdy ještě neexistovaly vlaková zabezpečovací zařízení. A protože jsme na VTM.cz, zaměříme se přitom právě na technické stránky příčin jednotlivých nehod. 

Desátá příčka patří dálkovému expresu, který spadl 13. ledna 1985 z mostu u města Awash v Etiopii. Přes 800 km dlouhá železniční trať dlouho spolehlivě sloužila jako zásobovací tepna pro humanitární pomoc africké zemi, která se potýkala s extrémním suchem. V osudnou neděli však tratí projížděl osobní vlak plný lidí a na 12 metrů vysoký most s půdorysným zakřivením (do zatáčky) vjel příliš vysokou rychlostí. 

Klepněte pro větší obrázek 
Železniční trať u města Awash

Ve vlaku cestovalo přibližně tisíc lidí. Čtyři vagóny se z mostu zřítily a smrt v nich našlo 392 obětí. Příčinou byla podle všeho rychlost, která v zatáčce způsobila extrémní zatížení na vnější straně oblouku, což vedlo k vykolejení vlaku a následném převrácení. Ze zavinění byl obviněn strojvůdce. 

Diskuze (25) Další článek: Intel předčasně pohřbívá výkonné procesory Core-X patřící do 9. generace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,