10 nejlepších notebooků pod stromeček [Vánoce 2012]

Vánoce jsou za rohem, a pokud stále váháte, čím obdarovat okolí nebo naopak sebe, mohou vám být inspirací vánoční tipy na ty nejlepší notebooky. Aktualizováno!
Kapitoly článku

Zájemci o to nejlepší nebo nejzajímavější na trhu jsou zde správně, musí ale počítat se zvýšenými nároky na jejich bankovní konto. Předvánoční trh je plný hybridních ultrabooků s Windows 8 nebo notebooků s displeji s vysokým rozlišením, za to vše je ale nutné si něco připlatit.

Prémiová kvalita či design: MacBook Pro s Retinou

Alespoň v Evropě kolem sebe mají počítače Apple stále nádech něčeho odlišného od většinové produkce ostatních výrobců. Pokud se ale Applu něco daří, tak tlačit na konkurenci v oblasti kvality jejich produktů. Příkladem za všechny je MacBook Pro, který lze nyní pořídit i v konfiguraci s extrémně jemným displejem Retina. U 15,4" verze to znamená rozlišení 2 880 × 1 800 bodů. Samozřejmostí je panel typu IPS, na nekvalitní TN rovnou zapomeňte.

Retinagallery2_2256.jpg gallery5_2256.jpg
Displej s extrémně vysokým rozlišením 2 880 × 1 800 bodů nenabídne jiný notebook na trhu, nežli Apple MacBook Pro

Ostatní parametry také odpovídají prémiovému produktu: Intel Core i7, 8 GB paměti a 256GB disk SSD dělají z MacBooku Pro všestranně použitelný notebook. Pro uživatele přecházející z Windows může být překážkou systém OS X Mountain Lion, vše je ale pouze otázkou zvyku. Prvotřídně zpracovaný notebook ve výše zmíněné konfiguraci stojí přes 55 tisíc korun, můžete si ale být jisti, že dostanete jeden z nejlepších přenosných počítačů na trhu.

Ultrabook s dotyky: Acer Aspire S7

Příchod Windows 8 znamená mohutný nástup dotykových displejů i u zařízení, kde byly dříve zbytečné. Výjimkou tedy nejsou ani dotykové ultrabooky jako je Acer Aspire S7, který na úhlopříčce displeje 13,3" nabízí plné HD rozlišení. Procesor Intel Core i5-3317U má výkonu na rozdávání, totéž platí o 128 GB velkém disku SSD složenému ze dvou 64GB disků v poli RAID 0.

S7
S7-Helium-photo-gallery-01.png S7-Helium-photo-gallery-03.png S7-Storm-photo-gallery-03.png
Notebooků a ultrabooků s dotykovým displejem bude pozvolna přibývat, Acer S7 je zajímavý ještě použitím skla Gorilla Glass 2 na víku displeje

Zajímavostí tohoto Aceru je použití skla Gorilla Glass 2 jako vnějšího ochranného prvku víka displeje. To dokazuje, že už je toto tvrzené sklo natolik odolné, že je možné jej na tento účel použít a neriskovat jeho brzké poškození. Chcete-li raději menší ultrabook, podobné parametry nabídne také 11,6" varianta Aspiru S7, která má však na víku displeje běžnější hliník. 13" ultrabook v popsané konfiguraci koupíte za 35 tisíc, menšího sourozence se stejnou výbavou pak za 32 a půl tisíce korun.

Tablet a ultrabook v jednom: Toshiba Satellite U920T

Chcete se vymknout zavedeným konvencím a používat zařízení, které bude v okolí vyvolávat zájem? Bez problémů to splní Toshiba Satellite U920T s netradiční výsuvnou konstrukcí. Úhlopříčka displeje činí atypických 12,5", na které zobrazuje 1 366 × 768 bodů. Nižší rozlišení vynahrazuje použitá technologie IPS. Ani výkon určitě chybět nebude, procesor Intel Core i5-3317M, 4 GB paměti a 128GB disk SSD většině uživatelů postačí.

Toshiba U920T
01-toshi.jpg 02-toshi.jpg
Toshiba U920T je bytelný hybrid tabletu a ultrabooku, u kterého může vadit snad jen pohled do odhalených vnitřností ze zadní strany

To nejzajímavější na tomto hybridu je jeho konstrukce. Zařízení lze používat jako tablet a jednoduchým vysunutím horní části se objeví klávesnice, čímž dojde k transformaci na ultrabook s nastavitelným sklonem displeje. Má to pochopitelně své nevýhody, jako je možná až příliš stísněný prostor pro klávesnici s touchpadem nebo přímý pohled do útrob mechanismu v rozevřeném stavu, ale to je daň za zařízení typu dva v jednom, umožňující práci i zábavu bez nutnosti synchronizace dat. Cena za konfiguraci s Core i5 činí přijatelných 25 tisíc korun.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,