Nejlepší programy | Fotky | JPEG

10 nejlepších aplikací na prohlížení fotek a obrázků pro Windows, Linux i macOS

  • Prohlížení fotek a obrázků může být rychlé a efektivní
  • Našli jsme 10 aplikací, které předčí výchozí systémové nástroje
  • Na své si tentokrát přijdou uživatelé Windows, macOS i Lunuxu

Windows 10 sice obsahují integrovanou aplikaci pro prohlížení obrázků, avšak ta postačuje jen pro základní použití. Vybrali jsme deset nejlepších aplikací na prohlížení fotek a obrázků, a to nejen pro Windows, ale pro srovnání i nahlédneme i do nabídky softwaru pro operační systémy Linux i macOS. Hledáme přitom opravdu jen prohlížeč - rychlý nástroj na zobrazení obrázků a jejich třídění. Pokud hledáte spíše editory, přečtěte si náš starší článek.

IrfanView

Tento přehled prohlížečů začneme rychlým a relativně kompaktním prohlížečem IrfanView z dílny bosenského programátora Irfana Skiljana. Cílem jeho snahy je nabídnout aplikaci, která je jednoduchá pro začátečníky a současně výkonná pro pokročilejší uživatele. Design tohoto letitého programu už poněkud zastaral, ale po stránce funkčnosti má stále co nabídnout a vývoj pokračuje. 

IrfanView 
IrfanView

Program podporuje celou řadu jazyků včetně češtiny – tu je však nutné stáhnout a nainstalovat z oficiálních stránek. Samotná aplikace nabízí poměrně širokou paletu funkcí – kromě prohlížení zvládá například dávkovou konverzi, rychlé procházení adresářů a základní úpravy, jako je otáčení, změna velikosti či vytváření panoramat.

Další funkce lze doinstalovat v podobě zásuvných modulů – aplikace pak s jejich pomocí zvládne pracovat například se soubory ve formátu DICOM, posílat obrázky e-mailem či nahrávat je přes FTP. Jedinou výtku tak lze mít pouze k poněkud obstarožně působícímu uživatelskému rozhraní.

IrfanView je pro nekomerční použití k dispozici zdarma pro operační systém Windows XP, 7, 8 a 10 ve 32- a 64bitové verzi. Uživatelé, kteří by ho chtěli používat pro komerční účely, bude licence stát 10 eur, tedy v přepočtu asi 260 korun. Při nákupu více než jedenácti licencí slibuje autor množstevní slevu.

Diskuze (19) Další článek: Nvidia DLSS 2.0: Z grafiky se dá dostat víc pomocí umělé inteligence, druhá verze už funguje přesvědčivě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,