Baterie | Akumulátory | Lithium

10 mýtů a polopravd o bateriích, kterým možná ještě věříte

  • Kolem baterií a akumulátorů koluje řada mýtů, nepravd a polopravd
  • Dnes vám devět z nich zkusíme vyvrátit na základě faktů
  • Většina z nich totiž neplatí pro moderní lithiové baterie

S bateriemi se setkáváme v celé řadě zařízení, počínaje mobilními telefony, přes tablety, notebooky, různé domácí spotřebiče, až například po elektromobily. Přestože jsou běžnou součástí našich životů již řadu let, stále kolem nich koluje řada mýtů, nepravd a polopravd. Dnes se pokusíme alespoň některé vyvrátit.

Za některými nepravdivými informacemi stojí snaha uživatelů o prodloužení výdrže na jedno nabití, respektive zvýšení celkové životnosti akumulátoru. Často je ale konečný výsledek přesně opačný, než bylo původně v plánu. Zásadním faktem je, že nejčastěji dnes narazíte na baterie na bázi lithia, pro které platí úplně jiné podmínky a pravidla než pro dobíjecí akumulátory NiCd a NiMH.

× Nabíjení baterie po celou noc jí škodí

Začněme jedním z nejrozšířenějších mýtů, který tvrdí, že pokud necháte zařízení (například telefon) v nabíječce po celou noc, bude docházet k „přebití“ jeho baterie. V některých variantách tohoto tvrzení dokonce zaznívá, že může dojít až ke vzplanutí či výbuchu.

Pro moderní zařízení to však rozhodně neplatí – používají totiž chytré řízení dodávky energie a mimo jiné například snižují nabíjecí proud, když se blíží plnému nabití. Dnešní chytré telefony komunikují s nabíječkami, dokážou jim poskytovat informace o stavu baterie a optimalizovat tak nabíjecí proces. Součástí jsou také různé ochranné okruhy.

Nabíjení baterie po celou noc jí neškodí 
Nabíjení baterie po celou noc jí neškodí

V případě lithiových baterií lze tedy s použitím originálního příslušenství nechat zařízení připojené třeba i několik dnů, aniž by tím docházelo k jakékoli degradaci. Jistým rizikem je v tomto směru pouze používání neoriginálních levných nabíječek.

V každém případě však platí, že by nabíjené zařízení mělo mít zajištěný dostatečný odvod tepla. Zahříváním totiž životnost baterie klesá a při překonání kritické hodnoty může dojít až k její destrukci. Z tohoto důvodu je například u mobilních telefonů doporučeno vyjímat je před nabíjením z ochranných obalů a položit na podložku, která rozptyluje uvolněné teplo. Rozhodně nedoporučujeme umísťovat nabíjený telefon pod polštář!

Diskuze (102) Další článek: Nová verze malých SSD do slotu M.2 od Intelu se chlubí vyšší rychlostí a mnohem delší životností

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,