10 důvodů, proč zkusit nový Firefox 4

Nové grafické prostředí, vyšší rychlost, hardwarová akcelerace, synchronizace hesel, záložek a otevřených panelů. Do toho nová správa skupin webů a pro vývojáře webová konzole.
Kapitoly článku

7. Pořádek v otevřených webech

Jestli v jednu chvíli máte otevřeny tři, čtyři nebo nanejvýš pět panelů, tato funkce pro vás není. Pokud ale počet otevřených panelů čítáte v desítkách, měli byste zbystřit. Firefox vám pomocí skupin webů dokáže udělat v otevřených webech pořádek. Mezi těmito skupinami se lze přepínat pomocí ikony v pravém horním rohu Firefoxu nebo klávesové zkratky Ctrl+Shift+E.

Firefox 4-0/vpravo.png
 Zobrazení správy skupin webů

Můžete vytvářet nové skupiny a weby do nich umisťovat. Možná využijete i hledání. Když začnete psát například název webu, který máte otevřený, rozsvítí se. Po přepnutí na jinou skupinu se do horního panelu dostanou weby z dané skupiny, takže nemusíte mít horní panel zbytečně zaplněný desítkami webů. Budou zobrazeny jen ty, které aktuálně potřebujete.

Pokud znáte seskupování panelů v Opeře, lze to považovat za „užitečností“ vzdáleně podobnou funkci. Její síla je v tom, že si weby sami roztřídíte, jak chcete. Takže vás zbytek v danou chvíli neobtěžuje.

Firefox 4-0/Firefox  Skupiny panelů.png Firefox 4-0/Firefox  Skupiny panelů (3).png
 Správa skupin panelů a hledání ve Firefoxu 4.0

8. Nový správce rozšíření

Firefox bez rozšíření by nebyl Firefox. Ač to může znít jakkoliv neuvěřitelně, obliba Firefoxu tkví do jisté míry v možnosti instalace nových funkcí. Nový Firefox původní okno s rozšířeními přesunul do samostatného panelu, stejně jako se otevírají weby.

Otevře se vám tak větší plocha, což má ale největší přínos u záložky „Získání doplňků“. Na větší ploše tak můžete snáze procházet jednotlivá rozšíření. Na samotné instalaci rozšíření se nic moc nezměnilo, stále jsou svázána s během Firefoxu, takže po povolení/zakázání je třeba provést restart.

A jak už bývá zvykem, s novou verzí Firefoxu přichází i dočasná nekompatibilita některých rozšíření. Ve většině případů se jedná pouze o formální nekompatibilitu, takže se nemusíte bát, že jste nadobro přišli o oblíbené rozšíření. Jestli se vám nechce šťourat v konfiguračním souboru rozšíření, abyste ručně upravili verzi, vyčkejte pár dnů až týdnů, než se objeví nová – zcela kompatibilní verze.

Firefox 4-0/Správce doplňků  Mozilla Firefox (3).png Firefox 4-0/Správce doplňků Mozilla Firefox.png
 Nový správce rozšíření ve Firefoxu 4.0

9. Nové technologie = více funkcí

Firefox si s HTML5 celkem dobře rozumí, takže se můžete těšit na podporu WebM formátu a sledování videí ve vysokém rozlišení (HD). Jestli máte Windows 7 a potřebné dotykové zařízení, můžete si vyzkoušet ovládat Firefox více prsty – ano, Firefox již podporuje „multi-touch“.

2D grafiky je na webu už dost, takže je čas na změnu. Tou může být grafická knihovna WebGL, která webovým vývojářům otevírá nevídané možnosti v podobě her či 3D vizualizací; tedy něco, co bylo před pěti lety na webu téměř nepředstavitelné. Ruku v ruce jde Firefox s podporou Audio API, což je <audio> značka z HTML5, která například umožní pokročilé hrátky se zvukem.

V případě Firefoxu dnes už asi nikoho nepřekvapí podpora SVG obrázků na pozadí, CSS3 a dalších prvků z HTML5, které umožní vytvářet zajímavé webové aplikace. Hlavně ale budou rychlé a pohodlně ovladatelné. A pokud se zadaří, tak i multiplatformní bez omezení na vybrané webové prohlížeče.

Pomalu se dostáváme do fáze, kdy IE6 umírá a vývojáři se brzy nebudou muset omezovat kvůli prohlížečům. Jen doufejme, že vývojáři prohlížečů budou dodržovat standardy a že vývojáři webů nebudou natolik líní, aby nové možnosti využívali.

10. Webová konzole pro vývojáře

A jedna chuťovka pro webové vývojáře. Webová konzole vám prozradí provoz webu z pohledu sítě,  podá přehled o POST a GET požadavcích. Poskytne informace o chybách a varování ohledně kaskádových stylů a JavaScriptu.

Webovou konzoli najdete v menu, v části „Vývoj webu“. Můžete ji také zobrazit pomocí klávesové zkratky Ctrl+Shift+K. Podané informace mohou v některých případech dostačovat. Pokud jste si ovšem zvykli na Firebug, asi jej jen tak neopustíte.

Firefox 4-0/Seznam  Najdu tam, co hledám - Mozilla Firefox.png Firefox 4-0/Prozkoumat síťové požadavky.png
 Webová konzole ve Firefoxu 4.0

11. Sami si ho vyzkoušejte

Mozilla před časem oznámila, že chce urychlit vývoj. Bude vydávat častěji nové verze, které budou přinášet sice méně nových funkcí, ale budou tu rychleji. Mozilla tím dá o sobě více vědět, lze to proto částečně chápat jako reakci na Google, který vydává nové verze Chromu každé tři měsíce.

Uživatelé Linux a Mac OS X novou verzi naleznou na oficiálních stránkách. Firefox 4.0 pro Windows můžete stahovat přímo z naší GigaManie. 

stáhnout program Firefox 5.0.1 Licence: freeware, 13 MB
Autor: Mozilla Corporation
Web programu: www.mozilla.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,