10 důvodů, proč nepoužívat „XPčka“ a přejít na Windows 7

Windows XP nedávno oslavil deváté výročí. Ačkoliv se stále jedná o nejrozšířenější systém na světě, seznam funkcí, se kterými si neporadí, se s trochou nadsázky každý den rozšiřuje.

Na konci srpna oslavil operační systém Windows XP devět let existence. A skutečně má co slavit, v globálním i českém měřítku se totiž stále jedná o nejrozšířenější systém v historii a zůstává otázkou, jestli ho v penetraci vlastně někdo někdy vůbec překoná.

Co vlastně stojí za tímto obrovským úspěchem? Především čas. Windows XP byl jednoduše tak dlouho v produktivním věku, že postupně obsadil téměř všechny osobní počítače. Jeho následovníci to už mají mnohem těžší, Microsoft je totiž vydává v kratším intervalu. Než se tedy dokážou pořádně rozšířit, už na dveře klepe nová verze.

Windows XP byl ale samozřejmě i kvalitní systém, po Windows 2000 se jednalo o druhý NT systém pro masové využití na domácích počítačích i pracovních stanicích a díky třem servisním balíčkům bude docela slušně sloužit ještě roky.

windows xp.png
Windows XP a jeho legendární uživatelské rozhraní Luna

Přesto pomalu ale jistě přibývají další a další překážky – čas je jednoduše neúprosný. Před „XPčkami“ se postupně uzavírají některé nové moderní programy a stařičký systém už nemůže nabídnout ty nejpokročilejší funkce, které jsou samozřejmostí ve Windows 7.

Dali jsme hlavy dohromady a sepsali několik bodů, kde to skřípe a kde dostává legendární systém na frak od svého již druhého nástupce. Možná přijdete na další – v takovém případě se určitě pochlubte v diskuzi pod článkem.

Hledání těchto klíčových důvodů bylo kolektivní redakční prací. První čtyři body má na svědomí David Polesný, další dva Ondra Bitto, poslední čtyři Jakub Čížek. Našli bychom i další důvody, stejně tak několik protichůdných argumentů ve prospěch Windows XP. Ale důvodů pro přechod z Windows XP na Windows 7 je bezesporu v součtu více a tato desítka jim podle nás vévodí.

1. Na první pohled babička

Grafická odlišnost Windows 7 oproti Windows XP je enormní. Jasné pastelové barvy prostředí Luna ve Windows XP byly ve své době odvážným nadčasovým krokem k opuštění šedých, hranatých oken, ovšem dnes už působí archaicky. A nějaký alternativní grafický motiv je jen slabou náplastí. Už Windows Vista přišly s elegantní průhledností prvků uživatelského prostředí a ve Windows 7 bylo vše doladěno. Prostředí je přehledné a moderní, pohon grafických efektů obstarává grafická karta a v případě zájmu si uživatel může snadno doladit barvu oken, jejich průhlednost, měnivé pozadí plochy a nesmíme zapomenout na možnost vybavení plochy systémovými widgety. Windows XP jsou zkrátka ve srovnání se sedmičkami na první pohled zastaralé.

Windows 7.jpg
Tohle vaše Windows XP neumí

2. Těžkopádná okna, chudý hlavní panel

Kromě grafické změny došlo ve Windows 7 i na mnohá funkční vylepšení, která výrazně zpříjemňují práci s programy. Otevřená okna bleskově uspořádáte pouhým přetažením myší k okrajům, vybrané okno zatřesením osamostatníte a v hlavním panelu můžete provádět nová kouzla. Třeba zobrazit v pruhovém náhledu otevřená okna aplikace, nebo si v kontextové nabídce připíchnout k programu důležité soubory. Inovací je tu mnoho, hlavní panel se každopádně zvětšil a můžete na něj pověsit všechny své nejvytíženější programy. Najdete je zde vždy na stejném místě, ať už jsou spuštěné, nebo zavřené.

Hlavni panel.jpg
Hlavní panel umí zobrazit náhledy spuštěných oken aplikace a další nové kousky

3. Zastaralé aplikace

Součástí systému Windows jsou různé základní aplikace, ty jsou ve Windows 7 oproti starým XP značně vylepšeny. Pomineme-li uživatelské prostředí s Ribbonem, je tu především rozšířená podpora dokumentových formátů ve WordPadu a také pro Windows Media Player je v systému připravena daleko širší výbava kodeků. K dispozici jsou také nové praktické programy, jako například rychlé poznámky na plochu či nástroj pro rychlé vytváření obrazových výstřižků z dění na obrazovce.

Riboon.jpg
Nový Wordpad a Malování s Ribbonem a novýmmi funkcemi

4. Chybějící podpora pro nové programy

Postupem času bude přibývat programů, které na Windows XP prostě nerozjedete, přinejmenším ne zcela korektně. Hned si můžete nechat zajít chuť na nový Internet Explorer 9, nebo již brzy uvedený balíček multimediálních aplikací Windows Live Essentials.

IE9.jpg
S Windows XP si nechte zajít chuť na Internet Explorer 9 

5. Tisíckrát záplatované bezpečí

Windows XP byla a jsou po instalaci taková malá holátka – v dnešní době je zapotřebí hned instalovat dostupné Service Packy a přidat jednotlivé bezpečnostní aplikace, jelikož v sobě nemají vůbec nic. Windows 7 se naproti tomu mohou pochlubit rozšířeným firewallem, ruku v ruce výchozím Windows Defenderem, který řadě uživatelů může pro základní ochranu před spywarem stačit. Řízení uživatelských účtů samozřejmě patří mezi největší vylepšení, byť je většina pokročilých uživatelů po instalaci vypíná, respektive snižuje jeho striktnost.

fw.png
Brána firewall ve Windows 7 v pokročilém nastavení nabízí řadu detailních možností

6. Nedostupnost nových ovladačů 

Drtivá většina novějšího hardwaru v systému Windows 7 spolehlivě funguje hned po připojení, pomohou k tomu výchozí ovladače v systému. Letitá Windows XP logicky nemohou mít ve výchozí instalaci takovou podporu nových zařízení, a tak je zpravidla nutné sáhnout po ovladačích na přidruženém CD a doufat, že ještě sám daný výrobce XP nezavrhl. Situace se do budoucna nebude zlepšovat, spíš naopak, a tak se nové hardwarové součásti budou stávat ve Windows XP stále větším peklem.

zarizeni.png
Přehled a správa zařízení ve Windows 7 

7. Ruční instalace ovladačů

Instalace ovladačů na Windows XP byla kapitolou sama pro sebe. Velmi dobře si vzpomínám na svůj stařičký notebook značky Umax, kterého jsem po instalaci čistého systému musel zásobit hromadou CD disků s ovladači. Dokonce jsem považoval za něco zcela běžného, že je třeba ručně instalovat ovladače síťové karty. Situace se začala obracet k lepšímu až s příchodem Windows Vista, který si většinu ovladačů dokázal sám stáhnout po prvním připojení k internetu, a to vše nakonec završily Sedmičky, kde s běžným hardwarem a perifériemi nepotřebujete jediný ručně instalovaný ovladač. Vše po startu poběží a vy budete jen nevěřícně kroutit hlavou, jak jste vlastně vůbec mohli žít podle starých pravidel.

windows update.png
Správce aktualizací se už ani zdaleka nestará pouze o záplaty, ale i o
běžné ovladače hardwaru a perfiérií – samozřejmě ty podepsané Microsoftem

8. Také motor něco pamatuje

Windows 7 je mnohem výkonnější než jeho devět let starý předchůdce. Uživatelské rozhraní je akcelerované pomocí grafické karty, hlavní procesor se tak může věnovat běžné činnosti. Samozřejmostí je pokorčilá podpora vícejádrového prostředí, systém je připravený pro virtualizaci a pro nejnovější verzi DirectX. V nitru pak tepe nové jádro Minwin, které zaručuje především velmi rychlý a čistý vývoj dalších verzí. Překážkou nebude ani velký disk, extrémně velká operační paměť a podpora nejnovějšího hardwaru.

vykon.png
Už od dob Windows Aero umí systém měřit výkon

9. Hledání ještě nebyla věc systému

Specialitou Windows Vista a Sedmiček je také integrované hledání přímo z nabídky Start. Sice nenabízí některé pokročilé vlastnosti služby Windows Desktop Search ze světa Windows XP, je ale intuitivní a rychle dostupné a indexování ostatně také probíhá mnohem rychleji než na starých Windows XP. Samozřejmostí je indexace nejen názvu souborů, ale i jejich obsahu nebo třeba pošty v Outlooku. V nabídce Start tedy najdete prakticky vše. Celý vyhledávací systém nakonec můžete sami rozšiřovat o nejrůznější webové vyhledávače, mezi výsledky se tak mohou objevit třeba i videa z Youtube.

hledani.png  hledani.png
Fulltextové vyhledávání přímo z nabídky Start a v samostatném okně
Samozřejmostí je indexace pošty, ale třeba i propojení s YouTube nebo Googlem

10. Prostě devět let starý systém

Nejpodstatnější slabinou je ovšem už ta prostá skutečnost, že je Windows XP jednoduše příliš starý. V posledních dvaceti letech nenastala situace, aby se jeden jediný operační systém držel na výsluní tak dlouho a z nepochopitelného důvodu zůstával natolik populární. Dnes jej postupně přestávají podporovat výrobci hardwaru i náročného softwaru a to i přes skutečnost, že v průběhu let získal tři servisní balíčky. Skutečně přelomový však byl pouze jeden z nich.

 

Kdo nedá na svá Windows XP dopustit, nechť si přečte pokračování:

 

Diskuze (269) Další článek: O2 má velký výpadek DNS, uživatelé jsou bez internetu (oživeno)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,