Firefox | Windows XP | Mozilla

Už i Firefox hodí Windows XP a Vista do koše, podporu ukončí příští rok

Mozilla se přidává k rozšiřujícímu se zástupu společností, které buď ukončily, nebo alespoň ohlásily datum ukončení podpory stařičkého systému Windows XP. K tomu firma přidá i Windows Vista.

Krok Mozilly není nikterak překvapivý, samotný Microsoft svůj systém oficiálně nepodporuje od roku 2014, konkurenční Chrome zařízl Windows XP minulý rok. Podle NetMarketShare je ale podíl uživatelů Windows XP celosvětově stále 5,69 %, více než například uživatelů Linuxu či macOS, podíl Vist je pod půl procentem. Firefox tak ponechá bez aktualizací nemalý počet surfařů, podpora takto staré platformy ale z dlouhodobého pohledu nedává smysl.

Červen 2018 se tak stane posledním měsícem, kdy uživatelé Windows XP a Vista obdrží jakékoliv aktualizace Firefoxu. Poté se aktualizační mechanismus nadobro odmlčí a nechá všechny zbývající fanoušky prohlížeče napospas případným bezpečnostním dírám, prohlížeč jako takový však bude i nadále funkční.

Zajistit si aktualizace je přitom snadné, stačí upgradovat na novější systém, přičemž od dob Windows Vista jich Microsoft stihl vydat hned několik. Vybírat je tedy z čeho, i když se firma by byla nejradši, když by všichni přešli na ten nejnovější, Windows 10.

Windows XP nepatří na žádný počítač připojený k internetu:

Diskuze (18) Další článek: Obří antarktický ledovec odhalil ekosystém skrytý po tisíce let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,