Prohlášení SOS a IPV k odvolání gen. ředitele Českého Telecomu

Zástupci uživatelů telekomunikačních služeb Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) i Internet pro všechny (IPV) uvítali včerejší rozhodnutí představenstva Českého Telecomu (ČTc), které se rozhodlo odvolat z funkce generálního ředitele Přemysla Klímu.

Klíma stál v čele Telecomu od poloviny července 1999. Právě před třemi lety měl ČTc podle ekonomů z privatizačního hlediska největší hodnotu. Problémy při přípravě privatizace firmy, které vyústily až samotným krachem celého jednání, byly hlavním důvodem představenstva ČTc k odvolání generálního ředitele Přemysla Klímy.

Telekomunikační sektor v České republice se dlouhodobě nevyvíjí ku prospěchu koncových uživatelů. Postavení dominantního operátora je natolik silné a nedostatečně regulované, že znemožňuje prosazení konkurence. Výsledkem je skutečnost, že Česká republika v oblasti telekomunikací zaostává.

Příkladem může být připojení k internetu. „Připojení prostřednictvím ISDN je u nás stále prezentováno jako technologická novinka, i když v ‚civilizovaném‘ světě včetně zemí střední Evropy se již několik let prosazuje ADSL, které nabízí několikanásobnou rychlost i uživatelský komfort,“ vysvětlil Miloslav Sova, předseda občanského sdružení Internet pro všechny.

Celkem čtyři občanská sdružení (kromě dvou zmiňovaných ještě BMI – Březen měsíc internetu a Občané proti zdražování telefonu podporovaní Svazem pacientů) vytvořila platformu s názvem Zástupci uživatelů internetu, která reprezentuje zájmy uživatelů při jednání o nových modelech připojení k síti internet. „Změna ve vedení Českého Telecomu by mohla prospět i efektivitě tohoto jednání a jeho výsledkům například v podobě paušálního připojení k internetu či rychlejšímu zavedení ADSL,“ dodal Karel Pavlík.

Plně se ztotožňujeme s názorem představenstva ČTc, které se domnívá, ze je nutné změnit obchodní politiku a řízení společnosti a zajistit tak schopnost flexibilního reagování na rychle se měnící podmínky telekomunikačního trhu.

I nadále budeme prosazovat naše požadavky, kterými jsou především vznik konkurenčního prostředí na trhu s internetovým připojením technologií DSL a současně vznik paušálního programu u standardního vytáčeného internetu.

Váš názor Další článek: SDK pro Star Office

Témata článku: Internet, Technologická novinka, Vznik, Tel, Gen, Prohlášení

15 míst, kde můžete legálně sledovat filmy na internetu

** Legálních služeb pro sledování filmů je celá řada, využít můžete předplatné či platbu za film ** Ceny jsou u mnohých velmi rozumné, limitem je pouze nabídka titulů ** České služby mají i dabované filmy, u zahraničních často chybí i české titulky

Vladislav Kluska | 32

Osudová havárie Concordu: Před 18 lety přišel konec nadzvukových dopravních letadel

** Concorde byl nejrychlejším dopravním letadlem ** Atlantik dokázal přeletět za cca 3 až 3,5 hodiny ** Před osmnácti lety tragická havárie provoz těchto letadel prakticky ukončila

David Polesný, Jiří Černý | 39

Google Mapy vs. Mapy.cz: Které internetové mapy jsou lepší?

** Jsou lepší mapy od Googlu, nebo ty od Seznamu? ** Má být mapa především tradiční mapou, nebo spíše asistentem? ** Vyslechněte si argumenty a hlasujte, na jaké straně jste vy

Jakub Čížek, Vladislav Kluska | 78

Blíží se HTTP/3: Web bude rychlejší a bude používat úplně jinou technologii

** Příští verze klíčového protokolu HTTP nebude postavená na TCP ** Namísto toho použije „vylepšené UDP“ ** HTTP/3 bude postavené na QUIC

Šmírování na Street View: Koukněte se, co zachytily kamery Googlu

Google stále fotí celý svět do své služby Street View. A novodobou zábavou je hledat v mapách Googlu vtipné záběry. Podívejte se na výběr nejlepších!

redakce | 45