Microsoft uvolnil ke stažení lednový Windows 10 Preview

Názory k článku

jUtah  |  23. 01. 2015 22:01  |  Microsoft Windows 7 Chrome 39.0.2171.95

tušil jsem, že tam bude čeština, ale nechtěl jsem to zakřiknout... hned to půjdu vyzkoušetděkuji za informační článek ;) -----myslíte, že lidé z Insider programu budou mít upgrade na RTM zdarma? protože pak by bylo jedno, jestli někdo upirátí Sedmičky, Osmičky, snazší a hlavně legální cesta je právě přes ten Insider program.
A i kdyby šlo upgradovat z nelegálních Windowsů na legální (v rámci upgradu zdarma), tak Microsoft bude jedině rád, bude mít víc uživatelů...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (19)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Maxeek  |  23. 01. 2015 22:15  |  Microsoft Windows 8 Chrome 40.0.2214.91

První preview vypadalo celkem nadějně, tohle je ale hrůza. I když některý rozhodnutí jdou správným směrem, jako notifikace. Jiné věci jsou naopak spíš na škodu, předělaná nabídka Start je zase spíš óda na Metro než klasiku, společné nastavení má jenom polovinu možností, co normální Ovládací Panely a designově to vypadá jako nějakej paskvil.Asi se snažili zvětšit ikony zavírání, minimalizace a maximalizace, ale výsledný vzhled je takovej "amatérskej".
Nové ikony mi taky moc nesedí, ale to je asi spíš otázka zvyku.A Cortana region locklá, ale to snad půjde obejít nastavením.Za mě velkej palec dolů, snad příští verze bude lepší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
23. 01. 2015 22:37 | Microsoft Windows 8.1 IE 11.0

Za mne dobrý. Sice se vždycky najdou mrlmlalové prskající proti každé designové změně, ale směr je logický a po čase si myslím, že bude doceněn. Na soudy je ještě brzy, uvidíme po pár dnech/týdnech testování. BTW proti novému designu ČT před dvěma lety jsem taky prskal, ale po roce odstupu když srovnám ten loňský s tím před třemi lety, jasně vítězí loňský. A to se designem / počítačovou grafikou zaobírám denně už přes patnáct let.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Bugscz  |  23. 01. 2015 22:47  |  Unknown Chrome 40.0.2214.91

No super, nabídka Start NEUMÍ vyhledávat psaním.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 01. 2015 23:07 | Microsoft Windows 8.1 Chrome 40.0.2214.91

Mel jsem dojem ze lednove sestaveni jiz ma byt Consumer Preview a toto je stale Technical

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
sedmej  |  23. 01. 2015 23:30  |  Microsoft Windows 7 Firefox 36.0

Ale tohle je stále Technical Preview, ne? Není lepší s instalací W10 ještě počkat? Myslím dávat si to třeba místo sedmiček.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (15)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
23. 01. 2015 23:41 | Linux Chrome 40.0.2214.91

Tak jak, už jste viděli, jak budou vypadat nové windows 15.1 s označení revolution ??? Stačí se podívat na jakékoli Linux distro z roku 2008 až 2010. Tímto směrem se ubírají widle a nějak pořád nemůžou dohnat to zpoždění, které Unix má

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (18)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
evlo  |  23. 01. 2015 23:44  |  Microsoft Windows 8.1 Chrome 40.0.2214.91

No dobry, cortana, bla bla .... uz vyresili nejak to skalovani DPI? Bych si chtel koupit novy notebook a nevim jestli risknout fullhd 14"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (15)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
fender.bender  |  24. 01. 2015 00:24  |  Linux Firefox 35.0

Ble ty Metro omalovánky. Widle akorát na přehrabování hnoje nebo jako barvičky miminům, na práci je tu Linux

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (11)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
exxd  |  24. 01. 2015 00:41  |  Microsoft Windows 8.1 Chrome 40.0.2214.91

tak je to opravdu Technical Preview, na normální používání asi ještě ne. Překvapilo mě, že na Surface Pro 2 některé animace se mírně sekají, ale to je asi taky věc TP. Nabídka start mi funguje nějak podivně, stále je v tabletovém módu. Grafika je subjektivně podstatně lepší a celkově to vypadá dobře. Ale chtělo by to Consumer preview na lepší vyzkoušení. Cortana v češké verzi nefunguje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Pavelka IT amater  |  24. 01. 2015 08:05  |  Microsoft Windows 8 IE 11.0

Půjde mi Windows 10 preview, když nemám podporu PAE ? Ptám se z toho důvodu, jestli náhodou CEO Satya Nadella nezmírnil požadavky pro starší počítače.
Bude redakce živě.cz v ikonkách příspěvků rozlišovat kdo má W8.1 a kdo W10 až desítky budou oficiálně v prodeji ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
rewolwer  |  24. 01. 2015 08:10  |  Macintosh OS X AppleMAC-Safari 5.0

Microsoft v plné parádě tak jak ho známe - co funguje a je dobré předěláme do nefunkčního šmejdu. Doufám, že opravdu poslouchají a reagují na feedbacky uživatelů. Start menu v tomhle buildu je fakt hrůza, co má tohle společného s enterprise sférou, na kterou MS primárně cílí?? Jsem nasranej a uklidňuju se tím, že jde o betu. A to vyhledávací pole přes ikonky v taskbaru (poté co si vypnu vyhledávátko pro Cortanu, které mě nezajímá) jenom podtrhuje jak moc je horká jehla, kterou tohle v MS šili. MS nemá a nikdy neměl vkus na GUI a bohužel nikdy ho ani mít nebude, tenhle nevkus je součástí firemní tradice a kultury.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Tom1122  |  24. 01. 2015 10:31  |  Microsoft Windows 7 Firefox 35.0

Pokuď to někde ještě nezaznělo....
Minimálně ve Win 7. vyskakuje upozoznění na Win 10. jako volitelná možnost v Windows update.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Lib44  |  24. 01. 2015 11:18  |  Microsoft Windows 8.1 Firefox 35.0

No nevím jak vám, ale mě ty nové ikony v průzkumníku tedy přijdou dost hrozný. Nějak mi vůbec nezapadají do design systému.
Ve většině aplikací používají jednoduché většinou monochromatické ikony viz. například nastavení (settings) a do průzkumníku je udělají takto:
http://www.neowin.net/news/windows-10-9926-here... ...
Já doufám, že na tom ještě zapracují a předělají je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zwick  |  24. 01. 2015 14:27  |  Linux AppleMAC-Safari 5.0

Cortana bude v cestine nebo ne? Z textu je to dosti nejasne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
r4in  |  24. 01. 2015 14:51  |  Microsoft Windows 8.1 Chrome 40.0.2214.91

Už je to na denní použití? Mám dvě partišny, na primární Windows 8.1 a na sekundární Windows 7, které jsou rock-solid na záložní použití, takže bych desítkama nahradil 8.1, které používám denně.EDIT: jak se lidi aktuálně dost hádají, který ze tří hlavních OS (iOS, Android, Windows) vypadá hnusně a který ne, tak můžu s klidem prohlásit, že všechny vypadají hnusně. Howgh.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
carlyi  |  24. 01. 2015 17:15  |  Microsoft Windows 8.1 IE 11.0

z oblíbenéch zástupce na ploše nejde otevřít a nikde v ovládacích panelech není složka update windows.vá to jede

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 01. 2015 17:43 | Unknown Chrome 39.0.2171.71

Nevíte jak rozchodit Cortanu? Region jsem nastavil na US kde se dalo, ale pořád nic :/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
bigboban  |  24. 01. 2015 19:26  |  Microsoft Windows 8.1 Chrome 40.0.2214.91

Mám build 9879 a update nic nového nenabízí. Kde udělali soudruzi z MS chybu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Gordar  |  24. 01. 2015 23:50  |  Microsoft Windows 8.1 Chrome 40.0.2214.91

Díky, ne. Hezky si počkám až to dodělaj, nejsem žádnej tester.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
25. 01. 2015 11:02 | Microsoft Windows 8.1 Chrome 39.0.2171.99

ještě že furt funguje Start8 od Stardocku :P jasně.. je to furt beta, ale toto je snad nejvíc zmatená aktualizace z celýho preview :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
bazik7  |  25. 01. 2015 16:31  |  Microsoft Windows 8.1 Chrome 39.0.2171.99

Tak jsem to dneska nainstaloval (zkoušel jsem i předchozí verzi) a můžu s klidným srdcem říci že je to zdaleka nejhorší os co jsem kdy měl.
1. strašně pomalý start přes 50 sekund jen na úvodní obrazovku a min další půl minuty je počítač nehorázně zasekanej. Staré xpéčka na 10 let starým kompu nabíhají rychleji.
2. Všelijaké vyskakovací hlášky (hlavně z onedrive) přesto že jsem snížil úroveň upozorňování na minimum.
3. Ten design je strašně nejednotný a ne moc hezký.
4. Max výdrž na baterii se snížila asi o 2 hodiny.
5. Strašně pomalé spouštění aplikací oproti win 7, 8.1 tak dvakrát déle.
6. když otevřu nějaký program na celou obrazovku, tak se spodní lišta zmenší na malinký proužek a když se chcete přepnout na jinou aplikaci, tak to nejde jako dříve, že na ni kliknete na liště. teď musíte nejdříve aplikaci zminimalizovat a pak teprve spodní lišta povyleze a lze přepnout aplikaci.
7. Během asi půl hodiny testování mě dvakrát spady některé systémové aplikace.
Jen podotýkám že moje pc není žádná šunka (msi gs60 2pe). Upřímně jsem doufal že windows 10 budou plnohodnotným nástupcem windows 7, ale zatím to vypadá že to je horší systém než windows vista.
Je šance že to do vydání ostré verze stihnou opravit, ale já jim nevěřím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Axel_foley4  |  25. 01. 2015 17:08  |  Microsoft Windows 7 Firefox 35.0

Bída, bída...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honza-22  |  25. 01. 2015 20:10  |  Microsoft Windows 8.1 IE 11.0

Zatím to je trochu hašiš a poslední build je velké zklamání spíše, i přes ty další přidané funkce.Špatně:
- Nejednotnost a nepromyšlenost UI, které nemá šmrnc, není přiliš příjemné a nedosahuje ani zdaleka promyšlenosti původního Metra.
- Velice nepovedené nové ikony, které působí retro a ne minimalisticky.
- Nastavení ne na 2 ale už snad na 3 místech. Nastavení britghtness nemožné. Nastavení zvuku v okénku - nastavení WiFi v okně a tak dále a tak dále... Starý Control panel je stále přítomný, nový Settings neumí vše.
- Notifikační centrum sice něco notifikuje, ale nic užitečného. Ani hloupej příchozí e-mail. Charm panel byl na tabletu daleko užitečnější než notifikační centrum - zatím. Dle mě by notifikační centrum mělo fungovat zeshora jako na mobilu, když už změnily všechny seznamy a nabídky na vertikální.
- Gesta v touch rozhraní dostala na pr... Přepínání aplikací palcem nefunguje, člověk musí použít druhý prst na pomoc. Zavírání aplikací jedním prstem také není možné. Pravý palec otvírá "jen" notifikační centrum, které zatím nic neumí. Čili nelze tablet ovládat pohodlně jen palci, ale vždy musí být jedna ruka ve vzduchu a hledat roztroušené ovládací prvky po celé obrazovce.
- Hlavní panel lze sice schovat, ale pak není legrace se dostat do Startu, pokud nemám HW tlačítko někde nebo klávesnici. Musím swipovat jako trotl zespoda zapadlý panel. To souvisí s vyhozeným konceptem původního Metra, které přeci jen bylo pro použítí na tabletu dost promyšlené a nyní muselo ustoupit obrovským pokusům o nalazení desktopových funkcí pro myš.
- Nabídka start nemá žádné možnosti uzpůsobení. Vertikální seznam všech aplikací může fungovat na desktopu, ale na tabletu je to k vzteku. Chybí tam rychlé filtrování dle abecedy. Chybí původní horizontální zobrazení dlaždic, které na tabletu fungovalo dobře.
- Vyhledávání je nepohodlné. Ikonky na hlavním panelu se sice dá zbavit. Ale kombinace Start + vyhledávaný výraz nabídne malé okénko s výsledky. Alespoň na tabletu by se hodilo vše roztáhnout na celou obrazovku.
- Dlaždice nejsou animované v reálném čase, respektive tam chybí jejich nějaká rozšířená funkce zatím.
- Všechny aplikace nemají sjednocené ovládání. Někde přibyly ovládací prvky aplikace v horní liště, někde jsou plácnutý přímo v aplikaci.
- Funkce více ploch totálně k ničemu, budou ji muset vyhodit anebo udělat fakt pořádně. Neumí ani přesun aplikace ze spuštěných aplikací na jinou plochu, různá pozadí plochy, hlavní panel svítí pro všechny plochy stejně - ostuda.
- Práce s baterií zatím není v pořádku. Po restartu naskočí občas např. režim vysokého výkonu.
- Chybí moderní IE.
- Starý IE si nepamatuje otevřené záložky.
- Cortanu se spustit podařilo, ale nemluví a neposlouchá :)Dobře:
- Rychlé spuštění systému.
- Rychlejší spouštění aplikací. Asi tak dvakrát rychlejší, např. na Počasí to lze pozorovat. Už to je skoro klik-blik.
- Nová ikonka baterky je jediná asi ze všech sexy :)
- Animace oken oživují používání.
- Spouštění aplikací v okně se hodí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
doctorx  |  27. 01. 2015 12:01  |  Linux Opera 9.80

cituji z clanku: "Windows 10 používám už od září jako hlavní domácí systém..."nekomu tady jdou spatne hodinky, v zari jeste nebylo o nejaky w10 ani zminka .
a jako hlavni system ? no ty kraso, ja jsem asi jeste vozralej .
sorry , nemuzu psat, z vasi blbosti brecim . Clanek ala zive , plny bludu a lzi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marcacko  |  27. 01. 2015 12:21  |  Microsoft Windows 7 Chrome 40.0.2214.93

Mám nainstalovanou W10 build 9879, kde najdu upgrade na novější verzi buildu?Nechci to stahovat zase z webu. Prý to jde přímo z Windowsu, ale když dám check update tak mi to nic nenajde. ;)Dík...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 01. 2015 13:10 | Microsoft Windows 7 Chrome 39.0.2150.5

Nedá se to stáhnout někde bez registrace?
*Tak jsem to už našel ... Příště se lépe dívat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor

Aktuální číslo časopisu Computer

Speciál o přechodu na DVB-T2

Velký test herních myší

Super fotky i z levného mobilu

Jak snadno upravit PDF