Je docela "vtipné", že spojili jateční pistoli s porážkou podříznutím (typické třeba i pro židovskou nebo muslimskou porážku). Je to výmluvné o autorovi toho demagogického obrázku.
Navíc ta téměř oddělená hlava vypadá tak pěkně děsivě, že by jedno oko nezůstalo suché... Jenže následné porcování není o nic horší.
Upřímně řečeno - porážka každého zvířete je krvavá a je jedno, jestli to je kráva, prase, králík nebo třeba slepice. Jen u té krávy je té krve holt opravdu hodně. A pokud tohle někdo neunese, tak ať maso nejí vůbec. Hlavně ať se neschovává za hezky čistě, skoro sterilně balené a vzhledově plastikové balíčky z hypermarketu. Doporučuju každému, kdo chce maso jíst, aby si zažil porážku na vlastní kůži. A doporučil bych i přímo zabití toho zvířete, které se má ocitnout na talíři. Nemusí to být zrovna kráva, protože zabít krávu tak, aby to bylo rychlé a zvíře nebylo zbytečně stresováno, je hodně náročné; stačí kuře nebo králík - to zvládne kdokoli a pro člověka, který není z vesnice a není na to zvyklý, je to dost silné. Hlavně si u toho každý uvědomí, co vše se děje, než si člověk pochutná na pečeném stehýnku nebo propečeném steaku.
Sám za sebe říkám, že jsem mnohokrát zažil klasickou zabiječku prasete, sám jsem podřezával kachny a následně škubal, vybíral vnitřnosti atd. Maso jím normálně a mám ke každému zvířeti, které mám jíst, velkou úctu. Co se týče porážky krávy, tam nemám přímou zkušenost - příbuzní chovají stádo krav, ale porážku pro sebe dělají jednou za rok a vždy jen jediného býka. I tak je masa hrozně moc a sami to nespotřebují. Každopádně díky nim vím o takové porážce poměrně dost. Porážka podříznutím je sice pro nezkušeného člověka děsivá, ale ve skutečnosti je to jeden z nejmírnějších způsobů - přetnutím obou krčních tepen dojde k rychlé ztrátě krve a kráva upadne do bezvědomí během dvou až pěti vteřin. Důležité je ale, aby to bylo uděláno opravdu ostrým nožem (koneckonců každý určitě ví, že říznutí něčím skutečně ostrým nebolí a je to rychlé - samotná rána začne bolet až za delší dobu), rychle a na správném místě. Pokud je někdo packal, zvíře trpí a radši by měli podříznout to nemehlo...
Naopak porážky jateční pistolí jsou docela rizikové. Zvíře bývá obvykle jen omráčeno, může se stát, že se po chvíli probere (když už visí na hácích) a je to děs. Tohle je obvyklý způsob zabíjení na běžných jatkách a je to fakt na houby. K tomu navíc se jedná o porážku mnoha zvířat najednou, je tam stres, strach. Tohle by fakt být nemělo - ale je pravda, že na těch balíčcích v chlaďáku už to nikdo nepozná. :(