Intel „pohání“ mobilní zařízení prostřednictvím inovací křemíkových technologií

INTEL DEVELOPER FORUM, Peking, 18. dubna 2007 – Představitelé společnosti Intel v rámci konference Intel Developer Forum představili nejnovější trendy v mobilních komunikacích a upozornili na fakt, že personalizace a obsah jsou klíčovými faktory, které stojí za poptávkou po přenosných počítačích a mobilních internetových zařízeních.
Intel „pohání“ mobilní zařízení prostřednictvím inovací křemíkových technologií

„Internet je jednou z hnacích sil dnešního trhu s osobními počítači a roste zde i poptávka po mobilním internetu," řekl David (Dadi) Perlmutter, Intel senior viceprezident a generální manažer Intel Mobility Group. „Do roku 2008 Intel dále rozšíří možnosti přenosných počítačů přidáním technologie WiMax do notebooků a mobilních internetových zařízení.“

Perlmutter dále upozornil na význam vysoce výkonných procesorů, které umožňují uživatelům získat mobilní přístup k internetu. Intel pokračuje v dodávce vysoce výkonných procesorů, založených na inovativních křemíkových technologiích, které jsou energeticky efektivní a umožňují dosáhnout dlouhé výdrže baterií – což je vlastnost vítaná zejména uživateli, kteří jsou neustále v pohybu. To se týká také příští generace procesorové technologie Centrino nyní známé pod kódovým označením „Santa Rosa“.

Santa Rosa, která bude představena v květnu, se skládá z procesoru budoucí generace Intel® Core™2 Duo, čipové sady Mobile Intel® 965 Express, Intel® Next-Gen Wireless-N Network Connection, Intel® 82566MM a 82566MC Gigabit Network Connection a volitelně z Intel® Turbo paměti. Perlmutter během prezentace předvedl, jakým způsobem Intel Turbo Memory zkrátí čas potřebný k nastartování notebooku z režimu hibernace, čímž se zvyšuje produktivita a snižuje spotřeba elektrické energie celého systému.

V první polovině roku 2008 bude platforma Santa Rosa posílena novým 45nm Hi-k dvoujádrovým mobilním procesorem s kódovým označením „Penryn”. Později v roce 2008 Intel představí procesorovou technologii „Montevina” spolu s procesorem Penryn, které umožňují dosáhnout zvýšeného výkonu a energetické efektivity. Se svými zhruba o 40 procent menšími komponenty bude Montevina ideální volbou pro mini a sub-notebooky. Dále také bude obsahovat integrovaný hardware pro zpracování videa ve vysokém rozlišení.

Společnost Intel poprvé nabídne své integrované Wi-Fi/WiMAX řešení jako volitelnou součást k notebookům s procesorovou technologií Montevina, což lidem umožní připojení do Wi-Fi a WiMAX sítí po celém světě. V porovnaní s ostatními bezdrátovými širokopásmovými technologiemi mobilní řešení WiMAX nabízí mnohomegabitovou rychlost, větší propustnost dat a větší bezdrátový dosah. To je důležité, protože uživatelé požadují přístup k videosouborům ve vysokém rozlišení, hudbě, fotografiím a dalším velkým datovým celkům.

Anand Chandrasekher, Intel senior vicepresident, general manager Ultra Mobility Group, prezentoval evoluci osobního mobilního internetu a poukázal na změny v křemíkových plánech společnosti Intel, které způsobí radikální zmenšení nároků na spotřebu energie a povedou k inovativní obalové technologii. Poodhalil náplň spolupráce s řadou klíčových hráčů na trhu, se kterými Intel spolupracuje na ustanovení platforem mobilních internetových zařízení a ultramobilních počítačů (ultra-mobile PC, UMPC).

Chandrasekher představil platformu Intel® Ultra Mobile Platform 2007 – donedávna známou pod kódovým označením „McCaslin” - pro mobilní internetová zařízení a ultramobilní počítače. Tyto systémy budou dostupné v létě prostřednictvím výrobců, jakými jsou Aigo*, Asus*, Fujitsu*, Haier*, HTC* a Samsung*. Platforma Intel Ultra Mobile 2007 je založena na procesoru Intel A100 a A110, čipové sadě Intel 945GU Express a Intel ICH7U I/O Controller Hub.

„Dnešní prostředí je připravené na vskutku personalizovanou mobilní internetovou komunikaci.  Platforma Intel Ultra Mobile 2007 kombinuje flexibilitu osobního počítače s mobilním zařízením,” řekl Chandrasekher. „Zde se ale nezastavíme. V roce 2008 společnost Intel nabídne úplně novou platformu, založenou na 45nm nízkoenergetické mikroarchitektuře, od základu navržené tak, aby lidem umožnila mít jejich osobní mobilní internet u sebe v kapse.”

Chandrasekher dále oznámil, že Intel představí v první polovině roku 2008 novou generaci platformy pro mobilní internetové zařízení a ultramobilní počítače – s kódovým označením „Menlow”. Představil také první funkční prototyp platformy Menlow, založený na novém 45nm Hi-k nízkoenergetickém procesoru s kódovým označením „Silverthorne” a nové generaci čipové sady s kódovým jménem „Poulsbo”.

Chandrasekher taktéž oznámil zformování Mobile Internet Device Innovation Alliance. Členové aliance budou společně pracovat na technických výzvách, zahrnujících správu napájení, bezdrátovou komunikaci, softwarovou integraci, a budou také usilovat o zavedení internetu i do těch nejmenších mobilních zařízení.

Nová generace procesorů společnosti Intel pro ultramobilní a mobilní zařízení, desktopy, pracovní stanice a servery bude založena na 45nm křemíkové procesorové technologii, která využívá revolučních high-k tranzistorů s kovovou membránou (high-k metal gate transistors).

Mark Bohr, Intel Senior Fellow, řekl, že společnost má už k dispozici pracovní verzi procesoru Silverthorne, založeného na 45nm Hi-k nízkoenergetické mikroarchitektuře pro mobilní internetová zařízení a ultramobilní počítače. Silverthorne spojuje už fungující verze 45nm Hi-k řad procesorů Intel Core 2 Duo, Core 2 Quad a Intel Xeon. Intel má dnes už víc než 15 různých 45nm Hi-k produktových návrhů v různých stádiích vývoje. Do konce roku bude mít Intel v provozu dvě fungující 45nm továrny a čtyři v druhé polovině roku 2008.

Dlouhodobý výzkum a technologické směřování společnosti Intel vede k inovativnímu posunu v křemíkových technologiích, které firmě umožňují nepřetržitě dosahovat pokroku ve výkonu a ve snižování nákladů, definovaných Moorovým zákonem. V roce 2003 Intel poprvé představil křemíkovou technologii, která významně zvýšila rychlost tranzistorů přechodem na 90nm technologii.

Intel taktéž pracuje na technologiích pro 32nm, 22nm a ještě dále. Bohr popsal několik směrů, kterými se bude ubírat výzkum budoucích technologických generací.

Váš názor Další článek: Za videem střelce z Virginie se skrývá trojský kůň

Témata článku: Notebooky, Internet, Kódové označení, Senior, Rose, Haier, Vysoký dosah, Metal, Inovativní technologie, Mobilní zařízení, Membrána, Radikální řešení, Označení

Jak promítnout displej telefonu na počítač s Windows 10

Chcete jednoduše ukázat známým fotky z dovolené a displej vašeho telefonu vám přijde malý? Promítněte si jej na obrazovku počítače, bez nutnosti kopírování nebo připojení přes kabel.

Jan Spěšný
SmartphoneWindows 10Android
Bezpečnostní díra ohrožuje routery 17 výrobců. Na stupnici závažnosti má 9,9 bodů, útočníci už ji zneužívají

** Experti odhalili chybu, ohrožující routery nejméně 17 výrobců ** Útočníci tuto chybu začali aktivně využívat k instalaci botnetu ** Bezpečnostní nedostatek CVE-2021-20090 je velmi vážný

Karel Kilián
RouterHackingBezpečnost
40 ženských erotických symbolů osmdesátých let

Vyzývavá krása, rafinovanost, nevinnost i perverzní voyeurské fantazie. Filmaři už se sexu ve filmu nebáli, a tak dala 80. léta vzniknout řadě kultovních ženských erotických symbolů.

Marek Čech
Filmy a seriály