Ze světa: test rychlého flash disku s USB 3.0

Zahraniční server Anandtech otestoval výkonný flash disk Kingston DataTraveler Ultimate 3.0, který je vybaven novým rozhraním USB 3.0.

Nástup nové a desetkrát rychlejší verze rozhraní SuperSpeed USB 3.0, která umožňuje propustnost až 5 Gb/s, je stále rychlejší. Po prvních základních deskách se objevuje nejen v netboocích a noteboocích, ale také v malých počítačích, nettopech nebo u externích disků a flash disků. Známý zahraniční server Anandtech se zaměřil na test dvou zařízení s rozhraním USB 3.0, konkrétně externím SSD OCZ Enyo a flash diskem Kingston DataTraveler Ultimate 3.0. My se však podíváme především na malý flash disk, který poskytuje velmi dobrý výkon a přijatelné kapacity.

Kingston DataTraveler Ultimate 3.0: malý, ale rychlý

Flash disk DataTraveler Ultimate 3.0 od společnosti Kingston je k dispozici v kapacitách 16 GB, 32 GB a 64 GB, přičemž ve všech případech se pyšní rychlostí čtení až 80 MB/s a v případě zápisu pak přibližně 60 MB/s. Pokud bude tento flash disk zapojen do USB 2.0 portu, musíte počítat s rapidním snížením rychlosti, která je vzhledem k maximální propustnosti kolem 30 MB/s v obou případech.

usb3.jpg

Malé rozměry 7,37 × 2,22 × 1,61 cm nijak nevybočují ze standardů běžných flash disků, uvnitř je tvořen řadičem Jmicron JM612, tedy stejným modelem, který je používán u levných SSD od Kingstonu. Řadič používá paralelní zápis i čtení pomocí čtyř NAND flash čipů (MLC) od Toshiby.

open.jpg tosh.jpg
Vnitřní rozložení - řadič včetně čtyř paralelně zapojených NAND flash čipů

Vzhledem k tomu, že flash disk je určen především pro používání přes USB 3.0 rozhraní, vyžaduje větší napájení, než které poskytují běžné USB 2.0. Na to však Kingston myslel a proto v balení naleznete speciální rozdvojku, která dokáže obstarat dostatečné napájení ze dvou USB 2.0 portů. Pokud však máte zvlášť napájený hub a podobně, můžete flash disk použít i bez této rozdvojky.

Testy

Flash disk byl otestován pomocí syntetického programu HDTach, který prověřil rychlost sekvenčního čtení i zápisu (128 kB) a stejně tak náhodný režimu (4 kB). Pro porovnání výkonu se v tabulce vyskytuje nejen externí SSD OCZ Enyo s kapacitou 128 GB, ale také klasické interní SSD Kingston SSDNow V Series s kapacitou 30 GB a velmi nízkou cenou. Nechybí ani ukázka rychlosti pomocí staršího USB 2.0 rozhraní:

tabulka-vykon.PNG

V případě sekvenčního čtení flash disk dosahoval velmi slušných hodnot téměř 90 MB/s, u testu rychlosti sekvenčního zápisu byly hodnoty o něco menší, přibližně kolem 67 MB/s. Přes USB 2.0 rozhraní však byla rychlost pochopitelně degradována na maximální praktické schopnosti USB 2.0, hodnoty jsou tak na úrovni nejrychlejší flash disků pro USB 2.0.

Cena klesá, rychlost stoupá

Poslední dobou je možné pozorovat stále nižší ceny SSD, které navíc zrychlují i v případě nejlevnějších modelů, a to především díky novým chytrým řadičům (SandForce) a speciálním cache pamětím, jež dokáží i se stejnými NAND flash čipy dosáhnout vyšších rychlostí než v minulosti. V případě Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 (DTU30) lze nejmenší model s kapacitou 16 GB koupit za cenu 89 USD (přibližně 2 000 Kč s DPH), 32GB model pak za 138 USD (přibližně 3 000 Kč s DPH) a největší 64GB verzi lze pořídit za 270 USD (přibližně 6 000 Kč s DPH).

dtultimate3.jpg

Nejlevnější 64GB flash disky lze na našem trhu koupit už za cenu kolem 2 500 Kč s DPH, v tomto případě však získáte za dvojnásobnou cenu minimálně dvojnásobně až trojnásobně vyšší výkon, ale pouze při použití rychlého USB 3.0 rozhraní. Vzhledem k zpětné kompatibilitě s USB 2.0 ho lze však využívat i na starších zařízeních, musíte však počítat s mnohem menší rychlostí.

Diskuze (5) Další článek: Patnáct let pracoval na Internet Exploreru. Nyní bude pracovat pro Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,