XP Mode pro Windows 7 v praxi

XP Mode je jednou z nejzajímavějších novinek Windows 7, která umožní na Sedmičkách spouštět staré aplikace optimalizované pro Windows XP. Jak to vlastně celé funguje?

Jednou z lákavých novinek Windows 7 pro vývojáře a firmy bude „XP Mode“, který umožní spouštět aplikace v běhovém prostředí Windows XP. Nainstalovat si jej budou moci všichni majitelé Windows 7 Professional a vyšších, v praxi tedy každý, kdo v tuto chvíli má testovací Release Candidate Windows 7.

Tuto funkci ocení zejména firmy, které provozují software optimalizovaný pro starší verze Windows a pak vývojáři, kteří mohou testovat chování programu, webu aj. na předchozí generaci operačního systému od Microsoftu.

Windows XP zadarmo

Co je to vlastně XP Mode? Ačkoliv slovo „Mode“ evokuje jakousi vrstvu a skutečně hlubokou integraci do systému, v praxi se jedná o celkem běžný VHD obraz Windows XP a virtualizační nástroj Virtual PC Beta s podporou bezešvého módu.

virtualpc.png  virtualpc.png
Virtual PC Beta s Windows XP v klasickém okenním a celoobrazovkovém režimu

Pokud si tedy nainstalujete bezplatnou betaverzi Virtual PC a stáhnete VHD obraz Windows XP, získáte zdarma aktivovaná „XPčka“ s třetím servisním balíčkem a jednoduchou konzoli pro jejich běh. Tím to ale naštěstí nekončí, skutečně je tu jakýsi „mód“, který klasickou virtualizaci ve stylu Sun VirtualBox nebo VMware Workstation rozšíří o hlubší integraci do Windows 7.

Bezešvý mód a integrace do Windows 7

Pokud totiž ve virtualizovaném systému nainstalujete nový program, budete k němu moci přistupovat i ze „Sedmiček“, v nabídce Start se totiž vytvoří zástupce. Taková aplikace se pak bude spouštět v bezešvém módu, nezobrazí se tedy celý virtualizovaný desktop Windows XP ale pouze rám okna programu.

start bezesvy mod.png  bezesvymod.png
Pokud ve virtuálním Windows XP nainstalujete třeba Firefox,
budete jej moci spouštět přímo z Windows 7 a v samostatném okně
 
internet explorer.png 
Díky XP Módu budete mít po ruce třeba starý Internet Explorer 6

Díky aktivaci funkce Integration Features (její obdobu najdete ve VMware i VirtualBoxu) zároveň budete moci mezi oběma systémy sdílet systémovou schránku a přistupovat ke všem diskům. Virtualizované programy uvnitř virtualizovaného operačního systému tedy budou moci přistupovat ke skutečné tiskárně, USB klíčenkám, budou moci přistupovat do souborového systému Windows 7 a k obsahu schránky. Ostatně bez Integration Features by aplikace běžící v bezešvém režimu postrádala svůj význam.

Jak přistupovat k bezešvým programům – Auto Publish

Integraci do Windows 7 má na starosti funkce Auto Publish. Pokud na Windows XP nainstalujete nový program, po restartu se vytvoří zástupce i v nabídce Start Windows 7. Pokud nicméně budete chtít ze „Sedmiček“ spouštět i ty virtuální programy, které nedisponují klasickým instalátorem, stačí ve Windows XP vytvořit zástupce a přesunout jej do adresáře C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs.

regedit.png
Ve virtuálních Windows XP můžete povolit bezešvé spouštění i pro systémové aplikace

Ve výchozím stavu Microsoft blokuje používání některých systémových aplikací z Windows XP. I když vytvoříte zástupce v nabídce Start, ve Windows 7 se jednoduše nezobrazí. Nápravy naštěstí docílíte jednoduchou změnou systémového registru Windows XP. Stačí v regeditu otevřít složku HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Virtual Machine\VPCVAppExcludeList a smazat program, který chcete bezešvě virtuálně spouštět z Windows 7.

Na starém počítači virtualizovat nebudete

Jak už jsme na Živě.cz psali, Virtual PC od Microsoftu vyžaduje hardwarovou podporou virtualizace, váš procesor tedy musí podporovat funkci Intel VT nebo AMD-V. Starší počítače s tím budou mít problém, nové mašiny ale budou virtualizovat bez problémů, v nejhorším případě bude třeba podporu virtualizace povolit v BIOSu, případně aktualizovat firmware.

chyba.png  nastaveni bios.png
Pokud se při spuštění Virtual PC zobrazí tato chybová hláška, je třeba zapnout podporu virtualizace v BIOSu

Virtual PC je poměrně svižný. Po novém spuštění počítače sice bude inicializace virtualizovaného systému trvat poměrně dlouho a to i když budete spouštět virtuální aplikaci pouze v bezešvém módu, při druhém spuštění ale už nepoznáte rozdíl, běhové prostředí se totiž načte do paměti.

Zapomeňte na multimédia

Virtual PC jako každý jiný virtuální stroj disponuje pouze virtuálním hardwarem. Zapomeňte tedy na hardwarovou akceleraci grafiky, k dispozici totiž budete mít pouze analogický výkon S3 Trio. Virtual PC jednoduše neslouží k virtualizaci multimediálních aplikací – problém budete mít i se sledováním videa na YouTube aj.

 virtualizovany hardware.png  usb devices.png  integration features.png
Přehled virtuálního hardwaru, možnosti připojení USB zařízení a funkce Integration Features

Jinak ale bude vše hned po prvním spuštění fungovat na jedničku včetně sítě, zvuku, USB zařízení nejrůznějšího druhu aj. Díky Integration Features pak můžete ve virtualizovaných Windows XP povolit i nejrůznější periférie a součásti notebooku od čtečky otisků prstů až po integrovaný 3G modem nebo webkameru.

pristup k diskum.png  sdileni usb.png 
Přístup ke skutečným diskovým jednotkám z virtuálního Windows XP a sdílení USB zařízení v obou systémech
(Superbobik je v tomto případě označení hostitelského počítače, pod kterým je spuštěný Virtual PC)

Stáhněte a vyzkoušejte XP Mode

VHD obraz Windows XP SP3 můžete stahovat zde (32bit) a zde (64bit), běhové prostředí Virtual PC Beta pak na této webové adrese. Před instalaci si nicméně ověřte, že si Virtual PC porozumí s vaším procesorem. Obecně platí, že bude Virtual PC vyžadovat podporu funkce Intel VT a AMD-V, které je třeba aktivovat v BIOSu.

Diskuze (60) Další článek: Extrémní Intel Skulltrail se dvěma Nehalemy přijde do dvou měsíců

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,