nVidia Ion: GeForce 9400 vdechne Atomu nový život

Nejslabším článkem Atomových mini notebooků a počítačů je nepochybně čipová sada. Tomu je konec, přivítejte nVidia Ion neboli GeForce 9400 + Intel Atom. Exkluzivní video!

S Atomem se v levných mini noteboocích a miniaturních stolních počítačích setkáváme již delší dobu a z pohledu technologií je to pořád to samé. Čipová sada Intel 945GSE je pro Atom téměř jako dvojče, bohužel to škaredší a hloupější. Technologicky zastaralá, prostorově náročná a docela žravá – hlavně ve srovnání s miniaturním Atomkem s maximální spotřebou kolem 2 W.

O alternativní čipové sadě, která by do Atomového světa vnesla trochu svěžího vánku a pestrosti se spekuluje již delší dobu. Nejžhavějším kandidátem byla právě nVidia, která právě dnes představila svojí představu o platformě pro Atom pod názvem nVidia Ion Platform.

nvidia_ion_13.jpg 

Není velkým překvapením, že za společníka pro Atom byla zvolena čipová sada pod kódovým označením MCP79 neboli GeForce 9400. Tento čip najdete mimo jiné i v hliníkových MacBoocích a jako nVidia 730i jej možná znáte i v základních deskách pro stolní počítače.

VIDEO: 820 'Exkluzivně: nová čipová sada nVidia pro Intel Atom'

Úplně jiná liga

Výhod, které GeForce 9400 nabízí je celá řada. V první řadě je velikost – jednočipové řešení, které do jednoho drobného kousku křemíku kombinuje všechny důležité funkce. Stará čipová sada Intelu je v tomto ohledu výrazně horší díky nutnosti používat jižní můstek ICH7M, který si vyžaduje dost prostoru na základní desce. Nejde přitom jen o samotnou plochu čipů, důležitý je i návrh, který se u jednočipových řešení výrazně zjednodušuje.

nvidia_ion_17.jpg nvidia_ion_18.jpg nvidia_ion_19.jpg

Základní podobou nVidia Ion je Pico-ITX destička s rozměry 10 × 7,2 cm, která obsahuje Atom, čipovou sadu, jeden slot pro paměť, SATA konektor, DVI-I výstup, HDMI výstup, USB port a RJ-45 pro síť. Skutečné srdce počítače, které by zvládlo fungovat i bez dalších přídavných zařízení a možná se i stane základem pro mnohé komerční implementace.

nvidia_ion_14.jpg nvidia_ion_20.jpg nvidia_ion_15.jpg

Tato platforma však rozhodně není limitována zmíněným výčtem vstupů a výstupů. Čipová sada umí 4× SATA a 8× USB – pro rozvinutí možností se v referenčním zařízení používal ještě jeden plošný spoj, na kterém byla „mateřská“ Pico-ITX destička připevněna. Výsledkem je uspokojení všech myslitelných potřeb – celkově sedm USB portů, kompletní analogové vstupy i výstupy pro zvuk, digitální SPDIF, dvojice eSATA portů a zmíněné DVI-I a HDMI výstupy pro monitor nebo televizi. Samozřejmostí je podpora dvou monitorů. Samozřejmostí je pak podpora 7.1 LPCM zvuku. Úhledná kovová krabička o rozměrech 14,5 × 11,2 × 3,8 cm s objemem 0,6 litru je pouze demonstrací toho, co lze s touto platformou vytvořit – komerční produkty budou různé.

nvidia_ion_01.jpg nvidia_ion_02.jpg nvidia_ion_03.jpg
nvidia_ion_04.jpg nvidia_ion_05.jpg nvidia_ion_06.jpg nvidia_ion_07.jpg

Jednou zvláštností nVidia Ion je použití operačních pamětí typu DDR3. Důvodem je zřejmě propustnost, kterou si vyžaduje výkonné grafické jádro pro uvolnění svého potenciálu.

memory.png memory2.png

nvidia_ion_10.jpg nvidia_ion_11.jpg nvidia_ion_12.jpg
Pohled „do zákulisí“

Výkon

Co vlastně Atom získá spojením s GeForce 9400? Hlavní roli hraje integrované grafické jádro a jeho funkce. GeForce 9400 nabízí výkon srovnatelný s nižší třídou dedikovaných grafik v noteboocích (Radeon HD 23x0/24x0/34x0 nebo GeForce 8300/8400/9300), což se s Intel GMA950 nedá snad ani srovnat. Nejde jen o pouhé hraní, akcelerace se dotýká videa i operačního systému a katapultuje Atom do soutěže multimediálních počítačů pro obsah s rozlišením 1080p.

Spotřeba by přitom měla zůstat stejná – čipová sada si opět řekne o 2 až 3 násobek toho co Atom. V případě GeForce 9400 je to naštěstí vyváženo i funkční výbavou a výkonem. Velmi zajímavá je například možnost digitálního výstupu, která u čipové sady Intel 945GSE zcela chybí a na škodu není ani podpora akcelerace rozhraní Aero ve Windows Vista. Právě Vista byla nainstalována na ukázkovém přístroji a s běžným 2,5“ diskem a 2 GB paměti byla velmi svižná.

badaboom.png

Funkční výbavu integrovaného GeForce je extrémně blízká dedikovaným grafikám a zahrnuje proto i podporu akcelerované komprese videa. Za pomoci Badaboom od Elemental Technologies je možné dosáhnout rychlého převodu videa pro mobilní zařízení. Testovaný vzorek 720p videa se pro použití v iPod Touch nebo iPhone převáděl úctyhodnou rychlostí 30 snímků za vteřinu.

pscs4rotate.png
Díky podpoře Open GL umožňuje 9400 i využití akcelerace v novém Photoshopu CS4, případně i nové verzi Google Picasa.

Nezapomněli jsme ani na spotřebu, která je zajímavá nejen pro použití v mini noteboocích, ale i pro úsporné stolní počítače, ve kterých se s touto platformou setkáte nejdříve. Z nedávného testování Asus Eee Top se však zachovala hodnota spotřeby s vypnutým displejem, kdy zůstal v provozu pouze základ od Intelu a 2,5“ pevný disk. V tomto směru Ion vyhrál – 19 až 20 W v nečinnosti proti 27 W u Eee Top. Tyto čísla jsou však silně orientační – technické specifikace tvrdí, že by mělo být TDP obou platforem stejné. Skutečné výsledky budou silně závislé od implementace jednotlivými výrobci.

atomek.png
V předváděcí krabičce byl klasický Atom s frekvencí 1,6 GHz – žádné přetaktování ani jiné triky

Spotřeba
Maximální spotřeba28 W
Nečinnost (plocha Windows Vista s Aero)19 W

gpu.gif
Identifikace 9400 v systému zatím nebyla ideální. Taktu jádra – 450 MHz by se však dalo věřit.

Vzhledem k hlavním inovacím v oblasti grafického výkonu se dostalo i na hry. Výsledky jsou ve srovnání s Intel GMA950 z úplně jiného vesmíru. U modernějších titulů narazíte s „akcelerátorem“ Intelu velmi často na nemožnost vůbec hru spustit, u jiných titulů bude překážkou pro rozumné hraní nulová optimalizace. V tomto směru je 9400 klidně i 10× lepší a u mnohých her si bude bez problémů konkurovat i notebookům s běžným Core 2 Duo. Tomáš Holčík vám na videu ukáže, jak se dá bez problémů hrát Call of Duty 4.

Výkon
 GeForce 9400Intel GMA950
3DMark061341
3DMark052207245
3DMark033667733
Serious Sam 213,11,1
UT324,6
Crysis9,8

Jedna věc však na výkonu zůstává stejná – Atom. Někdy si na něj prostě počkáte, například načítání levelů nebo jiné výpočtově náročnější operace budou pořád trvat déle. Stejně tak můžou být omezující prodlevy při masivnějším multi-taskingu, na který není Atom vhodný.

Těšíme se na produkty

Cena levného mini počítače nebo mini notebooku s GeForce 9400 bude samozřejmě o kousek vyšší. Dle informací nVidie by měl být rozdíl do 50 dolarů – kolem 1 000 Kč, což je vzhledem k přidané hodnotě velmi výhodný nákup.

Nyní jen zůstává počkat na zajímavé produkty s touto platformou. Výrobcům, jenž prodávají své počítače na bázi Intel 945GSE+ Intel Atom, není co závidět. Zákazníkům bychom totiž doporučovali chvíli vyčkat, protože nVidia Ion nabídne výrazně lepší užitnou hodnotu.

Diskuze (67) Další článek: T-Mobile jde do 3G: nadějné vyhlídky pro rychlý mobilní internet v ČR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,