Ty nejlepší download manažery pro Rapidshare

Nestahujte filmy a muziky z Rapidsharu v prohlížeči. Vyzkoušejte programy, které si poradí i bez prémiového účtu a budou pracovat na pozadí běhu počítače. To vše zcela zdarma.

Rapidshare a jemu podobné služby se v posledních letech staly vděčným úložištěm a především zdrojem muziky, filmů nejrůznější kvality a samozřejmě i nelegálního warezu. U nás má ke všemu od mnoha ostatních zemí i poměrně dobré renomé, hudební a filmové nahrávky z něj totiž můžete díky benevolentní české legislativě stahovat zcela legálně.

To už samozřejmě neplatí o populárních P2P sítí v čele s BitTorrentem, který největší slávu zažíval před několika lety a dnes je pomalu vytlačován právě webovými úložišti. Ty totiž mají ještě jednu výhodu – nepotřebujete k nim žádný speciální software, RapidShare, Ulož.to, Megaupload a další jsou zcela běžné webové stránky a stahování probíhá pomocí všudypřítomného HTTP protokolu stejně jako třeba z naší Gigamanie.

Vzhledem k tomu, že mají podobná úložiště limit pro velikost nahrávaného souboru, většina rozměrných dat je rozdělena na menší části zpravidla pomocí programu WinRAR. Pokud stahujete poslední epizodu oblíbeného seriálu, bude pravděpodobně rozdělena na dvě – tři části, celovečerní film se ale už může nafouknout do deseti a více částí a stahování z prohlížeče pak už postrádá svou jednoduchost a eleganci.

Co je to Rapidshare a jak si v České republice pořídit prémiový placený účet?

Přečtěte si kompletní návod, jak si zřídit prémiový účet na Rapidshare zde na Živě.cz, nebo v novém čísle časopisu Computer, kde najdete detailní popis zřízení a zaplacení účtu pomocí internetového platebního systému PayPal se zcela běžnou českou platební kartou.

Proto se postupně objevily stahovací manažeři pro Rapidshare a další služby podobného ražení. Není jich mnoho, jsou jednoduché a většina z nich trpí poměrně pomalým vývojem, případně už jen přežívají v nejrůznějších katalozích softwaru a autor je nadále nevyvíjí. Obecně zároveň platí, že si téměř bez problému poradí se stahováním z placených účtů, s bezplatným stahováním ale mají právě díky pomalému vývoji a častým změnám provozovatelů služeb velké problémy.

Jaké aplikace pro Rapidshare tedy patří k těm nejlepším?

Raptor

Raptor patří ke špičce mezi download manažery pro Rapidshare. Nechybí mu čeština a nemá problém stahovat i bez Premium účtu – jen si budete muset několik desítek sekund počkat a nebudete moci pochopitelně stahovat více souborů naráz. Pokud jste platící zákazníci, stačí vyplnit přihlašovací jméno a heslo a budete moci Rapidshare využívat naplno. Jedinou slabinou Raptoru je absence podpory pro skenování obsahu systémové schránky. Plusem je naopak podpora nejrůznějších doplňků pomocí kterých lze do Raptoru naroubovat podporu pro další webová úložiště a dále také živý vývoj.

raptor.png  raptor.png
Raptor rozumí češtině a poradí si i se stahováním souborů bez placeného prémiového účtu

stáhnout program Raptor 2.11b Licence: freeware, 2,2 MB
Autor: Yamasster.net
Web programu: raptor.yamasster.net


FreeRapid Downloader

FreeRapid Downloader ovládá pravděpodobně nejvíce úložišť a jelikož je českého původu, najdete v něm podporu i pro ty služby, které se u nás těší největší podpoře včetně Ulož.to, Upni.to, Bagruj.cz a dalších. V tomto směru stěží najdete konkurenci. Program se může pochlubit obrovskou škálou možností, stejně jako Raptor je rozšiřitelný o další služby pomocí doplňků a umí se i sám aktualizovat na novou verzi. Fanoušky Rapgetu potěší i schopností monitorovat systémovou schránku. Za největší plus ale považuji především to, že se jedná o živý projekt, který se bude dále vyvíjet. Přesto je tu určitá slabina a zároveň výhoda. FreeRapid Downloader je napsaný v Javě, má tedy trošku delší odezvy a nestandardní dialogy, na druhou stranu je díky tomu multiplatformní a skutečně pochybuji, že na takovém Linuxu najdete lepší alternativu.

freerapid.png  freerapid.png
Český FreeRapid si jak ojediný poradí i se všemi tuzmeksými populárními úložišti

stáhnout program FreeRapid Downloader 0.85 Build 566 Licence: open source, 11 MB
Autor: Vity
Web programu: wordrider.net


Rapidshare Manager

Rapidshare dlouho neměl svůj vlastní oficiální stahovací manažer, čehož využila komunita a zaplavila síť několika více či méně kvalitními prográmky, kterým dlouhá léta kraloval Rapget. Teprve loni autoři Rapidsharu zareagovali a majitelům placeného účtu nabídli Rapidshare Manager. Pokud nemáte Premium účet, můžete klient použít alespoň pro nahrání souboru na web, platící zákazníci ale získají celkem slušné „studio“, které zároveň umí stáhnout a nahrát soubory až do velikosti 2 GB – běžná kvóta odpovídá 100 MB dat. Manažer umí vytvářet fronty, podporuje samozřejmě stahování více souborů naráz a poradí si i s omezením jeho přenosové rychlosti, aby program nevytěžoval síť, když zrovna surfujete. Tou největší výhodou RM je ale skutečnost, že se jedná o oficiální klient, u kterého máte jistotu, že se bude nadále vyvíjet a především fungovat.

rm.png  rm.png
Oficiální Rapidshare Manager zvládá i nahrávání, stahování  je ale dostupné pouze pro platící zákazníky

stáhnout program RapidShare Manager 2.0776 Licence: freeware, 3,1 MB
Autor: RapidShare AG
Web programu: rapidshare.com


Rapget

Než se objevil Rapidshare Manager, byl jedničkou Rapget, jednoduchý několikasetkilobajtový prográmek, který podporoval téměř sedmdesátku úložišť včetně přístupu pro neplatící uživatele. Bohužel je to dnes už jen labutí píseň, poslední verze je totiž rok stará, za tu dobu se většina úložišť proměnila a program si s nimi dnes už neporadí. Pokud jste ale prémiový uživatel Rapidsharu, Rapget si možná oblíbíte více než oficiální manažer. Je totiž velmi jednoduchý a monitoruje systémovou schránku. V libovolném prohlížeči tedy stačí navštívit třeba populární undergroundové fórum Warcenter.cz a zkopírovat potřebné odkazy do schránky. Rapget si je automaticky přidá do fronty a začne stahovat.

rapget.png  rapget.png
Rapget byl ještě před rokem standardem, díky zastavení vývoje ale již ztratil dech
Pro majitele prémiových účtů ale zvládne tento miniaturní klient vše potřebné i dnes

Díky stáří Rapgetu je třeba u nového Rapidshare účtu provést drobnou změnu. V nastavení účtu musíte zaškrtnout možnost, aby se začaly soubory stahovat automaticky okamžitě po navštívení adekvátní adresy. V Rapgetu pak v nastavení prémiového účtu musíte jako přihlašovací jméno použít identifikační přihlašovací číslo, které jste obdrželi při registraci – nikoliv textový alias. Tyto dvě podmínky se ale týkají většiny klientů v tomto článku.

stáhnout program RapGet 1.41 Licence: freeware, 290 kB
Autor: Alexander Shiryaev
Web programu: www.rapget.com


Firefox

Ano, skutečně – celkem dobře poslouží jako stahovací manažer i samotný prohlížeč, pokud jej vyzbrojíte doplňky. Pro Firefox jich je skutečně mnoho. Platícím uživatelům Rapidshare ale postačí jediný – Greasemonkey. Pomocí něho si můžete aktivovat dva speciální skripty Super Linkifier a Rapidshare Links Checker. Ten první promění adresy v prostém textu, které se většinou vyskytují na undergroundových fórech, ve skutečné „klikatelné“ odkazy, ten druhý pak ke každému takovému odkazu připojí stavovou ikonku, která vám dá najevo, jestli soubor na Rapidsharu skutečně existuje, nebo jej provozovatel již smazal. Pokud je tedy film rozdělený třeba na dvacet RAR částí, z nichž sedmnáctá již na webu není, zjistíte to hned na začátku a nezkazíte si zbytečně náladu.

rapidshare_checker1.png  rapidhsare_checker2.png
Rapidshare Links Checker v praxi: funkční a již neplatné odkazy na webovém fóru Warcenter.cz

Free Download Manager

S bezplatným i placeným Rapidsharem si ale poradí i hromada běžných správců stahování. Jedním z nich je třeba Free Download Manager, který umí česky, zvládne integraci do Internet Exploreru a Firefoxu, a pokud jako novou adresu ke stažení zadáte URL z Rapidsharu, stačí v parametrech úlohy zadat prémiový login a heslo a soubor (nebo celá dávka souborů) se stáhne jako z běžného webu. I v tomto případě si ale budete muset nastavit v administraci placeného Rapidsharu možnost, aby se při zadání adresy soubor začal okamžitě stahovat. V opačném případě nestáhnete kýžená data, ale HTML kód potvrzovací stránky na Rapidsharu.

freedownloadmanager.png

Podobných stahovacích manažerů existuje ještě celá desítka, nenabízí již ale natolik pokročilé funkce jako Raptor nebo FreeRapid Downloader. Ke všemu mají zpravidla problém s bezplatným účtem. Přesto alespoň okrajově zmíním ještě JDownloader, který se podobá Rapgetu a je napsaný v Javě. Uživatelé Windows to neocení, pomůže ale fanouškům na alternativních operačních systémech.

S dobrými doplňky si ale vystačíte i se zcela běžným Firefoxem a dalšími prohlížeči, které rozumí Greasemonkey skriptům z databanky Userscripts.org.

Znáte lepší program? Pochlubte se s ním v diskuzi pod článkem.

Diskuze (55) Další článek: Adobe BrowserLab ukáže, jak bude stránka vypadat napříč prohlížeči

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,