Twitter: proč a jak začít mikroblogovat

Nemáte čas na klasický blog? Neházejte flintu do žita, ještě tu jsou totiž mikroblogy, které mají velkou výhodu – nezdržují a najdete na nich čerstvé informace. Twitter patří k těm nejlepším.
Kapitoly článku

Tento článek jsme vydali již na podzim, od té doby se toho ale mnoho změnilo. Upravili jsme ho, obohatili o nové informace a připojili novou kapitolu s nejrůznějšími nástroji pro Twitter.

Blogujete? Pokud odpovíte, že nikoliv, možná dodáte, že nemáte potřebu někomu něco sdělovat a že je to jen ztráta času – luxus, který si mohou dovolit jen studenti nebo věční pisálci zapálení pro věc, případně ti, kteří se rozhodli blogovat profesionálně a z počáteční záliby se časem stal zdroj jejich obživy.

Nemáte potřebu blogovat? Mikroblog je ale o něčem zcela jiném

I když se vám bude blogování zdát jako naprostá ztráta času, svůj papírový deníček jste přeci uložili do šuplíku už kdysi v dětství, mikroblogování je zcela o něčem jiném. Ostatně co je to vlastně ono mikroblogování? Zjednodušeně se dá říci, že se jedná pouze o zaznamenávání krátkých zpráv a stavů, poznatků a stručných poznámek. To má jednu výhodu. Takový mikroblog obsahuje minimum zbytečných informací a především se mikroblogger nutně naučí sepisovat co nejvíce klíčových informací do jednoho souvětí, jeden záznam je totiž zpravidla omezen maximálně na několik set znaků.

facebook.png  friendfeed.png 
Mikroblogging v podobě nastavovaní stavových zpráv ovládá i Facebook
FriendFeed je komplexní stavová/mikroblogovací služba

I z tohoto důvodu získalo časem mikroblogování ještě jeden, z mého úhlu pohledu mnohem zajímavější, rozměr. Skrze mikroblogy se totiž velmi rychle šíří informace.

Mikroblog Twitter může být výborný zdroj informací

Dejme tomu, že Mozilla vydá novou verzi webového prohlížeče Firefox. Abyste se o tom dozvěděli, musíte pravidelně navštěvovat nejrůznější weby včetně Živě.cz a tradiční blogy, než ale stačí autor napsat rozsáhlejší článek nebo bleskovku o dvou tisících znaků, deset lidí pošle krátké sdělení na mikroblog. Po mikroblogu se tedy mohou díky jeho stručnosti šířit informace mnohem rychleji než skrze běžné elektronické médium.

Jedním z nejznámějších mikroblogů současnosti je Twitter, který se stal jakýmsi nepsaným standardem a zdrojem inspirace pro podobné projekty včetně českého startupu Drbz.cz, který je skutečnou kopií známějšího kolegy, přidává ale i některé zajímavější funkce a především potěší všechny, kteří nevládnou angličtině.

twitter_web.png  drbz_web.png
Webový Twitter se zprávami uživatele a jeho přátel a český klon Drbz.cz

Zpět ale k Twittru. Po více než dvouletém provozu na něm píše přes dva miliony uživatelů a službu pomalu začínají objevovat i Češi. Proč je vlastně tak oblíbený? Na to je jednoduchá odpověď, Twitter je totiž jednoduchý, neobtěžuje uživatele rušivou reklamou a pro vývojáře nabízí použitelné API, díky kterému během posledních let vzniklo několik desítek klientů.

Jak lze využít Twitter

Jsem blogger – Na Twitteru samozřejmě můžete „prostě“ blogovat, psát krátké zprávičky ze života a novinky stejným způsobem, jak tak činíte třeba na Facebooku.

Jsem čtenář – Twitter nicméně můžete používat i zcela pasivně pouze jako zdroj zajímavých informací. Na Twitteru jsou totiž povětšinou klíčové osobnosti a insideři a informace se tudy šíří podstatně rychleji než třeba pomocí klasického RSS nebo webových magazínů. Twitter zpráva je totiž nutně velmi krátká a věcná a její vytvoření je tedy velmi rychlé. Na Twitteru dnes najdete jak kanál BBC, tak nejrůznější technické viceprezidenty, evangelisty a ředitele prakticky všech společností, které mají něco společného s webem a IT. Jde jen o to najít ty správné lidi.

Twittrovat můžete z webu, mobilu i desktopového programu

Twittrovat tedy můžete jak z oficiální webové stránky, tak dokonce přes mobilní telefon a z nezměrného množství aplikací počínaje Twhirlem a konče třeba miniaplikací Google nebo jednoduchým Opera widgetem. Twitter je zároveň oblíbený proto, že se skutečně jedná o jednoúčelnou službu. Za mikroblog se totiž považují i jiné komplexní služby, které nabízí možnost nastavení stavové zprávy. Takovým typickým příkladem je třeba Facebook, kde lze jednou či více větami popsat, co zrovna děláte, nicméně proč si vytvářet profil na komplexním komunitním webu, když je tu Twitter, kterému skutečně o nic jiného nejde.

postsgoogle.png  webexpo.png
Dva různé mikroblogy: novinky ze světa Googlu a mikroblog loňské pražské konference WebExpo

Nakonec ještě jedna zřejmá výhoda Twittru, ačkoliv se jedná o funkci, kterou implementují i jiné mikroblogy – Twitter má i diskusní rozměr. Pokud totiž něco napíšete na svůj mikroblog, jiný zaregistrovaný pisatel na vás může zareagovat svou vlastní zprávou, která se vám zobrazí ve vašem mikroblogu jako odpověď. Twitter tedy není pouze alternativní forma statického blogu, ale i určitý komunikační systém. Bez problému si tedy můžete v týmu vytvořit jakýsi společný chat a poznámkový blok. Ve vašem blogu se zároveň zobrazují zprávy vašich přátel.

Použitelnost Twittru dnes definují jeho klienti. Sice si můžete vystačit s webovým rozhraním, pokud ale nebudete stále dokola obnovovat stránku, nebudete mít přehled o tom, co zrovna píší vaši kolegové, resp. uživatelé, od kterých odebíráte zprávy. Desktopový klient se naopak zpravidla usadí v oznamovací oblasti vedle systémových hodin, a jakmile někdo ze známých pošle zprávu, vyskočí oznámení a vy můžete zareagovat. Pokud takovým způsobem budete odebírat zprávy třeba ze světa Googlu nebo Microsoftu, dozvíte se čerstvé novinky občas dokonce s předstihem, než se objeví oficiální článek, který musí někdo sepsat a to je z principu časově náročnější.

Ke špičce mezi klienty patří Twhirl

V dnešní době najdete na webu skutečně celé desítky klientů, kteří umí odebírat zprávy z Twittru. Patří sem třeba instantní komunikátor Digsby, o kterém jsme na Živě.cz už psali, TwitterFox pro Firefox, Mobio pro mobilní telefony, Twitterrific pro Mac OS X, Twitteroo pro Windows a velmi povedený Twhirl, který je z principu multiplatformní, je totiž napsán pro platformu Adobe AIR. Rozsáhlý seznam podporovaných klientů včetně těch pro Linux najdete na webových stránkách Twitter Fan Wiki.

 twhirl.png   twhirl_nastaveni.png spravce_uctu.png 
Klient Twhirl, nastavení a správce účtů

Já jsem si vybral Twhirl. Fanoušci jiných klientů jistě namítnou, že ten jejich program je mnohem lepší, Twhirl je ale jednoduchý, spolehlivý, multiplatformní a poradí si i s posíláním obrázků, které nejprve uloží na webové úložiště TwitPic a do krátké zprávy vloží pouze zkrácenou adresu. Stejně tak umí vkládat krátké webové adresy pomocí některé „zkracovací služby“. Na výběr máte Snurl.com, Is.gd a Twurl.com. Zkracování je ostatně na Twittru velmi důležité, délka zprávy totiž bezpodmínečně nesmí přesáhnout 140 znaků. Pro některé to bude nezvladatelný problém, pro jiné jistota, že nikdo nebude na Twittru sepisovat své memoáry a jiné, zcela nudné, zápisky.

Proč Adobe AIR

Klienti pro Twitter patří k těm nejvděčnějším aplikacím napsaným v multiplatformním AIRu. Jejich výhodou je skvělý flashový design a multiplatformita – vypadají a fungují stejně na Windows i na Linuxu, nevýhodou je pak náročnější webkitové a flashové běhové prostředí, jakákoliv aplikace v Adobe AIR si totiž bez problému alokuje i více než šedesát megabajtů operační paměti.

Nakonec má Twhirl ještě jedno významné plus, nerozumí si totiž pouze s Twittrem, ale i se službami FriendFeed, Seesmic, Laconi.ca a Identi.ca, což jsou další mikroblogovací služby. FriendFeed je okrajově známý i v našich končinách, ty zbývající jsou ale v kontextu České republiky naprosto exotické a nemá smysl na nich blogovat. Podpora pro více služeb tedy znamená, že je Twhirl stejně jako třeba Miranda, multiprotokolový klient.

twhirl_fitrlovani.png twhirl_reakce.png  twhirl_adresa.png twhirl_vlozeni_obrazku.png
Zobrazení zpráv pouze od vybraného mikrobloggera, seznam reakcí na mé zápisky, vkládání zkrácených adres a obrázků

Ačkoliv je Twhirl napsaný pro platformu Adobe AIR, výkonnostně je naprosto srovnatelný s jakoukoliv aplikací ve strojovém kódu. Konkrétně je pak vytvořený v Adobe Flash a na vašem disku zabere lehce přes jeden megabajt místa. Horší je to ale už se záborem operační paměti, díky technologii AIR totiž bez problému spotřebuje i přes 40 MB. Pokud máte na starším počítači 256 MB RAM a bojujete o každý volný bajt, možná pro vás bude vyšší spotřeba problém, pro průměrně vybavený počítač to ale nemůže být překážka.

Twitter může být rychlejší než jakýkoliv jiný informační kanál

Tak si to ještě jednou na závěr shrňme. Mikroblogování může být aktivní a pasivní. Můžete tedy sepisovat své každodenní poznatky a stručné glosy, stejně tak ale lze síly mikrologu využívat i bez jediného odeslaného zápisku. Mikroblogy s Twittrem v čele jsou totiž zdrojem poměrně čerstvých zpráv, které jinde nenajdete, případně na ně narazíte až se zpožděním, a mohou tak soupeřit i s oblíbenými RSS zdroji.

Výpadek vyhledávače Google a Twitter

Když měl letos v zimě vyhledávač Google vážné problémy a několik hodin blokoval přístup ke svým výsledkům, zpráva se nejrychleji rozšířila přes Twitter a teprvé poté ji zaregistrovala velká technologická média. Technická rubrika BBC pak o největším výpadku Googlu v posledních letech referovala až po několika hodinách, kdy už byl problém prakticky vyřešen.

Twitter nakonec začínají objevovat i výrobci software. Najdete tu tedy oficiální Mozilla mikroblog, který ovšem není zrovna nejaktuálnější, a dále tu jsou k dispozici mikrology téměř všech českých webových celebrit Radkem Hulánem počínaje a redaktory Živě.cz konče a nakonec, pokud znáte ty správné blogy, tu narazíte i na velmi kvalitní tematické výběry. Já tak třeba odebírám novinky z mikroblogu „postsgoogle“, kde se prakticky každých deset minut objeví alespoň jeden článek o Googlu. Takto kvalitní a rozsáhlý výběr bych nikde jinde nenašel – odbornými výběrovými blogy počínaje a RSS kanály konče. Twitter a mikroblogování je prostě snadno návykové.

Co je to tweetování? Podívejte se na video...

Tak co, ještě stále nemáte svůj mikroblog?

 Redakce Živě.cz a Computeru na Twitteru:

 


fsc.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,