Toshiba Tecra M10 – firemní notebook „za dvacku“

Tecra M10 se řadí do kategorie podnikových notebooků, kde se hledí i na kvalitu zpracování a bezpečnost. Tecra M10 toto všechno má, přidá 4 GB RAM a bude za to chtít dvacet tisíc korun.

Tecra M10 se řadí do kategorie podnikových notebooků, kde se kromě výkonu hledí zejména na kvalitu zpracování samotného šasi a bezpečnost dat. Postupem času se i ceny těchto dříve velmi drahých notebooků pohnuly směrem k obyčejným uživatelům.

Uvažujete o novém přenosném počítači, který se nesnaží vetřít do vaší přízně pouze líbivým a dnes tolik populárním lesklým designem, ale slibuje výkon, a zejména propracované zabezpečení? V takovém případě zkuste model Tecra M10 od Toshiby. Potěší vás čtrnáctipalcovým displejem (bohužel s lesklou obrazovkou se základním rozlišením) a velmi pestrou výbavou portů včetně archaického sériového portu. ExpressCard Slot zde nehledejte, budete si muset vystačit se starším PCMCIA. To samé platí o digitálním DVI výstupu, který najdete leda na replikátoru portů.

Slušný procesor, nadprůměrná paměť

Na druhou stranu najdete uvnitř výkonný a úsporný procesor, který není žádným přejmenovaným „zmetkem“ s ořezanou cache, ale poctivě vyrobeným Core 2 Duo s TDP 25 W. Velmi potěší také operační paměť, vyšplhala se totiž na výborné 4 GB RAM DDR2-800 a ke všemu běží na svém frekvenčním maximu, tedy 800 MHz efektivně, což nebývá vždy pravidlem. I když totiž výrobci notebook osadí podobnými moduly, často běží pouze na 667 MHz.

tercra_m10_07.jpg tercra_m10_08.jpg
Toshiba Tecra M10

Bod k dobru má Tecra M10 i za grafiku nVidia Quadro NVS 150M, která je sice odvozená ze slabších modelů GeForce 9200/9300M GS, díky kvalitním ovladačům si ale poradí se všemi kancelářskými úlohami a multimédii (pracovní notebook není určen pro herní fanoušky). Vedle toho samozřejmě podporuje i technologie nVidia CUDA či PureVideo HD pro přehráván videa ve vysokém rozlišení.

Design především funkční

Na vzhled jsem již letmo narazil, takže podrobněji. Víko působí na první pohled opravdu křehce, což je v přímém kontrastu s deklarovanou odolností, kterou se Toshiba u svých korporátních notebooků chlubí. Procházejí testem HALT (Highly Accelerated Life Test), jehož součástí je pád na 4 stěny ze 75 a 100 cm, u Tecry též v dalších 26 směrech ze 30 a 75 cm (30 cm simuluje nešetrné pokládání na stůl), test na vibrace, teploty od -25 do 70 °C či tlak na víko odpovídající 100 kg (železný plát s rovnoměrným rozložením hmotnosti, kde většinu drží hrany LCD) či polití klávesnice až 100 ml vody.

tercra_m10_05.jpg tercra_m10_09.jpg
Klávesnice patří k těm lepším

Pro úplnost musím dodat, že pád na koberec z asi 60 cm, který jsem mu v zavřeném stavu uštědřil, notebook opravdu přežil. Stejně tak se v zavřeném stavu nemusíte bát o displej, protože rozhodně nějaký tlak ustojí, podobně jako se klávesnice nelekne polití vodou. Na dřívější tiskové konferenci jsem pak na vlastní oči viděl letět Tecru přes rameno, a pak fungovat.

Stejně tak funkční je i chlazení, které je opravdu velké, a tak udrží procesor i šasi relativně chladné, i když se větráček točí neustále a při plné zátěži o sobě dává vcelku slušně vědět. Zajímavou „vychytávkou“ je také otvor, kudy lze žebrování čistit.

tercra_m10_10.jpg tercra_m10_11.jpg
Hlasitost reproduktorů lze ovládat pomocí kolečka na přední straně

Psaní je pohodlné díky kvalitní klávesnici (se šipkami nezapuštěnými mezi ostatní), na dotek příjemným plastům a oblé čelní hraně, která je nicméně trochu vyšší. Profíci ze staré školy pak ocení track point doplňující touchpad. Co však chybět rozhodně nemůže je kolečko ovládající hlasitost dostatečně výkonných reproduktorů, bohužel s hodně „plechovým“ zvukem.

Konfigurace notebooku je ergonomicky vyřešena pomocí aplikace Toshiba Assist, kde lze nastavit nejen zabezpečení a síťové profily, ale též rychlost procesoru apod. Otázka zálohování však byla ponechána pouze na možnostech samotného operačního systému či programech třetích stran. Windows Vista „recovery partition“ chybí úplně, zde se musíte spolehnout na možnost vypálit si vlastní instalační DVD pomocí programu Toshiba Recovery Disc Creator, případně rovnou zvolit downgrade na Windows XP Professional z přiloženého DVD.

Bezpečnost a software především

Výrobce se mimo jiné chlubí mnoha technologiemi, jež si kladou za cíl zajistit uživateli maximální pocit bezpečí. Plejáda nese souhrnný název EasyGuard a jde o řadu prvků z oblasti ochrany a servisu, zabezpečení a připojení. Takže nechybí systém ochrany pevného disku proti otřesům a klávesnice proti polití, diagnostika hardwaru, magnesiový rám šasi i diagnostický software či TPM modul se čtečkou otisků prstů. Tříletá záruka je samozřejmostí.

O svá data se pak nemusíte bát ani díky ochraně pevného disku před otřesy, kterou lze konfigurovat prostřednictvím utility v systémové liště rozdílně pro chod na baterii (logicky se očekává, že zde budete více na cestách a třeba taková D1 může být slušný „záhul“) a na elektrický proud ze sítě. Existují pak hned tři úrovně citlivosti, přičemž ta nejvyšší je opravdu pečlivá.

nainstalovane programy.png
Od Toshiby toho můžete nainstalovat skutečně velmi mnoho

Různých užitečných i více či méně zbytečných programů pak v notebooku naleznete opravdu dostatek, což ilustruje výpis softwaru z dokumentace: „Toshiba Face Recognition, Business Card Reader, Toshiba Confi gFree, Connectivity Doctor, Toshiba Bluetooth Monitor, Toshiba Bluetooth Stack, balíček Toshiba Value Added Package (Toshiba Power Saver, Toshiba Zooming Utility, Toshiba PC Diagnostic Tool, Toshiba Flash Cards, Toshiba Components Common Driver, Toshiba Accessibility, Toshiba Button Support), Toshiba Security Assist, Toshiba Speech System, přehrávač disků DVD Toshiba, nástroj Heslo nadřízeného, Ulead DVD MovieFactory for Toshiba, uživatelská příručka od společnosti Toshiba, Toshiba Disc Creator, Toshiba Camera Assistant, konzola pro správu společnosti Toshiba, nástroje a ovladače společnosti Toshiba, uživatelská příručka online, McAfee Internet Security Suite 2008 – Toshiba Edition (bezplatné aktualizace z Internetu po dobu 30 dní), balíček Google Pack (panel nástrojů Google pro aplikaci Internet Explorer, Google Desktop, Picasa), Microsoft Office Professional 2007 (60denní bezplatná zkušební verze), iGoogle.“

Většině z vás pak asi stačí lišta, která vyjede z horního okraje displeje po stlačení tlačítka Fn. Zde máte přehled základních notebookových funkcí (včetně klávesových zkratek), jakými jsou ladění jasu displeje, přehledné zapínání „bezdrátů“, hlasitost, vypínání touchpadu, přechod do hibernace apod. Na nedostatek softwaru si tedy rozhodně nikdo stěžovat nemůže, naopak vám bude chvíli trvat, než objevíte smysl každé z aplikací – pokud tedy máte podobné ambice.

tercra_m10_03.jpg tercra_m10_04.jpg
Baterie a spodní strana notebooku

Každopádně koupí tohoto stroje, jenž lze na webu najít za cenu okolo 20 000 Kč s DPH, jistě neprohloupíte, protože za své peníze dostanete výkonný notebook s velmi dobrou výbavou (bezpečnostní, softwarovou i hardwarovou), snesitelnou výdrží i slušnými rozměry. Ty jsou u 14,1palcového notebooku logicky přívětivější, nežli u dnes klasických 15,4” či nově 15,6palcových typů. Mně osobně chyběl matný displej s vyšším rozlišením či akumulátor s vyšší kapacitou (lze jej dokoupit), na které jsem byl u předchozích modelů. Ty však stály též úplně jiné peníze, takže celkově jde o kompromis více než zdařilý i vzhledem ke tříleté záruce. Za téměř stejné peníze již můžete koupit i Tecru R10, při zvažování koupě tedy mrkněte i na její recenzi na Živě.cz.

Klady a zápory

+ dobrý (3D) výkon za rozumné peníze
+ odolná kontrukce
+ 4 GB RAM DDR2-800
+ dostatek portů včetně eSATA a sériového
+ dokovací konektor a čtečka otisků prstů
+ kolečko ladění hlasitosti
+ downgrade na Windows XP
+ záruka 3 roky

- displej je lesklý
- na čtrnáctipalcový notebook těžší
- vysoká hrana šasi
- softwarová převybavenost, ale chybí možnost snadné zálohy či obnovy Windows

Specifikace Toshiba Tecra M10-120
LCD14,1 palců (lesklé), 1280×800
ProcesorIntel Core 2 Duo P8400
Parametry CPU2,26 GHz, 3 MB L2, TDP 25 W
RAM2× 2 GB DDR2-800
ČipsetIntel PM45 Express Chipset
Grafická kartanVidia Quadro NVS 150M
Počet a frekvence shaderů / frekvence GPU8 / 1 300 MHz / 530 MHz
Vlastní grafická paměť256 MB
Rychlost paměti700 MHz / 64 bitů
Pevný diskHitachi TravelStar 5K320
Specifikace250 GB, 5 400 ot., 8 MB
DVD vypalovačkaTeac DV-W28S-RT
Čtečka paměťových karetSD / MMC / MS (Pro) / xD
Wi-Fi / Bluetooth / 3GIntel 5100AGN / ano / ne
Gigabit LANIntel 82567LM Gigabit
HD AudioRealtel ALC268
Porty3× USB, eSATA/USB, FireWire, RJ11, RJ45, VGA, 2× audio, sériový port
PCMCIA/ ExpressCard 54ano / ne
Možnost přídavné bateriene
Dokovací konektorano
Čtečka otisků prstůano
Speciální výbavaTPM čip, kolečko ladění hlasitosti, kamera a mikrofon, track point
Akumulátor10,8 V, 5100 mAh (55 Wh)
Hmotnost2,6 kg
Hmotnost zdroje440 g
OSWindows Vista Business s možností downgradu na XP
Cena koncová (s DPH)20 735
Záruka3 roky
Rozšíření zárukyna 5 let za 2 975 s DPH

Výsledky testů
PC Mark Vantage3132
TV a filmy970
3D výkon2352
Pevný disk1983
3D Mark
3D Mark 06*2003
3D Mark 05*3067
3D Mark 03*5034
3D Mark 2001 SE*12791
ScienceMark
ScienceMark 2.01326
Cinebench R10
Single CPU2511
Multi CPU4664
Open GL2536
Reálné hry
Doom 3*39,9 FPS
TrackMania Nations Forever (rychlé detaily, Anizotropní filtrování 2×)*61,5 FPS
Výdrž
Kancelář bez Wi-Fi**4 hodiny 6 minut
Kancelář s Wi-Fi**3 hodiny 50 minut
Přehrávání videa**3 hodiny 15 minut

* Testy probíhají v rozlišení 1024×768
** Počítač hýbe kurzorem myši a zapisuje na pevný disk.
Diskuze (13) Další článek: První skutečné doplňky pro Google Chrome

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,