Technet 2009: Hyper-V, Server 2008 R2 a Surface

Brno otevřelo první velkou putovní konferenci letošního roku, na které Microsoft návštěvníky seznámil s tak trochu magickou technologií Hyper-V a přivezl i inteligentní stoleček Surface.

Microsoft včera v brněnském hotelu Voroněž otevřel putovní konferenci Technet, která se dnes vrátí do Prahy a ve středu navštíví Bratislavu. V posledních šesti měsících se tak jedná už o druhou velkou akci – na začátku listopadu jste mohli navštívit taktéž putovní konferenci Microsoft Developer Days, která se postupně konala v Brně, Ostravě a Praze.

Letošní ročník Technet konference nemohl patřit ničemu jinému než serverovým produktům, Hyper-V virtualizaci, která společně s Windows Server 2008 R2 tak trochu napovídá, jak se budou v příštích letech měnit pravidla práce s počítačem a celé koncepce, a na program se dostaly i populárnější témata posledních měsíců a let – Windows 7 a inteligentní konferenční stoleček Microsoft Surface. Aby byl výčet témat kompletní, je třeba ještě zmínit přednášky o Small Business Serveru a Forefront.

Podle studie je Microsoft nejčerstvější

Ačkoliv celé dopoledne patřilo serverové virtualizaci Hyper-V, v úvodu Radim Petratur seznámil přítomné s celkem zajímavými čísly jisté studie. Pokud si vzpomínáte, v tabulkovém procesoru Excel byla před několika týdny objevena závažná zranitelnost a celou dobu se na webu neobjevila žádná záplata. Ostatně proč by také měla, když internetem obchází mnoho let staré klišé, podle kterého opravné balíčky vydává snad jen Mozilla pro svůj Firefox a pak tvůrci linuxových distribucí. Microsoft vždy až pět minut po dvanácté.

sal.png  salxbox.png
V auditoriu bylo prázdno jen o přestávkách, v předsálí s armádou Xboxů tomu bylo přesně naopak

Jaká je skutečnost? Zatímco Microsoft v průměru reaguje na nejrůznější softwarové šotky do 24,22 dnů (každoměsíční záplaty), takovému Applu to trvá bezmála 98 dní a mýtu zbavený Linux z tohoto úhlu také nebude nejdokonalejší – Ubuntu 72 dní, Red Hat pak 105 dní. Touto statistikou byl uzavřen úvod a na scénu přišli Jan Dryml a René Klčo a v následujících několika hodinách přítomné přesvědčovali, že Hyper-V a Server 2008 nejsou jen nové marketingové zkratky, ale produkty, které jsou svým způsobem skutečně revoluční.

Hyper-V

Virtualizaci podle mnohých patří budoucnost. Je to jednoduché. Takový virtualizovaný server se lépe spravuje, na rozdíl od počítačové bedny nebo jednotky pro rackovou skříň nezabere žádné místo, lze flexibilně upravovat jeho parametry, je prostě dynamický a snižuje spotřebu. Ostatně bez virtualizace by se dnes neobešel žádný velký hráč na trhu včetně Microsoftu, Googlu nebo Facebooku. Samotný Microsoft se každý měsíc rozšíří o obrovské množství serverů. Kdyby byly všechny fyzické, musel by softwarový hegemon kupovat každý měsíc jednu kancelářskou budovu a jednou do roka uhelnou elektrárnu.

Hyper-V už není jen ledajaká emulace. Abyste si ji mohli vyzkoušet, musí vaše „železo“ umět virtualizovat. V případě Intelu se jedná o technologii Intel VT, v případě AMD pak analogicky AMD-V. Hyper-V vás zároveň poprosí o 64bitový systém.

hyper_v.png  hyperv.png
Jak Server 2008 s Hyper-V funguje: nad hardwarem běží drobná mikrokernelová vrstva Windows Hypervisor (okolo 700 kB), nad kterou už běží samotné virtualizované systémy. Parent je vlastně rodič, systém samotného hosta, Child už jsou další systémy. Na druhém obrázku je pak miniaturní edice Hyper-V Server (Server Core) bez tradičních GUI nástrojů, která je díky absenci programů velmi málo náchylná k chybám a nepotřebuje tedy tolik záplat.

Samozřejmě můžete namítnout, že takový virtualizovaný systém se nemůže srovnávat s výkonem fyzického serveru, Hyper-V je ale poměrně výkonný a s podporovanými systémy byste podle Microsoftu neměli poznat rozdíl. Nejnovější operační systémy z Redmondu pak dokonce samy poznají, že jsou virtualizované a přizpůsobí se tomu.

Právě podpora dalších serverových systémů je v současné době největší výzvou pro Microsoft. V minulosti uzavřel strategické partnerství se společností Citrix, před pár týdny pak s Red Hatem. Suma sumárum, v současné době můžete na Serveru 2008 s Hyper-V virtualizovat bez problému vedle MS systémů i Suse Enterprise Linux 10 a podpora pro Red Hat Enterprise Linux by měla být jen otázkou času. Píšu „bez problému“, což znamená, že tyto virtualizované systémy budou moci komfortně přistupovat ke skutečnému hardwaru fyzického hosta a budete je moci spravovat. V klasickém režimu s emulovaným hardwarem lze pod Hyper-V virtualizovat samozřejmě prakticky cokoliv.

Zapamatujte si formát VHD, ještě o něm uslyšíme

Už na začátku jsem napsal, že z přednášky šlo vytušit, jakým směrem se odvíjí vývoj v Microsoftu. Stále větší pozornosti se těší formát VHD, což je vlastně soubor, ve kterém je uložený obraz virtualizovaného systému. Nové systémy od Microsoftu ale VHD budou požívat i k dalším zcela běžným úkolům. Typickou operací už dnes je tvorba zálohy (Vista a vyšší), která se ukládá právě do VHD, za pár let by ale v takovém obrazu mohl být uložen i aktuální operační systém, který by pak bylo možné velmi snadno migrovat. Windows 8 nebo 9 tak už možná z vnějšího pohledu žádný adresář „C:\Windows“ mít nebude, bude to jednodušuje třeba image soubor „C:\Windows.vhd“.

gui.png  hyperv_shrnuti.png
Práce se Serverem 2008 a Hyper-V je díky grafickým nástrojům velmi snadná (virtualizované WIndows 7)

Cluster s Live migrací je sexy

Server 2008 a Hyper-V výborně pracují i s clustery, což je další termín společně s virtualizací, který byl doslova vynucen současnou dobou, kdy je třeba, aby byly internetové nebo intranetové služby pokaždé dostupné. Cluster je síť společně pracujících serverů. Takovým příkladem může být třeba velmi náročná webová služba, streamované video nebo i již dříve zmíněný Facebook. Podobný, mnohem menší cluster se může skládat třeba z deseti fyzických serverů s Hyper-V a na každém z těchto serverů poběží dejme tomu pět virtuálních serverů. Suma sumárum, k dispozici budete mít za méně peněz padesát serverů, přičemž Server 2008 s Hyper-V bude moci těm virtuálním dynamicky přidělovat systémové prostředky a inteligentně tak vytěžovat možnosti fyzických serverů.

2008r2.png  2008r2.png
Novinky v budoucí verzi Server 2008 R2 s Hyper-V V2; každý příchozí získal betaverzi R2 a Windows 7

Na podobném clusteru se velmi dobře uplatňují i nejrůznější migrační scénáře a Server 2008 s Hyper-V to umí velmi dobře, což ostatně každý přítomný mohl vidět. Dejme tomu, že na jednom z virtuálních serverů bude docházet operační paměť. Jelikož se všechny virtuální servery spouští z centrálního datového centra a na fyzických serverech jsou spuštěné pouze jejich instance, takový server se tedy může snadno přepojit na jiný fyzický server, který bude mít třeba dvojnásobnou kapacitu RAM. Systém vlastně uloží snapshot (aktuální stav chodu), zastaví server a spustí jej ze snapshotu na novém fyzickém serveru (tzv. Quick migrace).

Windows Server 2008 R2 dokonce přichází s Live migrací, která tento proces zvládne skutečně v živém procesu. Pokud by tedy takto migroval třeba multimediální streamovací server, diváci videostreamu by si ve svém přehrávači všimli jen rychlého škubnutí, případně krátkého pozastavení. Streamovací server by se přitom potichu přepojil ze starého na nové železo a zachoval by zároveň spojení.

migrace.png 
Live migrace: zatímco virtuální server vysílal video (vlevo dole), přesunul se v rámci clusteru z jednoho fyzického serveru na druhý; na videu se to projevilo pouhým sekundovým pozastavením obrazu

Clusterování a s ním spojená virtualizace je jednoduše architektura, bez které se dnes už velké webové služby neobejdou a jak budou neustále růst nároky na webový obsah, virtualizace obsadí i malé webové hostingy – je totiž mnohem flexibilnější a snazší na správu a tvorbu nejrůznějších provozních scénářů a profilování. Clusterování je ale velmi efektivní i v podnikové síti, která disponuje složitější strukturou.

Microsoft Surface: inteligentní stoleček konečně v Česku

Nemalý zájem byl na brněnské části Technetu také o Microsoft Surface, o kterém se sice mluví už několik let, v recepcích českých hotelů jej ale ještě nějaký čas neuvidíme.

Český Microsoft získal svůj první exemplář inteligentního konferenčního stolu Surface již před několika měsíci, teprve včera s ním ale vyrazil za běžnými uživateli. To je ale pravda jen z části, ten český si totiž dočasně vypůjčila Škoda Auto pro prezentaci svých automobilů v Ženevě. Pokud tedy dnes vyrazíte na pražský nebo zítra na bratislavský TechNet, uvidíte vypůjčený maďarský exemplář.

surface1.png  surface.png
Microsoft Surface poprvé v Brně

I na tom lze vidět, že získat v současné době Surface je prakticky nemožné. Na americkém trhu je sice už k mání za 12 500 dolarů, na pulty evropských obchodů by se měl ale dostat až v polovině roku a čeští zájemci se podle Štěpána Bechynského dočkají nejdříve za rok. Na dovoz stolu z USA rovnou zapomeňte, Microsoft totiž zakázal jeho export.

Surface váží dobrých sto kilogramů, k dispozici je v černém a bílém provedení, pohání jej běžný Dual Core, Radeon X1600 a Vista Business. Nechybí ethernetové připojení, WiFi a spousta I/O portů. Samotná projekční plocha pak má staré 4:3 rozlišení 1024 x 768 pixelů a projekční lampa, která zabere celou výšku skutečně „stolního“ počítače, prý spotřebuje okolo 1 kW.

surface.png  surface.png
S klávesnicí se stane ze stolku běžný systém; snímací kamery dotyku a pohybu a projekční lampa zaberou většinu prostoru

Surface ale bude hledat zákazníky především v korporátní sféře, nedisponuje prakticky žádnými programy, ty si musí každý kupec napsat sám podle svých potřeb a charakteru využití Surface stolu. To ale není nic složitého, programy lze totiž vytvořit pomocí .NET Frameworku s pomocí knihovny WPF a příslušného Surface API. K domácímu krbu si tak Surface zatím koupí jen velmi bohatý .NET vývojář.

Putovní konference Microsoft TechNet se povedla, v letošním roce se ale ani zdaleka nejedná o poslední velkou akci. Rozsáhlý kalendář najdete na těchto stránkách.

Diskuze (50) Další článek: Kerio MailServer už je možné přímo nasadit do VMware

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,