Sumo Paint: šikovný webový Photoshop

Kvalitních webových programů je jako šafránu, finský Sumo Paint je ale jedním z nich. Má skvělé uživatelské rozhraní napsané ve Flashi, narazíte ale i na klasické neduhy webových aplikací.

Webových editorů fotografií a jednoduchých kreslítek dnes existují desítky a ačkoliv se ve své podstatě jedná o poměrně propracované programy, z hlediska produktivity práce se nemohou srovnávat ani s tím nejjednodušším bezplatným programem pro běžný desktop.

Kvalitních webových programů je jako šafránu

I když se totiž jedná o velmi propracované aplikace, běží stejně jako ta nejjednodušší webová stránka uvnitř internetového prohlížeče se všemi s tím spojenými nevýhodami. Neumí tedy zpravidla pracovat se systémovou schránkou, obrázek na disku je třeba zdlouhavě nahrát kamsi na vzdálený server, a pakliže autor používá AJAX, zapotí se i váš procesor a odezva uživatelského rozhraní bude jemně řečeno příšerná.

Přesto existují výjimky, které tyto neduhy alespoň trochu smazávají svou kvalitou. Ke špičce patří Photoshop Express od Adobe, který umí pracovat přímo s fotografiemi na oblíbených webových službách včetně Flickru a Picasy, nebo zajímavý finský projekt Sumo Paint, který vás pro změnu ohromí kvalitou svého uživatelského rozhraní, které jako by vypadlo z oka velkému Photoshopu z Mac OS X.

photoshop_express.png  sumo_paint.png
Photoshop Express a Sumo Paint: dvě odlišné koncepce webového UI (SDI vs. MDI)

Oba programy se zároveň spouští v kompaktním a rychlém Flash Playeru, práce s nimi je tedy poměrně svižná a aplikace vypadá stejně v každém prohlížeči nezávisle na jeho interpretaci webových standardů.

Sumo Paint nepotřebuje registraci

O bezplatném Photoshopu Express jsme již v průběhu minulého roku psali vícekrát, dnes bych tedy pro změnu vyzdvihl kvality Sumo Paint.

Sumo Paint je klasický bitmapový editor, ve kterém najdete podporu práce s vrstvami, efekty, úpravy barev a světla a poměrně širokou nabídku nástrojů v tradiční vertikální liště. Pokud si chcete uživatelské rozhraní vyzkoušet, nemusíte se nikde registrovat, program je totiž anonymně přístupný na této adrese.

sumo paint.png  sumo paint.png
Možnosti importu a exportu a integrované webové úložiště

V anonymní verzi jste omezeni pouze tím, že můžete ukládat vaše výtvory jen ve formátu PNG, z čehož plyne, že neuložíte obrázek jako projekt se všemi vrstvami, efekty a dalšími vratnými úpravami. K tomu potřebujete bezplatnou registraci a uložení obrázku na webové úložiště, které je součástí editoru. To je ale skutečně jediný rozdíl, vše ostatní máte k dispozici bez jediného přihlášení.

Klon Photoshopu

Uživatelské rozhraní Sumo Paint je jednoduše skvělé a příklad by si z něj mohly vzít mnohé bezplatné „velké“ programy. Je to ostatně dáno i tím, že se v praxi jedná o okopírovaný Photoshop. Vlevo najdete lištu s nástroji, vpravo pak okénko s vrstvami, které můžete vzájemně prolínat pomocí několika režimů. Nechybí základní paleta barev a klasický výběr barvy ve formátu RGB a s podporou hexadecimálního HTML zápisu. Podobně jako ve Photoshopu najdete vpravo nahoře i náhled obrázku s přibližovacím šoupátkem.

sumo_paint.png  sumo_paint.png  sumo paint.png  sumo paint.png
Uživatelské rozhraní se podobá Photoshopu, což umocníte, pokud se přepnete do celoobrazovkového režimu

Autor směle okopíroval z Photoshopu i hlavní menu, které je sice obsahově chudší, i zde ale najdete „Adjustments“ pro úpravu barev, světla a kontrastu, „Filters“ a „Layer“. K dokonalosti už chybí jen práce s maskou.

Sumo Paint tedy vypadá na první pohled skutečně skvěle a použitelně, druhý pohled ale už má své kazy. Jelikož se jedná o webový program, musíte počítat s obrovskými prodlevami. To znamená, že operace, která na desktopu trvá sekundu, si v Sumo Paint vyžádá pět sekund, a pokud se pokusíte na velkém monitoru přesunout okno vybraného obrázku nebo dialogu na opačnou stranu, pohyb to bude věru trhaný. Samotná úprava fotografií je ale poměrně svižná, srovnatelná s běžnými editory.

sumo paint.png  sumo paint.png  sumo paint.png
Kresba, efekty vrstvy (stín) a možnosti prolínání více vrstev (automobil a pozadí s pouští)

Lesk a bída webových programů

Kardinální problém podobných aplikací ale spočívá v absenci podpory pro systémovou schránku (kopírování obrázků) a ve špatné integraci se systémem na počítači včetně drag&drop. Webová aplikace včetně té napsané pro Flash Player se jednoduše z bezpečnostních důvodů chová jako klasické „pískoviště“, je tedy před vnějším světem pevně izolovaná. S čímkoliv chcete v editoru pracovat, musíte do něj nahrát, což se samozřejmě odvíjí od rychlosti vašeho internetového připojení a konektivity na straně finského serveru, na kterém celý systém běží a kde se ostatně ukládají i vaše výtvory.

sumo point portal.png  sumo paint.png
Ve Flashi je napsaný i celý webový portál editoru, kde můžete své kresby veřejně sdílet s ostatními

Řešením může být Adobe AIR

Pískoviště webových aplikací by ale nemělo být do budoucna zvláště u tohoto typu programů takovým problémem, Sumo Paint je totiž společně s Photoshopem Express ideálním adeptem na přepsání do systému Adobe AIR. V takovém případě by Sumo Paint běžel ve vlastním okně a mohl by si konečně přivlastnit i některé vlastnosti běžné aplikace včetně plné podpory pro systémovou schránku nebo integrace do oznamovací oblasti Windows.

Sumo Paint vám tedy pro tvorbu grafiky zatím nedoporučím – uděláte rozhodně lépe, pokud sáhnete po bezplatném a multiplatformním editoru GIMP. Nabízí se tedy otázka, proč jsem relativně zbytečnému programu věnoval celý článek. Sumo Paint si zaslouží pozornost především díky tomu, že se jedná o skutečně technologický šperk, který je první vlaštovkou toho, jak by mohly za pár let vypadat běžné „tenké“ aplikace, které budou nabízet stejný výkon jako desktopový robustní program, zaberou ale na disku jen pár megabajtů. Budou dostupné jak z konkrétního počítače, tak z webu (v obou případech to bude totiž Flash Player, Silverlight nebo cokoliv jiného) a budou moci ve velkém využívat potenciálu cloud-computingu.

Na druhou stranu, možná se tento aplikační koncept naprosto neujme – ostatně vzpomeňte na předchůdce ve stylu ActiveX nebo Java appletů – a v takovém případě nezbývá nic jiného než alespoň vzdát hold autorům, kteří dokázali, že webová aplikace nemusí být jen trochu lepší a interaktivní HTML nástěnka, ale program se skutečně robustním uživatelským rozhraním.

 

Sumo Paint
Webový bitmapový editor
Zdarma

http://www.sumo.fi

plusy

- atraktivní vzhled
- mnoho funkcí včetně podpory vrstev
- rychlé filtry

minusy

- klasické neduhy webové aplikace
- export pouze do PNG
- nespolupracuje s Picasou, Flickrem aj.

fsc.jpg

 

 

Diskuze (7) Další článek: Windows Vista začínají přitahovat firmy teprve dva roky po vydání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,