Staré počítače nepatří do šrotu

Možná se vám ve skříni válí váš první počítač. Commodore 64, ZX Spectrum, Atari 800XL nebo jiný stroj, na kterém jste kdysi okusili báječný svět výpočetní techniky. Nevyhazujte ho do popelnice. Jsou mezi námi sběratelé, kterým takový zapomenutý poklad udělá velkou radost. Sešli se na akci Bytefest.

Během uplynulého víkendu se v kulturním sále pražského Smíchovského nádraží konal další ročník akce Bytefest – celorepublikové setkání příznivců historických počítačů. Sběratelé a fanoušci se sjedou na jedno místo, vybalí krabice se svými poklady a začnou si užívat přítomnosti značek, které ve své vlastní sbírce ještě nemají. To vše je proloženo diskuzemi, přednáškami, sdílením informací a velmi přátelskou atmosférou.

Letošní Bytefest začal již v pátek, sobota byla určena jako den pro veřejnost – přijít mohl každý, kdo měl zájem. Vstupné bylo dobrovolné. Vzhledem k tomu, že sál byl regulérně pronajmut, bylo ale hezké pořadatelům přispět do kasičky. Výměnou za to dostal každý návštěvník kartičku s uvedením částky, kterou přispěl. Bez ohledu na její výši se zde přítomní nadšenci věnovali všem méně znalým se stejnou vervou a nadšením.

Commodore, Didaktiky, ale i rarity

Vedle klasických strojů, jako jsou nejznámější Amigy, ZX Spectrum a Didaktiky, bylo k vidění také množství méně častých až vzácných kousků.

Byly to třeba výrobky francouzské firmy Matra – dvě různé edice počítače Alice. Komerční úspěch těchto počítačů se nedostavil a výroba byla zastavena krátce po zahájení. Je proto velmi obtížné sehnat funkční exemplář tohoto počítače. Podle majitele je v České republice jen několik funkčních kusů.


Matra Alice

Zajímavostí je i výrobní číslo jednoho z počítačů na obrázku – 647. Počítač není kompatibilní s žádnou jinou platformou. Vzhledem k jeho neúspěchu je proto velmi těžké získat k němu programovou výbavu. I těch několik programů, které k počítači vznikly, se shání jen s velkými obtížemi.

Další z výjimečných exemplářů je kombinace počítače a CD přehrávače Commodore CDTV. Ve své podstatě se jedná o vylepšenou verzi dobře známé Amigy 500, která byla doplněna o jednotku na čtení optických disků. Nabízí se srovnání s dnešním rozmachem „media center“, počítačů pod televizor do obývacího pokoje. Tento kousek předběhl svoji dobu o dobrých patnáct let.

  
Commodore CDTV • Amiga 600, vpravo Commodore 64 • vnitřní strana víka
desktopu Amigy 1000 s vylisovanými podpisy všech autorů tohoto počítače

    
Atari 800XL • Sord • všechny dovezené věci se nevešly na připravené stoly •
klasika jménem Apple MacIntosh

  
Spojení staré a nové techniky – barevný LCD displej pro... • ...tento
počítač – Didaktik Gama. Na obrázku je i „disketová mechanika“ pro karty Compact Flash

 
Atari 1040ST • jedna z přednášek byla věnována autorským právům,
se kterými si v dobách osmibitových počítačů nikdo moc hlavu nelámal

  
Pohled dovnitř Amigy 1000 • Golden Axe na Didaktiku Gama


Nevelký sál nabitý atmosférou • Speedball II

Když cracky byly téměř legální

Jedna z přednášek byla zaměřena na crackování a autorská práva v souvislosti se starými hrami. Crackování, tedy zejména odstraňování ochran proti kopírování, bylo totiž problémem i v době osmibitových počítačů.

Podle některých odhadů bylo v roce 1987 pouze jedno procento her v oběhu pořízeno legálně. Této nelichotivé statistice do značné míry nahrával přístup samotných výrobců počítačů, kteří dobrou dostupnost programů pro své počítače vnímali jako základní kámen jejich úspěchu. Samotní autoři her potom nebyli v tak silné pozici jako jsou dnes a nemohli tlačit na výrobce počítačů, aby změnili svůj přístup.

Mnoho tvůrců her bylo zároveň i crackery a své výtvory si crackovali navzájem. V té době ale nebylo crackování realizováno jenom z důvodu odstranění ochran proti kopírování. Druhým častým důvodem bylo zajištění nekonečných životů, případně jiných pozitivních úprav v oblíbené hře. Mnoho pamětníků ZX Spectra si jistě vzpomene na seznamy tzv. POKE kódů, které vycházely v počítačových časopisech a s jejichž pomocí bylo možno přidávat životy, zajišťovat nekonečné střelivo a jinak si vypomáhat ve chvílích, kdy vlastní síly nestačily k překonání těžkých pasáží konkrétní hry.

Na konci éry osmibitových počítačů, na sklonku 80. let, kdy nepříliš vysoké prodeje her začaly ještě více upadat, tak někteří výrobci her rezignovali na realizaci ochran ve svých produktech. Technické prostředky přestali používat. Místo toho se snažili motivovat hráče k legálnímu pořízení her pozitivně. S každou originální hrou byl přibalen například plakát s tématem dané hry nebo herní mapa. Přesto to nestačilo a i kvůli postupnému přechodu hráčů na jiné platformy prodej her klesal prudce dál.

Pohled do duše sběratele

Největší sběratelé již dnes nejsou zaškatulkováni podle jednotlivých platforem, na kterých vyrůstali. Snaží se do své sbírky získat co nejvíc rarit bez ohledu na to, zda se jedná o počítač z rodiny ZX Spectra nebo úplně jinou značku.

Součástí každé akce, jako je Bytefest, je i burza duplicit a méně hodnotných exponátů každého sběratele. Většina sběratelů se mezi sebou alespoň trochu zná a má přehled o tom, co vlastní ostatní. Pro ty nejzajímavější úlovky je proto potřeba vydat se do exotičtějších končin – nejčastěji na bleší trhy a burzy, často do Polska, které bylo svého času velmocí osmibitových počítačů. V poslední době získávají na oblibě i internetové aukce – česko-polské Aukro nebo mezinárodní eBay a její evropské odnože.

Tržní cena počítače Alice, který si můžete prohlédnout na doprovodných fotografiích, převyšuje šest tisíc korun. Tedy více, než kolik stál v době, kdy byl nový, pravděpodobně i po přepočtu na tehdejší ceny. Průměrný zachovalý Didaktik lze naproti tomu pořídit od pěti set korun.

Duše sběratele počítačů je hluboká, podobného koníčka nelze šidit. O to krásnější je radost, kterou přináší samotnému sběrateli, ale i náhodným návštěvníkům podobných akcí. Těšíme se na Bytefest 2007.

Diskuze (138) Další článek: AMD a ATI opět o krůček blíže spojení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,