Srovnání funkcí: Firefox 3 vs. Opera 9.5

Je lepší nový Firefox 3 nebo jen o pár dnů starší Opera 9.5? Rovnou přiznáme, že k jednoznačnému výsledku jsme se nedostali, ale pomůžeme vám v rozhodování.
Kapitoly článku

Vyhledávaní

Oba prohlížeče mají v pravé horní části integrovaná vyhledávací okénka, do kterých stačí zadat hledaný výraz. Můžete jsi vybrat předvolenou vyhledávací službu, dokonce si můžete přidávat vlastní vyhledávací nástroje.

Dalším způsobem jako vyhledávat je použití navigačního pole, kde za zkratku, která reprezentuje vybranou vyhledávací službu, zadátežádané slovo. V případě hledaní na Googlu by to bylo: g „to co hledám“.

Když potřebujete vyhledávat v textu otevřené stránky, otevře se ve Firefoxu vyhledávací panel ve spodní části obrazovky, což je velice praktické. V případě Opery vám vyskočí před stránku okno, které musíte přesunout jinam, jinak vám překáží ve výhledu na text.

FF_vyhledavani.JPG Opera_vyhledávaní.JPG
Dobře vymyšlené vyhledávaní ve Firefoxu • trochu nepraktické vyhledávání v Opeře

Určitě zajímavou a pro mnohé užitečnou funkcí je dokončovaní internetových adres webových stránek. Je to určitý způsob vyhledávaní toho, co jste už měli někdy otevřené. Stačí napsat část slova které se v adrese nachází do navigačního okna,a ona se vám zobrazí v nabídce. U Firefoxu je užitečnou vymožeností mazaní nežádoucích nebo špatně zadaných stránek přímo se seznamu.

FF_dokoncovanie_adries.JPG 
Dokončovaní adres ve Firefoxu
Opera_dokoncovanie_adries.JPG
V Opeře to vypadá podobně

Bezpečnost a hesla

Bezpečnost přehlížečů je velice důležitá a tyto dva nejnovější produkty se nenechaly v tomto ohledu vůbec zahanbit.Podpora SSL, ochrana proti phishingu , či ověřovaní pravosti certifikátů je v dnešní době už samozřejmostí . Firefox ještě navíc nabízí ochranu proti malwaru, či upozornění antivirového programu v případě, že se stahuje podezřelý obsah .

FF_malware.JPG 
Firefox varuje před malwarem
FF_zabezpeceni.JPG Opera_zabezpeceni.JPG 
Zabezpečení u Firefoxu a u Opery

Nový Firefox přináší už i jednodušší správu loginů a hesel. Přihlašovací údaje se uloží až po úspěšném přihlášení na stránku, což zamezuje uložení špatných údajů. Navíc na vás nevyskočí ani známe ověřovací okno, ale všechno se zobrazí v horní části webové stránky.

U Opery se setkáte s klasickým okénkem, které na vás vyskočí a zeptá se, zda chcete přihlašovací údaje uložit.

Novinky nových verzí

Některé nové funkce prohlížečou nemohou být srovnány, protože jsou nabízeny jen jedním.

Firefox

Jednou z nejlepších funkcí je určitě možnost rozšíření pomocí doplňků, což umožňuje doplnit ledajakou chybějící funkci. Nyní je takové vylepšování ještě jednodušší zásluhou nového správce doplňků.

FF_spravce doplnku.JPG
Vylepšený správce doplňků

Vylepšená správa záložek a inteligentní záložky, které se přizpůsobují tomu, co právě děláte.

FF_knihovna stranek.JPG 
Nový způsob manažovanie záložek

Opera

Synchronizace pomocí služby Opera Link dokáže být velice užitečnou službouv případě, že používáte vícero počítačů a potřebujete mít synchronizovány vašezáložky, osobní lištu, rychlý přistup a poznámky.

Opera Link.JPG 
Opera Link

Opera v sobě obsahuje množství funkcí bez toho, abyste museli něco dodatečně instalovat. Mnoho z nich pochází již z předchozích verzí,jako například integrovaný emailový klient, čtečka RSS správ, poznámky či BitTorrent klient. Ale také Operu lze naučit nové funkce, a to pomocí miniaplikací nazývaných widgets.

opera_bittorrent.jpg 
Opera BitTorrent

Jeden pro všechny a všechno pro jednoho

Na konci srovnání by mělo vždy zaznít, který produkt je lepší. V případě duelu Firefoxu a Opery z hlediska funkcí se musíme i u nejnovějších vrzí obou prohlížečů držet zavedeného klišé – chcete-li „vše v jednom“ a využijete většinu funkcí Opery, je pro vás to pravé, ale pokud máte raději „řešení na míru“ vylaďte si svůj Firefox. Opera v základu nabízí více funkcí, to je bez debat. Firefox 3 však nabízí oproti svému předchůdci daleko více inovací a mnohé základní funkce jsou zde řešeny efektivněji než u Opery.

Názory z redakce

David Polesný

Volím Firefox 3.0. S internetovým prohlížečem pracuji denně a chci si proto tuto aplikaci maximálně přizpůsobit svým potřebám a zvyklostem. Navíc je mi Firefox sympatický svými lépe dotaženými maličkostmi, jako je například inteligentní správce hesel. Doplňkové funkce Opery bych nevyužil, protože na e-maily mám Outlook, na čtení RSS Google Reader a ani pro další nadstandardní funkce bych využití příliš nenašel.

Vlastimil Waic

Z této dvojice nepoužívám žádný prohlížeč. Opera je sice dobrý software, na mé potřeby ale poněkud těžkopádný a hlavně až příliš nabobtnalý – v angličtině se používá pěkné slůvko bloatware. Firefox, prohlížeč, který postrádá jakékoli komfortnější funkce a vše řeší prostřednictvím nepraktických a zpomalujících rozšíření, zase kvůli jeho nekompatibilitě s množstvím webů (a se standardy na mě nechoďte) a masové, leč často argumenty postrádající propagační masáži nepovažuji za plnohodnotný a použitelný prohlížeč, nýbrž za jakousi stylovku. Mít Firefox je zkrátka dnes IN. Ohnivá panda dodává falešný pocit vybočení z davu. To není nic pro mě.

Jan Sedlák

Já bez problémů funguji na Internet Exploreru 7 s nainstalovaným doplňkem IE7Pro, a to zejména kvůli bezproblémové funkčnosti Live.com služeb, rychlosti a redakčnímu systému Živě. V současnosti už ale delší dobu používám Mac OS, kde mi běží Safari... prohlížet web a pracovat se záložkami to umí.

Antonín Trčálek

Fandím Opeře, jelikož tento prohlížeč používám již mnoho let a jsem na něj zvyklý. Líbí se mi systém synchronizování záložek, když používám Operu na více počítačích se stejnými záložkami a líbí se mi i fakt, že po instalaci Opery mám přístupné všechny funkce, které používám bez nutnosti hledání a stahování pluginů. Zároveň bych vyzdvihl i velmi rychlé a propracované vyhledávání odkazů v historii při jejich zadávání nebo snadné zadávání hesel pomocí klávesové zkratky CTRL + ENTER.

Pavel Grund

Já jsem Operista, v době kdy mi přestal stačit v Internet Explorer, jsem vyzkoušel Operu a od té doby mi nepřestala plně vyhovovat. Poslední verze Firefoxu jsem nezkoušel, ale na starších mi vadilo, že aby uměl to, co má v základu vyladěné a funkční Opera, tak se mu musí pomoci instalací různých doplňků. Hrdě se k používání Opery hlásím a přestože je mi jasné, že jsou oba prohlížeče vyrovnanými soupeři, jsem kdykoli ochoten žertem přispět do nějaké z našich vnitroredakčních prohlížečových hádek.

Jakub Čížek

Přednost dávám rozhodně Firefoxu, ačkoliv přiznávám, že je to spíše otázka zvyku. Na prohlížeč této podoby jsem čekal dlouhé roky, když se tedy před lety objevil nenáročný Phoenix 0.1, už jsem Mozille zůstal věrný. Firefox nabízí stovky časem ověřených doplňků a nejen díky kvalitnímu „quirks módu“ pro zpětnou kompatibilitu si rozumí s většinou webových stránek. Zlí jazykové sice tvrdí, že je Firefox díky multiplatformní technologii XUL pomalý při startu a z hlediska systémových nároků poměrně hladový, to je však daň, kterou jsem ochoten zaplatit, webový prohlížeč totiž zpravidla spustím brzy ráno a zavírám ho společně s víkem mého notebooku. Operu však rozhodně nezatracuji, na mobilním telefonu bych se bez ní dnes už neobešel.

Radomír Kejduš

Jednoznačně preferuji Operu, ale dostal jsem se k ní až v době vydání první verze Firefoxu. Přesvědčila mě její obrovská rychlost při práci a propracované funkce. Vše potřebné mám již v základu a nemusím doinstalovávat desítky pluginů. Na druhou stranu pokud nějakou funkci nepotřebuji, tak o ní v Opeře ani nevím. RSS čtečku jinde než v prohlížeči si už ani neumím představit a poštovní klient M2 je pro domácí použití velmi dobrý. Pro firemní poštu je pak už lepší Outlook 2007. Jediné, co jsem ochoten u Firefoxe přiznat, že má lepší, jsou doplňky, jako je počasí do lišty. Operácké widgety mi totiž vůbec nevyhovují. Naopak se neobejdu bez listování zpět / vpřed pomocí levého a pravého tlačítka myši a v jiném prohlížeči jen naštvaně klikám a divím se, že se nic neděje (na gesta jsem si zatím nezvykl). Skvělá je i funkce rychlého vyhledávání na stránce pomocí tlačítka „/“. V poslední verzi Opery se mi velmi zamlouvá možnost synchronizace záložek a uvítal bych i synchronizaci RSS zdrojů. Nezmínil jsem IE – to se občas hodí, abych se dostal na prasácky napsanou stránku, avšak pouze nové IE7.

fsc.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,