Sestavy na duben: konečně slevy!

AMD uvedlo Radeon HD 4890, Nvidia zase GeForce GTX 275, což pořádně zahýbalo s cenami výkonnějších grafických karet. Ceny pamětí DDR3 už se dotahují na DDR2.

Máme hned několik dobrých zpráv. Ceny téměř u všech komponent se vydaly směrem dolů, a když se poskládá stovka ke stovce, je to už na celé sestavě pořádně znát. Přišlo také pár zajímavých novinek, na které se sluší upozornit:

  • asi nejzajímavější je, že DDR3 paměti stojí skoro stejně, jako DDR2! Cena již tedy není překážkou rozšíření DDR3 a právě tento měsíc se tak můžeme DDR3 RAM zabývat více než DDR2. Éra DDR3 právě nastává…
     
  • Nvidia GeForce GTX 285 je mrtvá, zabila ji vlastní GTX 275, což je ale vlastně to samé – jádro je stejné, PCB je ale jednodušší a o něco levnější. Karta je o nějaké dva až tři tisíce levnější než GTX 285 a nabízí jen o málo nižší výkon. Proč vlastně vyšla? Inu, ATI přišlos HD 4890, která nabízí na Radeony neuvěřitelné OC možnosti a je první grafikou, kterou lze po přetaktování provozovat s taktem až 1 GHz! Pochopitelně musíte mít hodně šťastnou ruku, ale frekvence kolem 930-950 MHz nejsou výjimkou.

    GeForce_GTX_275_3qtr.jpg Radeon HD 4890.jpg

     
  • stejně tak raději pár dní vyčkejte, pokud plánujete pořizovat grafiku kolem tří tisíc korun. V této cenové kategorii totiž na začátku května přijde první 40nm grafika na světě – ATI Radeon HD 4770 a již dnes víme, jak výkonná bude. Asi 5-10 % pod ATI HD 4850, ale ve spojení s miniaturním 40nm RV740, 128b sběrnicí a GDDR5 bude mít maximální spotřebu jen 80 W! Skutečně levná grafika s výkonem pro moderní hry a nízkou spotřebou.
     
  • pokud plánujete nákup duální Nvidie GTX 295, tak s tím také nemusíte spěchat. Pokud nešlo o předčasný apríl, mohli bychom se v květnu dočkat GeForce GTX 295 se dvěma čipy na jednom tištěném spoji podobně, jako je tomu u HD 4870 X2 od ATI. Cena, výkon a i vše ostatní by mělo zůstat. Nových špičkových grafik se dočkáme až s nástupem DX11 grafických jader na sklonku letošního roku.
     
  • procesory AMD Phenom II 920 a 940 jsou výrazně levnější než jejich stejně výkonná konkurence Intel Q9450/9550, které stojí až o 1 300 korun více. To už se raději vyplatí sáhnout po Intel Core i7, což byl asi na platformě Intel účel nezlevnění Q9xxx procesorů. Bohužel AMD Phenom II 920 a 940 jsou procesory jen do AM2+ socketu a DDR2 paměti, což už není s ohledem na perspektivu těchto pamětí příliš dobrá investice.

    Za pár dní ale přijde Phenom II X4 955 na 3,2 GHz, který už si s DDR3 osadit můžete. Intel nám mezitím uvedl pár úsporných Q9000 procesorů s TDP 65 W. Už teď také víme, že nová generace mainstreamových procesorů na architektuře Nehalem (Core i5) přijde nejdříve v říjnu spolu s čipsetem P55, bez kterého vyjít nemůže.
     
  • blíží se Windows 7. Očekávají se menší nároky na hardware, než u Windows Vista, z nichž vychází. Veřejná verze RC1 vyjde co nevidět.
     
  • souboj o herní fyziku se přiostřuje, zejména co se akcelerace přes grafické karty týká. Nvidia PhysX, které je záležitostí platformy Nvidia, dostalo již oficiálně protivníka. AMD a ATI se ve spolupráci s Intelem konečně probudili a představili plány doplnit nejrozšířenější fyzikální systém současnosti o podporu akcelerace některých funkcí přes grafickou kartu. Nejlepší na tom je, že Havok GPU by měl běžet nejen na kartách ATI, ale i na kartách od Nvidie, protože má být založen na jediném standardu GPGPU – OpenCL, který je podporován napříč téměř všemi platformami včetně herních konzolí. Každopádně realističtější a náročnější fyzika ve hrách konečně dostává reálnější podobu. Stále je to však spíše otázka budoucích let, u současných her stačí i výkon procesoru. Spousta her nevyužívá ani PhysX, ani HAVOK, ale vlastní fyzikální engine, a jejich fyzika je přesto velmi dobrá.

To by zatím k novinkám stačilo, a podívejme se na pár tradičních tipů na výhodné sestavy v některých zajímavých cenových kategoriích.

Jako vždy jsou to sestavy v rámci možností ideální, sestavené vyváženě tak, aby vše bylo v rovnováze. Nejsou sestavovány náhodně, ale jsou pečlivě vybírány při znalosti všeho o jednotlivých komponentách, výhodnosti, kvalitě a kompatibilitě. Uváděné ceny jsou pak orientační včetně DPH. Sestavy nemají být dogma, ale mají sloužit jako jednoduchý odrazový můstek pro ty z vás, kteří běžně situaci na poli PC komponent nesledujete, ale rádi byste si v nějaké cenové hladině pořídili odpovídající PC. Zde je pár tipů na to, jak postupovat a co v daných cenových hladinách hledat a požadovat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,