První výkonná pracovní stanice s Intel Core i7

Sotva se objevily první procesory Intel Core i7, už je u nás výrobce, který je osazuje do svých pracovních stanic určených pro grafiky a vývojáře v CAD aplikacích. O kolik je nová platforma rychlejší než předchozí? Komu se na ni vyplatí přejít?
Kapitoly článku

Od 8. 12. si můžete u AutoContu objednat stanici Integra 7000 postavenou na mikroarchitektuře Nehalem. A co nová platforma od Intelu slibuje za pokrok? Tou nejpodstatnější změnou je integrovaný tříkanálový paměťový řadič přímo v procesoru, což podstatně urychlí přenosy mezi pamětí a procesorem. Procesor je přitom nativně čtyřjádrový a každé jádro má vlastní L1 cache 32 + 32 kB (data + instrukce) a L2 o kapacitě 256 kB. Při použití Hyper-Threading technologie tak budete mít k dispozici až osm vláken, což zvyšuje výtěžnost výkonu jader, případně snižuje počet přepnutí pro některé aplikace.

Stále však narážíme na problém toho, že ne každý program je modernizován, a tak pro starší aplikace se využije Intel Turbo Boost technologie, která dokáže zvýšit výkon několika jader i pouze jednoho. Společná cache paměť pro všechna jádra je zde L3 s kapacitou 8 MB. Právě společná cache usnadňuje využití procesoru vícevláknovými aplikacemi.

nehalem.jpg

Již zmíněný integrovaný tříkanálový paměťový řadič umožňuje použití až šesti modulů DDR3 pamětí, což při použití například 4GB modulů dá dohromady až 24 GB paměti. Samozřejmě je nutností použití 64b operačního systému. Osazování po trojicích ale není nutné, procesor si poradí i jen se dvěma moduly. Trojice ale umožňuje elegantně vyřešit dilema, jak mít 3 GB RAM s minimálním počtem modulů, aniž se sloty obsadí asymetricky, nebo všechny. To se využije například u některých 32bitových operačních systémů. Šest modulů zvyšuje jejich maximální frekvenci, protože na jediném kanálu budou jen dva moduly. Při stejných podmínkách jsou tři sloty přece jen lepší než sloty dva.

V čem ale tkví přínos pro použití ve specializovaných stanicích? Děláte-li ve 3D prostředí některého z náročných CAD programů, pomůže vám k plynulosti zobrazení spíše silnější grafická karta než procesor nebo vyšší propustnost paměti. Pokud ale kódujete a stříháte video nebo zpracováváte velké množství dat, urychlí nová platforma vaši práci velmi citelně. Ze všeho nejvíce tedy záleží na konkrétní oblasti použití stanice a také na tom, zda vaše aplikace všechna vlákna vůbec využijí.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,