Přichází IE 8 Beta 2 – otestovali jsme jej s předstihem

Microsoft uvolnil ke stažení novou testovací verzi Internet Exploreru 8. Přináší především lepší výkon, velmi rychlý start a mnoho drobných vylepšení. Vyzkoušeli jsme jej s předstihem.

Letošní rok lze bez nadsázky nazvat rokem internetových prohlížečů. Na jaře Microsoft uvolnil první veřejnou testovací verzi Internet Exploreru 8, o pár měsíců později se dočkali také fanoušci Opery a v polovině června si na své přišli uživatelé Firefoxu.

Microsoft byl mnohokráte kritizován, že na rozdíl od konkurence uvolňuje nový Internet Explorer velmi zřídka a uživatelé tak houfně přecházejí ke konkurenci. Časy se možná mění, ve středu večer totiž Microsoft po týdnech očekávání nabídl volně ke stažení již druhou betaverzi nového Internet Exploreru.

Druhá zkušební verze je zatím k dispozici pouze v několika jazykových mutacích, podle Tomáše Košky, manažera divize Windows Client, by se však v druhé polovině září měla objevit i česká lokalizace. Ze strany Microsoftu se jedná o velmi vstřícný krok, který zároveň napovídá, že se mílovými kroky blíží uvedení finální verze IE 8.

Stojí druhá zkušební verze vůbec za vyzkoušení a dokáže nový Internet Explorer nabídnout něco nového na poměrně saturovaném trhu s prohlížeči, který zdánlivě okupuje pouze soupeřící Firefox a Opera a na Internet Explorer je často pohlíženo jako na toho třetího, který sice stále ukusuje největší díl uživatelů, jeho dny jsou však sečteny? Dostali jsme jedinečnou možnost vyzkoušet si IE 8 Beta 2 s předstihem, prezentací nových vlastností nás pro změnu provedl Ryan Servatius, produktový manažer z Internet Explorer týmu.

Proč nebyl Internet Explorer 7 součástí posledního servisního balíčku pro Windows XP?

Ryan Servatius: Chtěli jsme dát zákazníkům především možnost výběru, Stabilní verze najde každý na aktualizační službě Microsoftu nebo na webu.

Nabízí se také otázka, proč není technologie Silverlight nativní součástí prohlížeče - v Česku se stále jedná o velmi okrajovou technologii.

Tomáš Koška: V blízké budoucnosti chystáme zajímavé Silverlight aplikace i pro české uživatele.

Co přinesla první betaverze

Než uvedeme nejdůležitější novinky v IE 8 Beta 2, stojí za připomenutí funkce v první zkušební verzi. Osmý prohlížeč od Microsoftu na jaře nabídl především mnohem lepší podporu standardů než dříve. Nové jádro bylo paradoxně natolik odlišné, že s ním mělo mnoho webů optimalizovaných pro starší verze IE vážné problémy. Prohlížeč tedy nabídl i speciální IE7 mód, který vykresloval stránky stejným způsobem jako v zažitém Internet Exploreru 7.

Doporučujeme: Recenzi Internet Exploreru 8 Beta 1 najdete v článku Toto vzal Microsoft za špatný konec.

Další změnou bylo lepší propojení s webovými službami díky nové kontextové nabídce „Activities“ a výstřižkům „WebSlices“. Díky Aktivitám můžete označený text vyhledat třeba v encyklopedii Wikipedie nebo zobrazit na Live mapách. Pokud webová stránka podporuje vystřížky, mohou nabídnout miniaturní alternativní pohled na vybraný web – třeba probíhající aukci na eBay, aktuální počasí aj. Podobných výstřižků však zatím na webu najdete naprosté minimum a o českých to platí dvojnásob. Snad se ledy pohnou v září, kdy by se měla na webu objevit slibovaná česká lokalizace druhé betaverze.

ie8b1.png  ie8b2.png
Internet Explorer 8 Beta 1 a Beta 2 na Windows XP

Po vzoru ostatních prohlížečů Microsoft nakonec zapracoval také na bezpečnosti a výkonu. První betaverze tedy nabídla lepší ochranu proti phishingu, rychlejší start a prohlížení webu.

Nový adresní řádek a barevné panely

Jelikož jsem první betaverzi používal celé léto, s klidem v duši mohu říci, že druhá testovací verze mě mile překvapila už při prvním spuštění, je totiž opět o krůček rychlejší. Uživatelské rozhraní je téměř identické, na Windows XP si na první pohled všimnete pouze lehce upravených panelů a nové rozbalovací nabídky „Safety“ v hlavní liště. A ještě jedna věc – zmizelo tlačítko pro explicitní přechod do renderovacího režimu IE 7.

adresniradekstary.png  adresniradek.png
Adresní řádek v Internet Exploreru 8 Beta 1 a Beta 2

Zcela nové podoby se dočkal také adresní řádek, kde se Microsoft nechal viditelně inspirovat konkurencí. Automatické doplňování nyní nenabídne pouze jednoduchý seznam adres z historie, ale prohledá i názvy stránek, oblíbené položky a dokonce i RSS vlákna. Drobného přepracování se dočkalo také vyhledávací pole s podporou obrázkového automatického doplňování. Pakliže si tedy do vyhledávače přidáte nový modul – třeba Amazon, při zadávání hledaného výrazu vyskočí nabídka zboží i s náhledy obrázků. Doufejme, že se podpory funkce „Visual Search Suggestions“ dočkáme i u českých vyhledávacích modulů.

barevnetaby.png  visualsearch.png
Související panely mají odlišnou barvu a Visual Search Suggestions

Velmi povedeným vylepšení druhé betaverze je také barevné rozlišení souvisejících panelů. Pokud si tedy v prohlížeči nalistujete třeba stránky Živě.cz, ze kterých otevřete v novém panelu nějaký článek, oba panely budou mít odlišnou barvu od ostatních. Takových skupin si můžete vytvořit libovolné množství, barev má totiž IE 8 v zásobě dost. Výstřižky WebSlices stejně jako Activities v druhé betaverzi zůstaly bez významné změny, jen aktivitám nyní Microsoft říká „Accelerators“.

Firefox má svůj SpreadFirefox, Opera zase my.opera.com. Proč Internet Explorer nemá nějaký svůj vlastní komunitní web?

Ryan Servatius: Máme IE blog, server s rozšiřujícími doplňky a služby Live, kde mohou uživatelé sdílet své zkušenosti s Internet Explorerem.

Soukromé surfování InPrivate Browsing a bezpečnost

Další novinku IE 8 Beta 2 ocení každý, kdo si potřebuje zasurfovat třeba na cizím počítači, nově totiž prohlížeč nabízí bezpečné brouzdání po webu – InPrivate Browsing. Na tuto funkci narazíte v nové nabídce „Safety“ nebo při otevření prázdného panelu. Po spuštění se otevře nové okno prohlížeče, ve kterém můžete dle svého gusta navštěvovat nejroztodivnější weby, jakmile však okno zavřete, smažou se i všechna citlivá data počínaje cookies a cache pamětí a konče historií.

S InPrivate brouzdáním souvisí i možnost jednoduše vymazat všechna uživatelská data, na rozdíl od konkurenčních prohlížečů si ale můžete zaškrtnout volbu, že se mají zachovat všechny informace pro oblíbené stránky. Díky tomuto jednoduchému rozlišení tedy nepřijdete o všechna data.

inprivate.png  smazatdata.png
InPrivate prohlížení s označením v adresním řádku a smazání všech dat

Nová zkušební verze Internet Exploreru nabízí také robustnější a přehlednější ochranu proti malwaru na webu včetně tzv. SmartScreen filtru. Jakmile tedy narazíte třeba na podvodnou phishingovou stránku, IE vás podobným způsobem jako nová Opera nebo Firefox naprosto nepřehlédnutelným způsobem upozorní na to, že stránku není hodno navštěvovat a dodá, jaké riziko vlastně na webu hrozí. Podle slov Ryana Servatiuse z Microsoftu by měl zároveň Internet Explorer 8 nabídnout nejlepší ochranu proti XSS útokům ze všech prohlížečů na trhu.

malware.png  phishing2.png
Pokud narazíte na phishing...

Používáte pro zjištění, zdali se jedná o malware stránku nějakou veřejnou černou listinu?

Ryan Servatius: Používáme svůj vlastní proprietární systém. Naši černou listinu ale mohou rozšiřovat uživatelé Internet Exploreru, stačí, když podezřelou webovou stránku označí jako škodlivou.

Pokud vám Internet Explorer „spadne“, umí po spuštění obnovit ztracené panely. Sám by však měl padat co nejméně, každý otevřený panel totiž představuje samostatné a izolované vlákno. Špatně napsaná služba by tedy neměla způsobit pád celého programu, ale jen konkrétního panelu. Otázkou ale zůstává, jak bude vypadat skutečná praxe.

Nové vykreslovací jádro = rychlejší web

V druhé betaverzi už nenarazíte na tlačítko pro přepnutí do vykreslovacího režimu IE7, které zároveň vyžadovalo restart celého prohlížeče. Internet Explorer 8 zavádí nové meta tagy, pomocí kterých můžete ve zdrojové stránce určit, v jakém režimu se má vykreslit. Na výběr je tedy nový „superstandardní“ režim IE8, standardní IE7 a „quirks“ mód, který je určen pro webové stránky kompatibilní s IE6. Pokud nový meta tag do stránky nezahrnete, vedle adresního řádku se zobrazí nové tlačítko, pomocí něhož můžete bez nutnosti startu přepínat mezi vykreslovacím jádrem IE7 a IE8.

kompatibilnirezim.png
Zapnutý kompatibilní režim pomohl i magazínu Živě.cz

Jádro by si nyní mělo lépe rozumět také s Web 2.0 aplikacemi, vývojáři totiž mohou ovlivnit třeba chování tlačítka Vpřed a Zpět u aplikací s AJAXem, kde se obsah načítá na pozadí stránky. Typickým příkladem je třeba mapová aplikace, kde by vás pak tlačítko Zpět nepřeneslo na předchozí adresu, ale na předchozí místo v mapě. Nakonec se Microsoft dušuje, že nová betaverze výrazně zrychluje zpracovávání Javascriptu, což je u mnoha složitých služeb skutečně znát, a lépe pracuje i s uvolňováním paměti, čili by se měly obecně snížit jeho systémové nároky.

Už od vydání první betaverze jsou internetová fóra plná dohadů. jestli je současný web připravený na příchod nového vykreslovacího jádra. Mnoho stránek je přeci stále optimalizovaných pro IE6 aj.

Ryan Servatius: Internet Explorer 8 výrazně zlepšuje podporu webových standardů a zároveň obsahuje dva vykreslovací režimy, mezi kterými můžete snadno přepínat, a quirks mód pro ty nejstarší webové stránky. Neočekáváme výrazné problémy.

Internet Explorer 8 v podnikové síti

Programátoři nezapomněli ani na hromadnou instalaci v korporátní sféře, IE 8 Beta 2 tedy přináší podporu pro slipstream instalaci, kdy jej mohou administrátoři zahrnout již do instalace Windows. Správci podnikové sítě by měli ocenit také více než sto nových skupinových pravidel, pomocí kterých lze hromadně určit, jaký se má použít výchozí vykreslovací režim, jaká pravidla má aplikovat antiphishingový SmartScreen filtr aj.

Internet Explorer se pomalu srovnává s konkurencí, dejte mu šanci

Druhá betaverze přináší především lepší výkon, menší zátěž systému a snadnější práci s vícero vykreslovacích režimů. Pokud tedy po instalaci narazíte na podivně zobrazenou stránku, prostě klikněte na ikonku vedle adresního řádku a přepnete se do již ověřeného IE7 režimu. Autor stránky, který si je vědom toho, že ani tento režim nepomůže, pak může do zdrojového kódu přidat jeden řádek navíc a stránka se vykreslí do třetice v kompatibilním quirks módu, který emuluje Internet Explorer 6. Zatímco jedni tento přístup kritizují, otázkou zůstává, jestli měl Microsoft na výběr, jeho starší a stále používané prohlížeče se totiž navzájem výrazně liší.

Internet Explorer 8 zvládne stejně jako jeho předchozí testovací verze Acid2 test, Acid3 je pro něj ale nepřekonatelnou překážkou a podobně je na tom s podporou nejnovějších W3C standardů. Já se však ptám, jakou skutečně praktickou hodnotu podobné testy mají, webové stránky totiž zpravidla využívají naprosté minimum toho, co Acid vlastně testuje. Acid test je jistě dobrá reference podpory standardů, rozhodně to však není to nejdůležitější kritérium při volbě prohlížeče.

Nový Internet Explorer se chce v každém případě zbavit nálepky toho třetího, který zaspal dobu, zatímco druzí nabízeli nové a nové funkce. Zároveň chce zbrzdit nástup Firefoxu, který je jeho úhlavním nepřítelem. Zdá se, že se mu to po letech možná konečně začne dařit, těch prázdných míst, kde IE postrádá funkce svých konkurentů, totiž pomalu ale jistě ubývá. Uvidíme, jak bude vypadat finální verze.

Druhou betaverzi si můžete stáhnout ze stránek Microsoftu.

Diskuze (105) Další článek: Vše se slevou 20 % na www.knihy.cpress.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,