Přehled českých webových služeb pro snadné sdílení dat

Přehled jedenácti bezplatných webových úložišť pro snadné sdílení dat, které vás přesvědčí, že P2P sítím, Direct Connectu i BitTorrentu už pomalu zvoní hrana.
Kapitoly článku

Dostatečně rychlý a instantní internet je dnes už skoro samozřejmostí. Práce s internetem se tak už neomezuje pouze na prohlížení webových stránek a stahování nové pošty, ale také na pokročilé multimediální služby, streamované audio a video.

Možnosti sdílení velkých souborů

Ruku v ruce se stoupající rychlostí a kvalitou internetového připojení roste i velikost průměrného dokumentu. Zatímco před lety vyprodukoval dvoumegapixelový digitální fotoaparát fotografii o velikosti několika set kilobajtů, dnes její velikost může v případě těch největších rozlišení přesáhnout i několik megabajtů a to se ještě nedostala řeč ke snímání do formátu RAW.

Samotnou kapitolu využívání světové sítě tak tvoří i problematika sdílení velkých souborů. Fotografie z dovolené můžete v omezené míře poslat přátelům na e-mail, na velký objem dat je však elektronická pošta poměrně nevhodná. Povětšinou jste totiž omezeni nedostatečnou velikostí přílohy a charakterem práce s poštovní schránkou.

Dalších možností, jak se podělit se souborem o několika desítkách MB, je hned několik. Data můžete nahrát na své FTP úložiště, případně se s nimi podělit skrze nějaké P2P řešení – typicky IM, DC, BitTorrent, FolderShare a jiné typy peer-to-peer spojení. Přístup na FTP server však nemá každý a P2P zase vyžaduje specializovaný software a aby příjemce i odesílatel byli zrovna online. Třetí a nejpohodlnější cestou je tak (nejen) anonymní sdílení dat pomocí webových úložišť.

Legenda jménem RapidShare

Webová úložiště se v posledních letech těší pro svou jednoduchost obrovské popularitě. K takovému sdílení totiž nepotřebujete žádný specializovaný software, vše obstará běžný webový prohlížeč. Asi nejslavnější službou tohoto druhu, která se v posledních šesti letech stala nepsaným standardem a kterou ostatní více či méně opisují, je německý projekt RapidShare, který byl spuštěn v květnu 2002.

Podle serveru Alexa je dnes RapidShare dvanáctým nejnavštěvovanějším webem na světě a nechvalně proslaveným úložištěm pirátských kopií televizních seriálů, filmů, hudby i softwaru a v malé míře obsahu, který není v rozporu s pravidly poskytování služby. To ale nakonec platí o všech podobných službách včetně těch českých. A jak tedy vlastně vypadají české webové úschovny pro vaše data? Co nabízí, co jim naopak chybí a jaké jsou podmínky jejich používání? Přinášíme vám jejich stručný přehled.

Ulož.to – 800MB bez zbytečných řečí

Služba Ulož.to patří k těm mladším, společnost Nodus Technologies ji spustila teprve před rokem. Zcela zdarma nabízí luxusní kapacitu až 800MB bez nutnosti registrace, pokud se ale zaregistrujete, získáte přehled nad všemi vámi nahranými soubory. Poskytovatel neomezuje maximální velikost souboru ani konektivitu, rychlost nahrávání a stahování je tak vzhledem k připojení rovnou do páteřní sítě omezena především vaším ISP. Soubor vydrží v úschovně tak dlouho, jak často si jej budou uživatelé stahovat. Pokud si jej nikdo nestáhne po dobu jednoho měsíce, přijdete o něj.

 uloz1.jpg uloz2.jpg
Nahrávání a správa souborů, pokud se zaregistrujete

Nahraný soubor si může stáhnout každý, kdo zná jeho unikátní adresu. Nakonec můžete i listovat veřejným katalogem, vyhledávat v něm, nechybí ani pohled na dvacet posledních nahraných souborů a jednoduchý prográmek pro snadné nahrávání přímo z vašeho desktopu.

Uploadshare – gigabajtová novinka

Novinkou na poli českých úschoven je také Uploadshare. Stejně jako Ulož.to netrápí návštěvníka povinnou registraci a složitým rozhraním. Soubor prostě nahrajete a opět sdílíte skrze jedinečnou webovou adresu s kýmkoliv, s kým se s ní podělíte. Na rozdíl od Ulož.to je velikost souboru omezena na 100 MB, v jednom nahrávání jich však můžete vybrat až deset. Kapacita se tak zvyšuje na celý jeden GB. Samozřejmě že i zde je zakázáno nahrávat nelegální data a pirátský software a pokud si váš soubor nikdo nestáhne po dobu třiceti dní, přijdete o něj. Ačkoliv je Uploadshare zcela funkční, je stále ve výstavbě. Záleží tedy pouze na poskytovateli této služby, jakým směrem se jeho webové úložiště bude ubírat.

uploadshare1.jpg uploadshare2.jpg
Příprava souboru a přehledné nahrávání na webový server, které můžete kdykoliv zastavit

Nahraj – až 250 MB v jedné rundě

Ani tato webová služba, která se nachází ve třetí betaverzi, se výrazně neliší od předchozích. Společnými znaky je jednoduché a funkční rozhraní pro nahrávání souborů a obrázků a sdílení pomocí oblíbeného jedinečného webového odkazu s libovolným množstvím uživatelů. V jednom uploadu můžete nahrát pouze jeden soubor, ten ale může dosahovat až velikosti 250 MB. Pokud se jedná o obrázek, je jeho velikost omezena na 5 MB a hned po uploadu se zobrazí jeho náhled.

nahraj1.jpg nahraj2.jpg
Také rozhraní Nahraj.cz je poměrně jednoduché a přehledné

Soubory vydrží na Nahraj.cz třicet dní nečinnosti, pak o ně přijdete. Sdílení pirátského softwaru, filmů a hudby je v rozporu s podmínkami služby a o rychlost nahrávání se nemusíte strachovat, služba využívá dvou gigabitových linek s konektivitou do páteřní sítě. Nakonec potěší také dostupná technická podpora na e-mailu, mobilu a ICQ.

eDisk – komfortní správce zdarma i za paušál

eDisk je poměrně pokročilou službou, nabízí ale i jednoduché anonymní sdílení. Pokud chcete nahrát soubor bez přihlášení, bude jeho velikost omezena na 100 MB. Zároveň můžete určit, zdali se má po prvním stáhnutí rovnou smazat. Pokud tak neučiníte, po třiceti dnech nečinnosti jej poskytovatel služby smaže.

edisk1.jpg
Anonymní nahrávání bez registrace

Pokud se rozhodnete pro registraci, kde bude sloužit jako přihlašovací jméno váš e-mail, můžete si vybrat ze dvou tarifů – Můj eDisk na zkoušku a Můj eDisk naplno. V prvním případě dostanete k dispozici úložiště s kapacitou 250 MB, maximální velikost nahrávaného souboru je ale stejná jako v případě anonymního úložiště. Po dvou měsících nečinnosti budou vaše nahrané soubory smazány a účet zrušen. Zapomeňte také na zálohování, které mnohé služby nabízí bezplatně.

edisk2.jpg edisk3.jpg
Webové rozhraní 250MB úložiště Můj eDisk na zkoušku

Můj eDisk naplno nabízí kapacitu komfortních 5 GB a velikost jednoho souboru až 250 MB. Všechna data jsou nakonec každý den zálohována, můžete si sem tedy uložit i citlivější data. Služba v tomto případě však už není zdarma. Předplatit si ji můžete na jeden měsíc až jeden rok v rozmezí 250 až 2 400 korun včetně DPH. I zde můžete počítat s gigabitovou konektivitou.

edisk4.jpg edisk5.jpg
eDisk klient v bezplatné verzi usnadní především hromadné nahrávání

Webové rozhraní po registraci nabízí plnou správu souborů a tvorbu kontaktů, se kterými můžete implicitně sdílet všechny nahrané soubory. eDisk tak lze použít pro jednoduchou práci ve skupině. Stejně jako v případě Ulož.to i zde můžete využít pro nahrávání dat jednoduchý program eDisk klient v aktuální verzi 1.1, který usnadní práci se soubory.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,