Používejte Picasu nebo SkyDrive jako diskovou jednotku

Cloud computing skrze webový prohlížeč je dle některých bez budoucnosti. Což takhle pracovat s daty oblíbených webových služeb přímo z vašeho počítače jako s běžnými soubory?

Používáte webové služby? Pokud teď odpovíte, že ne, bude asi nejčastějším argumentem pomalé nebo prostě nevyhovující webové rozhraní plné reklam a poměrně dlouhá odezva. Namísto Google Dokumentů, webových galerií Picasa nebo třeba webového úložiště SkyDrive od Microsoftu si raději koupíte externí disk nebo domácí NAS nebo se jednoduše spokojíte s diskem, který máte na počítači. Ostatně až donedávna ani jiná možnost v rozumné cenové relaci neexistovala.

AJAX je náročný a pomalý...

AJAX, Flash, Java, Silveright… Ačkoliv jsou webové prohlížeče a přehrávače těchto technologií stále rychlejší a výkonnější, nic to nemění na tom, že než se přihlásíte do webové administrace, ztratíte několik drahocenných sekund a pokud je začnete počítat, zjistíte, že bez rychlého internetu a odezvy je celá idea cloud computingu v současné době jen poměrně líbivá marketingová strategie, jen poměrně líbivý sen.

Pokud ovšem webové služby používáte pouze pro ukládání dat, je tu jisté řešení, jakýsi dočasný bypass, který může sledovat trend příštích let. Co takhle pracovat s daty na vzdáleném serveru nikoliv skrze prohlížeč ale pomocí nativního souborového systému v počítači? Jaké to má výhody? Obrázek v Picase nebo dokument v Google Docs bude skutečně soubor, nikoliv ikonka souboru v prohlížeči. Budete ho moci hodit do koše, budete ho moci zkopírovat a stejně tak budete moci do Docs nebo Picasy nebo na SkyDrive nahrát libovolná data v Průzkumníkovi, v Total Commanderovi, jednoduše v jakémkoliv správci souborů. Zcela eliminujete potřebu pokaždé nahrávat a interpretovat tuny AJAX kódu, HTML a doprovodných obrázků, budete prostě pracovat přímo s daty, čímž se celá transakce výrazně zrychlí.

... proč to tedy nevyzkoušet bez prohlížeče?

A to už žádný sen není, v současné době totiž existuje hned několik programů, které vybrané webové databanky dokážou připojit do souborového systému zpravidla jako síťovou jednotku. V minulosti jste si tak mohli na Živě.cz přečíst o doplňku Gmail Drive, který takto propojí počítač s Gmailem, což ve své podstatě není nic jiného než stále rostoucí 7GB webové úložiště, relativně nedávno se ale začalo mluvit ještě o lepší alternativě Gladinet Cloud Desktop.

virtualni_jednotka.png
Virtuální jednotka Gladinetu s volbami pro propojení běžných složek s webovými službami

Gladinet je skutečně mladý projekt a skutečně dělá čest každé podobné technologické ukázce, polovina věcí v něm totiž stále nefunguje. Přesto je natolik výjimečný, že si zaslouží pár vět. Umí prakticky to samé co Gmail Drive, jako síťovou jednotku ale nepřipojí Gmail od Googlu, ale aplikace Dokumenty, Picasa, SkyDrive od Microsoftu a univerzální webové úložiště S3 od Amazonu.

A v čem je onen nefunkční háček? SkyDrive nedávno navýšil kapacitu na 25 GB a lehce pozměnil uživatelské rozhraní, na což programátoři Gladinetu zareagují až příští týden, kdy by se mělo objevit na stránkách projektu nové sestavení, a v případě Google služeb zároveň budete muset oželet Google Apps. Google Dokumenty (Docs) tedy budete moci propojit do souborového systému pouze z běžného Google účtu. Tato chyba je pravděpodobně dána tím, že Gladinet komunikuje pouze s účty na doméně gmail.com.

virtualni_disk.png
Virtuální jednotka s připojenou Google Picasou a Dokumenty ve formě běžných složek souborového systému

Rozumí si s Picasou, Docs, S3 a SkyDrive

Základní verze Gladinetu je zdarma a k dispozici ihned po instalaci, pokročilejší verze „Standard“ je pak k dispozici pouze pro registrované uživatele a v době neurčité, po odeslání registračního e-mailu se totiž dozvíte, že jste v pořadí a snad vám někdy dojde potvrzující e-mail. Situace by se ale měla zlepšit právě příští týden. Gladinet je zajímavý, zároveň je ale skutečně ve stádiu velmi raného vývoje.

Po instalaci se ve spolupráci se serverem WebDAV vytvoří nová virtuální disková jednotka. Pokud ji otevřete, najdete zde odkazy pro vytvoření již skutečných pojítek na webové služby. Po úspěšném přihlášení k nim budete moci přistupovat jako ke složkám s vámi definovaným názvem. Každá složka může mít zároveň svou vlastní autentizaci, takových SkyDrivů tedy můžete mít hned několik.

google_picasa.png  picasa_uvnitr_zoneru.png
Webová galerie Picasa v Průzkumníkovi a v Zoner Photo Studiu (nahrávání fotek trvalo asi 30 sekund)

Práce s Picasou nebo Google Dokumenty funguje na rozdíl od SkyDrive trošku jinak. Zatímco na SkyDrive můžete nahrát vlastně jakýkoliv typ souboru, Picasa si poradí pouze s obrázky a Dokumenty pouze s podporovanými typy kancelářských souborů. Pokusíte-li se tedy na Dokumenty nahrát dejme tomu obrázek nebo klidně zatím stále nepodporovaný Office Word 2007 (*.docx), z pravého dolního rohu vyskočí chybové hlášení. To samé pak platí i v případě fotogalerie Picasa.

Obsahuje i spouštěč webových aplikací

Dokumenty fungují obstojně a s tímto programem tak získáte jakousi alternativu k Microsoft Office Live Workspace, s Picasou je to ale zatím horší. Po úspěšném přihlášení se sice v adresáři jako složky zobrazí všechny vaše galerie, které velmi snadno můžete zkopírovat na fyzický disk, opačný směr má ale zatím své mouchy. Když jsem tedy v adresáři Picasy vytvořil novou složku, skutečně se okamžitě ukázala i v galerii na webu, bohužel se ale nenastavil čas podle atributu složky ale červenec roku 2007. Se samotnými fotografiemi už ale Gladinet neměl žádný problém, nahrály se v původním rozlišení a velikosti. Google s nimi tedy neprovede žádnou konverzi.

hlavni__menu.png  google_calendar.png
Hlavní menu Gladinetu v oznamovací oblasti Windows a spouštěč s Google Kalendářem

Vedle datového cloud computingu Gladinet umí ještě jednu (zbytečnou) drobnost. Obsahuje spouštěč pro vybrané webové aplikace. Spouštěč je vlastně okno prohlížeče bez adresního řádku a dalších nástrojů, aplikace tak má charakter skutečně desktopového programu. V Gladinetu si zároveň můžete vytvořit autentizaci pro každou z nich, nebudete se tedy muset pokaždé zdlouhavě přihlašovat.

Gladinet Cloud Desktop je napsaný pro Microsoft .NET Framework, je tedy přirozené, že aplikační spouštěč používá jádro Internet Exploreru. Ve své podstatě se jedná o stejný „site-specific“ prohlížeč jako třeba Mozilla Prism nebo poněkud komplexnější Bubbles.

spravce_autentizaci.png  spravce_sluzeb.png
Správce autentizace umožňuje vytvořit libovolné množství loginů ke službám, jakési šablony
Správce služeb pak obsahuje seznam všech propojených aplikací s adresářem ve virtuální jednotce

Gladinet je v počátcích, obsahuje mnoho drobných chyb, jeho vývoj je ale poměrně živý, diskusní fórum na webových stránkách se neustále plní novými dotazy a pokud to autor myslí vážně a vydrží, za pár měsíců se z Cloud Desktopu od Gladinetu může stát celkem zajímavý a použitelný program.

Efektivní cloud computing je pěkná vize...

Podobně jako Gladinet by mohly v budoucnu fungovat samotné datové webové služby. Je to práce přirozená a jednoduchá a přebírá zvyklosti z toho či onoho operačního systému dle vašich preferencí. Datový cloud computing by v takovém případě skutečně mohl konkurovat lokálnímu úložišti.

Potud tedy teorie, realita je ale v současnosti poněkud jiná a na vině nejsou pouze bezpečnostní rizika ale i nebezpečně rozevřené nůžky nejrozšířenějšího asymetrického připojení. To je totiž sice designované pro vysokou rychlost stahování, s rychlostí pro nahrávání dat na internet je to ale stále otřesné a i latence, tedy časová prodleva než druhá strana vůbec zareaguje, na tom není o moc lépe.

Na datový cloud computing v současné době zároveň není připravený ani samotný internet a poskytovatelé služeb. Ačkoliv je totiž takové nahrání obrázku na Picasu z vnějšího pohledu nedělitelnou atomickou operací stejně jako kopírování souboru z jednoho diskového oddílu na druhý, ve skutečnosti je tam těch vnitřních operací mnohem více: samotný složitý síťový přenos, registrace obrázku do databáze Picasy, resp. komunikace s Google API aj.

... ale zůstane jí ještě mnoho let

Cloud computing se tedy výkonnostně, i když se oprostí od otěží webového prohlížeče, ještě mnoho let nebude moci srovnávat s běžnou prací na osobním počítači. Vzdálená aplikační virtualizace, tedy jakési spouštění aplikací nikoliv z lokálního disku, ale z „disku“, který se nachází třeba 5 000 km daleko, sice některé tyto problémy řeší, samotná síťová komunikace, pakliže se nepromění základní komunikační protokoly, ale ve svém důsledku trpí stejnými neduhy, zejména nesrovnatelně vyšší latencí.

internet.png  internet.png
Dostat pár bajtů dat z jedné polokoule internetu na druhou je složitější než zápis stejných bajtů na disk počítače

Přesto ale nemá smysl vést poraženecké řeči, cloud computing rozhodně není pouze zbožným přáním marketingových oddělení velkých firem, které pociťují, že buzzword Web 2.0 už tolik netáhne. Cloud computing, ať už se mu bude za pár let říkat jakkoliv, budoucnost určitě má, nesmíme ale o budoucnosti mluvit jako o roku 2009. Mluvme o budoucnosti jako o roku 2020 a výše. Ostatně během posledních deseti let se toho z technologického hlediska zase tolik nezměnilo. XMLHttpRequest, dítě Microsoftu a jeden ze základů moderního asynchronního webu a technik souhrnně nazývaných jako AJAX, tu byl už na sklonku minulého tisíciletí.

Pokud vás současné sestavení zklame, doporučuji posečkat do příštího týdne, kdy by se měla objevit nová verze včetně opravené podpory pro SkyDrive.

Diskuze (6) Další článek: Electronic Arts a 2K Games licencují pro své vývojáře PhysX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,