OpenOffice 3.0: Když dá komunita hlavy dohromady

Kancelářský balík OpenOffice.org patří společně s prohlížečem Firefox k nejoblíbenějším open source aplikacím pro domácího uživatele. Co nového přináší betaverze jeho již třetí generace?

Před týdnem byla uvolněna první veřejná betaverze již třetí generace oblíbeného alternativního kancelářského balíku OpenOffice.org. Open source kancelář se v mnoha modifikacích stala prakticky nepsaným standardem na Linuxu, kde postrádá rovnocenného partnera, ve stínu Microsoft Office si ale buduje stabilní základnu uživatelů i na Windows.

Od hvězd ke Slunci

A pomalu se také zapisuje do historie, vždyť letos na podzim to už bude celých osm let od chvíle, kdy byl projekt oficiálně představen. Kořeny ale ve skutečnosti sahají mnohem hlouběji, OpenOffice.org totiž podobně jako třeba Mozilla a Firefox nevznikl na zelené louce. Zatímco prvopočátkem Mozilly bylo zveřejnění zdrojového kódu webového prohlížeče Netscape Navigator, v případě OpenOffice.org se jednalo o podobný krok společnosti Sun Microsystems a jejího balíku StarOffice. Autorem StarOffice byl nakonec německý StarDivison, kterého Sun pohltil o rok dříve, v létě 1999.

ooold.png  ooold2.png
OpenOffice.org 1.0.3 (2002) a OpenOffice.org 3.0 Beta (2008)

OpenOffice.org je dnes příkladný komunitní projekt, jeho původ se však nezapře a programátoři ze Sun Microsystems mají v komunitě největší zastoupení. Na projektu se dále podílí Novell, RedHat, RedFlag CH2000, IBM a samozřejmě Google, který dnes nechybí prakticky u žádného většího OSS projektu. Nakonec je to ale i široká komunita drobných přispěvovatelů, kteří hledají chyby, starají se o překlad kancelářského balíku nejen do češtiny a podílejí se na uživatelské podpoře. Podle oficiálního webu dnes tedy kompletní OpenOffice.org rodina čítá na 450 tisíc členů. O koordinaci takto rozsáhlé skupiny se stará nejvyšší výkonný orgán komunity – Community Council, který má dnes devět volených členů včetně Čecha Pavla Janíka.

OpenOffice.org 3.0 se v současné době  tedy nachází ve stádiu veřejného testování, mílovými kroky se ale blíží k finální verzi. Podle současného plánu by se měl vývoj postupně uzavírat v následujících dvou měsících a koncem července by měla být k dispozici první Release Candidate verze pro všechny jazykové mutace. Pokud se to tvůrcům podaří, OpenOffice.org 3.0 se na stejnojmenných webových stránkách objeví 2. září letošního roku.

Pracuje s ODF 1.2 a dokáže otevřít dokument MS Office 2007

Ať už tvůrci dodrží nebo překročí plán, jisté je, že se můžete těšit na celkem zajímavé funkce, které přináší už současná betaverze. OpenOffice.org používá jako výchozí kancelářský formát ISO standard Open Document Format (ODF). Formáty rodiny ODF se však neustále vyvíjí, v novém kancelářském balíku tak najdete podporu pro nejnovější verzi ODF 1.2. Ta by měla vylepšit práci se zápisem vzorců a rovnic a přinese také nový model metadat. Nutno podotknout, že nová specifikace si vyžádá také nový standardizační proces – autoři ODF specifikace tak předpokládají, že se ODF 1.2 stane ISO standardem po revizi někdy v druhé polovině léta příštího roku.

Pokud u kancelářských formátů ještě chvíli zůstaneme, za zmínku stojí nativní podpora pro import Microsoft Office 2007 dokumentů. V betaverzi tak otevřete jak textové dokumenty DOCX, tak tabulky XLSX, prezentace PPTX a další. Podpora konkurenčního kancelářského balíku je tedy ne velmi slušné úrovni – v OpenOffice.org dnes otevřete dokumenty i šablony verze MS Office 95/97/2000/XP a nově 2007, tedy starší verzi dnes již schválené ISO normy Office Open XML.

Writer konečně zobrazí více stránek naráz

Nejpoužívanější aplikací kancelářského balíku je zpravidla textový procesor. Pomineme-li okrajové záležitosti a opravu drobných chyb, betaverze přináší velmi příjemnou novinku. Writer totiž konečně dokáže během editace dokumentu zobrazit více než jednu stranu textu. Interaktivní zoom se ovládá naprosto stejně jako v Office 2007 pomocí posuvníku v pravém dolním rohu. Vylepšení se dočkal také systém uživatelských poznámek. Ty se nyní zobrazují v postranní liště, a pokud text bude komentovat více lidí, budou barevně odlišeny. Nakonec nechybí ani možnost selektivně smazat poznámky jen od určitého spoluautora.

viceoken.png  poznamky.png 
Více stran dokumentu v jednom okně a přehlednější zobrazení poznámek v textu

Calc nabízí Solver a bezpečné sdílení

Změn se dočkal také tabulkový procesor, který nabízí novou komponentu Solver, kterou znáte z Excelu pod názvem Řešitel. Pro majitele Mac OS X tato skutečnost bude zásadní, jelikož Office 2008 pro Mac Solver neobsahuje. Vaše tabulky nyní mohou mít oproti předchozím verzím až 1024 sloupců a sešity z Calcu lze také snadno sdílet v pracovní skupině. Pokud tedy sdílení povolíte, ostatní uživatelé budou moci navrhovat změny a vy je pak pouze povolíte, aniž by vznikaly kolize v editaci dokumentu a samotného souboru.

solver.png sharing.png sharing2.png
Solver pro Calc a sdílení dokumentu s jinými uživateli

Uživatelské rozhraní bez překvapení

Uživatelské rozhraní je poměrně konzervativní, oproti předchozím verzím se prakticky nezměnilo, abyste však na první pohled zjistili, že máte opravdu nový kancelářský balík, autoři alespoň trošku osvěžili ikonky. Ovládací prvky tedy nenabídnou podobnou revoluci jako Microsoft Office 2007, hlavní lišta s čerstvými ikonami ale přeci jen vypadá trošku lépe než v předchozích verzích.

oooooo.png
Ikony a hlavní lišta v OpenOffice.org 1.0.3 (Windows Vista)
oo1.png
Ikony a hlavní lišta v OpenOffice.org 2.4.0 (Windows XP)
oo2.png
Ikony a hlavní lišta v OpenOffice.org 3.0 Beta (Windows Vista)

Na druhou stranu, mnoho linuxových distribucí používá pro OpenOffice.org své vlastní ikony a skiny, které se naprosto liší od běžné verze. Nové ikony jsou tak z tohto úhlu pohledu poměrně zástupnou novinkou.

Nový spouštěcí dialog pro začátečníky

Další kosmetickou změnou je nový společný spouštěč, tedy dialog, ze kterého si můžete vybrat, jaký dokument chcete vytvořit. Samozřejmě ale nechybí možnost rovnou otevřít okno konkrétní aplikace, tedy třeba Writeru, Calcu atd. V dialogu zaujme také odkaz na oficiální webový katalog doplňků, který prošel velkými úpravami a vůbec celý oficiální web kancelářského balíku je dnes mnohem přátelštější a čitelnější pro běžného návštěvníka.

startup.png
Společný spouštěč dokumentů

Desítky rozšiřujících doplňků

Doplňky, které dříve byly spíše okrajovou záležitostí, budou mít do budoucna pravděpodobně velký potenciál. Některé totiž kancelářský balík rozšiřují o celkem atraktivní funkce. S OpenOffice.org 3.0 je tak třeba plně kompatibilní doplněk OpenOffice.org2GoogleDocs, který propojí kancelářský balík s webovou aplikací Google Docs. Pak se už stačí pouze přihlásit a dokument z Wordu, který máte na svém webovém úložišti, otevřete rovnou z OpenOffice.org. Samozřejmě ale funguje i opačný postup, dokument z OpenOffice.org tak snadno uložíte do Google Docs webové kanceláře.

googledocs1.png googledocs2.png
Doplněk pro integraci Google Docs kanceláře je jednoduchý, ale funguje

Oproti poslední stabilni verzi krůček, oproti 2.0 velký skok

Pokud bychom měli srovnávat OpenOffice.org z hlediska hlavních verzí, oproti dnes již zastaralé verzi 2.0 je vylepšení celá řada. Kancelářský balík si poradí s exportem do formátu PDF/A, používá zcela novou komponentu na tvorbu grafů, částečně si poradí i s makry napsanými pro Microsoft Office (VBA) a nabízí mnohem propracovanější a přehlednější správu doplňků; inspirace u produktů Mozilly je v tomto případě více než zřejmá. 

OpenOffice.org se neustále zlepšuje, betaverze řeší obrovské množství chyb, i přes svou spouštěcí komponentu, která se usadí v oznamovací oblasti vedle systémového času a zrychlí start aplikace, je však stále poměrně pomalý, alespoň při srovnání s nejnovějším kancelářským balíkem od Microsoftu. Podpora kancelářských formátu od Microsoftu je ale na druhou stranu na velmi dobré úrovni, i když zatím chybí export do nejnovějšího formátu Office 2007. OpenOffice.org je použitelný kancelářský balík, který sice oproti podobným řešením od Microsoftu nebo Corelu postrádá poštovního klienta, na druhou stranu nabízí použitelný vektorový editor, který si ovšem ani ve třetí verzi nativně neporadí s SVG importem. Podporu tohoto univerzálního vektorového XML formátu si tedy budete muset doinstalovat ve formě doplňku. 

Webové stránky kancelářského balíku OpenOffice.org
Stáhněte si OpenOffice.org 3.0 Beta
Stáhněte si český lokalizační balíček


 

Diskuze (93) Další článek: Linux Fedora 9: finální verze již ke stažení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,