Ohlasy ze světa: je Atom skutečně tak úsporný?

Zahraniční web Tom's Hardware zveřejnil test skutečné účinnosti platformy Atom proti Core 2 Duo. Kdo skončil s lepší efektivitou, a proč se Atom nehodí na desktop, se dozvíte v článku.

Server Tom's Hardware zveřejnil zajímavý test, který skutečně ukazuje efektivitu Atom platformy, oproti sestavě založené na procesoru Core 2 Duo (45 nm). Samotný procesor Intel Atom na frekvenci 1,6 GHz má sice spotřebu pouze 4 W, ale celá platformu, včetně základní desky už má spotřebu mnohem vyšší, o čemž se přesvědčíte později. Intel Atom má ale samozřejmě jednu velkou výhodou, a tou je jeho cena, která je minimálně poloviční, oproti nejlevnějšímu procesoru Core 2 Duo.

,7-C-167448-3.jpg

Jak napadlo redaktory toto srovnání udělat? Nápad se objevil při testování základní desky s čipsetem G31, do které byl umístěn dvoujádrový procesor Core 2 Duo E7200. Tato sestava měla v klidu spotřebu pouze 31 W, přičemž redaktoři měli ještě v živé paměti předchozí test s hodnotou 28 W, kterou se „pyšnila“ sestava s procesorem Intel Atom.

Začátek článku je věnován detailnímu popisu obou procesorů, základních desek, kterými byly ECS 945GCT-D v případě Atomu a Foxconn G31MG-S, do které byl osazen procesor Core 2 Duo E7200 na frekvenci 2,53 GHz.

,7-A-167446-3.jpg ,7-J-167455-3.jpg

První otázkou, kterou museli redaktoři řešit, byla jaký použít zdroj, aby byla spotřeba co nejmenší. Rozhodli se proto otestovat čtyři různé zdroje s rozdílným výkonem. Konkrétně se jednalo o modely OCZ EliteXstream 1000 (1000 W), Coolermaster Real Power Pro RS850 EMBA (850 W), Etasis EFN-300 (300 W) a malý Fortron FSP220 s výkonem 220 W. O tom, že pokud hledíte na spotřebu, tak není silnější zdroj tak efektivní, se lze přesvědčit na následujícím grafu:

different_psu_idle_power.png different_psu_load_power.png

Samozřejmě se jedná o relativně malé rozdíly, které v případě běžné sestavy nehrají tak velkou roli jako v tomto případě, kde jde doslova o každý watt. V praxi je vždy lepší použít silnější zdroj úměrně výkonný celkové spotřebě vaší sestavy, aby pracoval v efektivní části svého rozsahu. Fortron s výkonem 220 W měl nejnižší spotřebu, a jeho výkon je pro tuto sestavu ještě značně naddimenzovaný, jak se přesvědčíme záhy.

Zdroj je tedy vybraný, sestava dále obsahovala jeden paměťový DDR2 modul o kapacitě 2 GB (1 066 MHz podtaktovaný na 800 MHz), pevný disk Seagate Barracuda 7200.11 s kapacitou 500 GB a vypalovačku LG GGW-H20L. Jako operační systém byly zvoleny Windows XP. Testování proběhlo v programech iTunes, Lame MP3, Winrar 3.80, Winzip 11, Maxon Cinema 4D Release 10, Sysmark 2004 SE a PCMark05.

itunes.png pcmark_score.png winrar_mm_ss.png
 

Jak je vidět, výkon sestavy s procesorem Core 2 Duo E7200 je většinou dvojnásobně až šestinásobně vyšší, než u sestavy založené na platformě Intel Atom. Další části článku je tak samozřejmě spotřeba, která ukáže, zda se výkonový propad v případě Atomu, alespoň trochu rovná nižší spotřebě.

power_consumption_idle.png power_consumption_max_under_sysmark.png

V klidu mají obě sestavy takřka stejnou spotřebu, tedy 28 W a 29 W, v případě zátěže se spotřeba Atomu zastaví u hodnoty 36 W, několikanásobně výkonnější sestava s procesorem Core 2 Duo E7200 nepřekročí spotřebu 54 W, což je přesně a pouze o polovinu vyšší spotřeba.

Průměrná a celková spotřeba při testu SYSmark 2004 je ještě více vyrovnaná a dosti překvapující:

sysmark_average_power_requirements.png sysmark_watts_per_hour.png

Tento konkrétní test ukazuje skutečnou spotřebu, protože i když má sestava s Core 2 Duo E7200 o polovinu vyšší spotřebu, spočítá daný úkol rychleji (otevření programu, vykreslení webové stránky a podobně) a pak je již v režimu idle, zatímco Atom sice s menší spotřebou, ale počítá o mnoho déle, čímž se celková spotřeba značně vyrovná, jak ukazují výše uvedené grafy. Převedeno na graf, to vypadá asi takto:

,Z-N-167171-3.png

Lepší platformou v poměru výkon/watt se stává...

sysmark_score_per_watt_1.png

 

Teď už je samozřejmě jasné, že v tomto srovnání vyhrála na celé čáře „standardní“ sestava s procesorem Core 2 Duo E7200, rozdíl je přibližně 2,5×.

Závěrem redaktoři dodávají, že není nejlepší vždy kupovat silně naddimenzovaný zdroj, který má zbytečně vyšší spotřebu a je tak v případě sestavy s nízkou spotřebou neefektivní. Výběr správného zdroje je tak opravdu důležitým faktorem, samozřejmě pokud vás zajímá co nejnižší spotřeba.

Jak je napsáno v závěru, Atom je malý a levný, a je především určen pro přenosná a jednoduchá zařízení. Pokud vás tedy nezajímá jen co nejmenší velikost celé sestavy, je určitě mnohem lepší jít klasickou cestou a do desktopu volit například výše zmíněné komponenty, čímž získáte několikanásobně vyšší výkon, přičemž špičková (nikoliv průměrná) je maximálně o 50 % vyšší, než v případě Intel Atom.

 

Diskuze (34) Další článek: Zamotá FastCentrik hlavu největším e-obchodům?

Témata článku: , , , , , , , , , ,