Office Labs obohatí vaši kancelář o šikovné funkce

Funkcí, které Office 2007 nabízí, je nespočet. Stáhněte si od Microsoftu další, které donutí vaše aplikace přemýšlet, a výrazně vám tak zefektivní práci.

Labs. Tímto termínem jsou v současném světě internetu označována místa, kde uživatel najde ne zcela dokončené, ale často velmi zajímavé produkty. Zářným příkladem je Google Labs, kde si v současnosti můžete vyzkoušet spoustu zatím nepublikovaných aplikací, včetně nové edice Google Talk nebo experimentálního vyhledávání, tedy úprav, s nimiž Google v poslední době u svého vyhledávače koketuje.

Google Labs zná v současnosti asi nejvíce lidí. Málokdo ale tuší, že podobné „laboratoře“ už nějakou dobu provozuje i Microsoft. Dnes se podíváme na produkty, o něž si můžete doplnit nejnovější verzi 2007 kancelářského balíku Microsoft Office.

Labs od slova laboratoř
Slovo Labs napovídá, že jsou produkty v určité fázi vývoje, a nemusí tudíž vždy korektně fungovat, o čemž jsme se přesvědčili i při redakčním testování. Instalací se tudíž vystavujete riziku pádu aplikace nebo dalších komplikací. Důrazně proto nedoporučujeme následující produkty méně zkušeným uživatelům.

Doporučená konfigurace pro testování nových funkcí Office obsahuje anglickou verzi Microsoft Office 2007, některé z nich proto na českých Office nebudou fungovat korektně. Některé produkty navíc vyžadují instalací dalších doplňků, např. .NET Framework 3.0, Primary Interop Assemblies apod. Doplnění systému si produkt vyžádá při instalaci s následným odkazem na stažení.

Chart Advisor

Možná se vám někdy stalo, že jste potřebovali analyzovat data prostřednictvím grafu, ale nevěděli jste, jaký typ grafu použít, aby bylo dosaženo maximální efektivity. S tímto problémem by vám mohl v budoucnosti pomoci Chart Advisor.

Chart Advisor po instalaci najdete na panelu pro vložení. Po kliknutí aplikace analyzuje aktuální list a pomocí předdefinovaných algoritmů nabídne grafy, které lze pro data použít. Jednotlivé typy grafů jsou přitom hodnoceny podle procenta potenciální úspěšnosti. Pokud si některý z grafů vyberete, stačí stisknout tlačítko a Chart Advisor je automaticky vloží do listu. Nemusíte si přitom vystačit jen s předpřipravenými, všechny grafy můžete dále libovolně upravovat.

advisor1.png  advisor2.png
Chart Advisor v praxi

Chart Advisor je, stejně jako všechny ostatní Labs produkty, v současné době k dispozici jen v angličtině. Maximální rozsah analýzy je 8 000 buněk.

Produkt: Microsoft Office Excel 2007

Email Prioritizer

Email Prioritizer je plug-in běžící na Exchange Serveru, který by měl pomoci uživateli ustát nával nových zpráv objevujících se ve schránce během pracovního dne. Stiskem tlačítka můžete na vybraný počet minut pozastavit stahování nové příchozí pošty ze serveru a plně se tak soustředit na zprávy, které jste ještě nevyřídili, a čekají na zpracování.

email_prioritizer.png
Zastavte si v Outlooku čas

Název Prioritizer pak pochází z druhé funkce doplňku, jíž je značení emailů pomocí hvězdiček. Odlišit a následně seřadit si tak můžete zprávy podle toho, jak jsou důležité nebo jak rychle je třeba na ně reagovat.

Produkt: Microsoft Office Outlook 2007 běžící na Exchange Serveru

pptPlex

pptPlex je dalším šikovným nástrojem, tentokráte pro prezentátor PowerPoint. Z klasických prezentací založených na jednoduchém přepínání slidů můžete díky němu přejít na trochu jiný, mnohem efektnější a názornější systém.

pptflex1.png  pptflex.png
Tak trochu jiná organizace prezentace v PowerPointu

Jednotlivé slidy prezentace, seřazené třeba do časové osy, jsou znázorněny na jednom velkém „plátně“. Libovolně podle potřeby nebo připraveného doprovodu pak může přednášející na plátně zoomovat, přibližovat nebo naopak oddalovat jednotlivé části celkové prezentace. Může se v ní tímto způsobem mnohem jednodušeji a přehledněji pohybovat.

Produkt: Microsoft Office PowerPoint 2007

Speed Launch

Další koncept Googlu v pojetí Microsoftu jsou komunitní prototypy. Komunitní prototypy jsou aplikace, které vytvářejí zaměstnanci Microsoftu ve svém volném čase. Právě tímto způsobem vznikly v Googlu některé velmi oblíbené produkty.

lunch1.png  launch2.png
Podobných spouštěčů najdete na internetu velké množství, tento je ale od Microsoftu

Speed Launch je jedním z prvních takových komunitních prototypů, ač by v našem přehledu být nemusel, protože souvisí s Office jen okrajově. Jde o jakési další zpracování nejrůznějších nástrojů na rychlé otevření programů, dokumentů a webových stránek. Tyto nejčastěji navštěvované položky přesunete do terčíku, který se objeví v pravém dolním rohu okna po instalaci. Pro další spuštění aplikace už pak nemusíte složitě vyhledávat, stačí klávesová zkratka a vybraný název.

Produkt: Windows XP SP2/Vista

Search Commands

Další projekt Search Commands si naplno užijí jen ti, kteří nemají problémy s komunikací v angličtině.

Víte, co chcete s textem, tabulkou nebo prezentací udělat, ale ještě nezvládáte prostředí MS Office tak dokonale? Search Commands vám pomohou. Na panel nástrojů přidají novou záložku. Do ní pak jen stačí vlastními slovy popsat, co byste rádi s dokumentem nebo jeho součástí udělali. Search Commands podle zadaného vybere nejpravděpodobnější související akce a nabídne vám přímo jejich tlačítka.

commands.png
Search Commands vám pomohou s navigací v Office 2007 s novým uživatelským prostředím

Produkt: Microsoft Office Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007

Community Clips

Na závěr nebudeme doplňovat funkce. Community Clips je nový portál pro Office založený na principu uživatelé uživatelům.

Měli jste někdy s Office problémy? Nevěděli jste, kde co najít nebo jak něco vytvořit? Nebo naopak znáte fintu, která by mohla ostatním hodně usnadnit práci? Vytvořte vlastní videomanuál demonstrující uživatelům, jak se s aplikacemi Office efektivně pracuje. Odměnou vám budiž stovky dalších tipů, které už nyní najdete na komunitním portále Community Clips.

Mimo výše zmíněných odkazují Office Labs ještě na některé zajímavé projekty, které by se již velmi brzy mohly objevit v praxi. Pro běžného uživatele asi nejlákavější je projekt InkSeine, který by měl uživatelům Tablet PC zařízení nabídnout rozhraní připravené pro práci s ručně psaným textem. Psané poznámky díky tomu budete moci třídit, řadit a následně v nich vyhledávat.

I když je seznam produktů Office Labs zatím poměrně krátký, dává už nyní pěkný obrázek o tom, jakým směrem by se jednou produkty mohly ubírat. Dnes to vypadá tak, že aplikace budou jednou přemýšlet za nás a automaticky nabízet nejvhodnější řešení problémů. Je to směr, kterým se chcete vydat také?

Diskuze (6) Další článek: Pevný disk očima Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,