NetBalancer: Nastavte si priority síťového připojení

Nezvládá vaše internetové připojení všechny požadavky a brzdí se tak služby, které potřebujete využívat na maximum? Nastavte jim vyšší prioritu!

stáhnout program NetBalancer 2.0 Licence: freeware, 984 kB
Autor: SeriousBit
Web programu: seriousbit.com


Pokud stahujete velké objemy dat, brouzdáte na webu, přijímáte poštu, píšete si s někým na ICQ a u toho všeho posloucháte internetové rádio, nemusí vaše internetové připojení stíhat všechny tyto potřeby naplňovat na sto procent. Možností, jak tento problém vyřešit, je použití NetBalanceru, který dle instrukcí uživatele nastaví jednotlivým druhům připojení a procesům různě vysokou prioritu.
 

Držíme balanc

NetBalancer je malý a celkem jednoduchý program. O to víc pak potěší jeho vysoká užitá hodnota a nulová cena pro uživatele, protože NetBalancer je distribuován zdarma. Okno programu se skládá ze dvou částí. V jedné se nachází seznam procesů spuštěných ve Windows a u nich informace týkající se jejich participace na síťovém (internetovém) připojení, nastavené prioritě, rychlosti, umístění na disku a další.

sshot-1.png 
Připojení jako na talíři.

V druhé části se nachází graf, který v reálném čase zaznamenává a zobrazuje údaje o vytíženosti připojení. Graf zobrazuje křivku downloadu a uploadu. Místo grafu lze přepnout do záložky Process Info, která dle předpokladů vypíše informace o označeném procesu. Další možnost jak okamžitě snadno a rychle zjistit provoz z/do vašeho počítače je najetí kurzoru myši nad interaktivní ikonku v panelu Start, která ihned zobrazí požadované údaje.

sshot-2.png 
Ladné křivky.

Otázka priorit

Ještě než přejdete k samotnému volení priorit pro jednotlivé procesy, je vhodné nastavit jejich sílu pro různé stupně. Priorita je buď nízká, normální nebo vysoká. Nastavovat se dá rozpětí mezi nimi. Lze tak například určit, že nízká priorita bude získávat jen 10 % rychlosti, zatímco střední 50 % a vysoká 90 %. Nebo je možno tuto rozdílnost snížit na 30 % pro nízkou, 50 pro střední a 70 pro vysokou.

sshot-3.png 
Zvolení míry přerozdělování.

Samotné přiřazování priorit pak probíhá tak, že po označení procesu pomocí pravého myšítka nebo stiskem tlačítka v panelu nástrojů přiřadíte přednost, nebo proces naopak upozadíte. Kromě třech druhů priorit můžete vybraný druh připojení úplně zablokovat, nebo nastavit přesně limit maximální rychlosti v kilobajtech za vteřinu. Všechny tyto úkony lze aplikovat zvlášť pro download a zvlášť pro upload.

sshot-4.png 
Oznámkujte ty potřebnější.

NetBalancer je velice podařený program, který bez chyb a velkých nároků na paměť počítače pomůže optimalizovat připojení k internetu. Lze se tak vyvarovat okamžikům, kdy se vám seká internetové rádio a webové stránky se načítají extrémně pomalu jen proto, že zrovna stahujete větší objem dat, na který ani tolik nespěcháte. Navíc, mít dokonalý přehled o pohybu mezi vaším počítačem a internetem není na škodu ani z bezpečnostního hlediska.

fsc.jpg

Diskuze (14) Další článek: Nová kniha: Microsoft Excel pro techniky a inženýry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,