Nejlepší webové aplikace a služby roku 2008

V roce 2008 programátoři zapracovali na stovkách nových webových aplikací. Dali jsme v redakci hlavy dohromady a vybrali desítku nejelpších webových služeb a aplikací roku 2008.

Rok 2008 přinesl obrovské množství webových aplikací a služeb a programátoři v mnohém zapracovali i na těch staršího data. Dali jsme v redakci hlavy dohromady a pokusili jsme se vybrat desítku těch nejzajímavějších a nejužitečnějších pro českého uživatele. Najdete mezi nimi každoroční evergreeny i novinky, na které se doufáme jen tak nezapomene.

Podle jakého klíče vlastně vybrat tu nejlepší webovou aplikaci nebo službu a jaký je mezi nimi skutečný rozdíl. Patří do této definice pouze chytrá webová stránka, která nabízí něco více než jen prezentaci textových a grafických informací, nebo jsou součástí kategorie i převážně cloud-computingové služby, které nabízí desktopového klienta a na webu se vaše data pouze ukládají nebo zpracovávají? Zvolili jsme tu nejširší definici, kterou jsme mohli, do nominace se tedy vlezla jak čistě flashová aplikace Photoshop.com, tak i desktopový program Gladinet Cloud Desktop, který umožňuje s vybranými webovými službami pracovat skrze běžný adresářový systém.

A jaký klíč jsme použili pro samotný žebříček? V průběhu roku se objevilo obrovské množství skutečně propracovaných služeb, drtivá většina z nich si ale nenalezla své uživatele, byly totiž buď naprosto okrajové, nepoužitelné nebo dokonce i zcela zbytečné. Nejdůležitějším kritériem tak byla právě použitelnost a smysluplnost a samozřejmě i váš názor, který jste na některé z těch, o kterých jsme psali, projevili v diskuzích na Živě.cz.

Ale dost řeči, představujeme vám desítku webových aplikací a služeb roku 2008 podle redakce Živě.cz

10. Facebook

Facebook dokázal pobláznit doslova celý svět a v současnosti se jedná o nejrozšířenější sociální síť. I když rozhodně nepatří mezi žhavé novinky, které loňský rok přinesl, desáté místo si ale zasloužil především díky české lokalizaci a samozřejmě spoustě neustálých vylepšení. Služby jako Lidé.cz nebo Líbimseti.cz rázem získaly velikého oponenta, navíc technologicky a funkcemi daleko vyspělejšího. Facebook se pomalu stává fenoménem i u nás a pozici mezi desítkou nejlepších si dozajista zaslouží.

fbook_01.jpg fbook_02.jpg
Facebook byl počeštěn a pomalu láká i česky mluvící uživatele. Dá se proto očekávat, že v tomto roce nabude na ještě větším rozmachu a dost možná přinese celosvětovou mánii i k nám

9. Google Picasa

Picasa rozhodně nepatří mezi novinky světového internetu, přesto však Google tento rok přišel s třetí verzí, která toho hodně vylepšila. Jednoduché sdílení fotografií na síti má nyní notně vylepšeného desktopového klienta, díky kterému se vůbec nemusíte obtěžovat při zadávání na web, a disponuje i třeba rozpoznáváním tváří nebo funkcemi určenými k retušování. Jasná jednička v oblasti internetové fotografie.

274026752.png 717767097.png
Retušovací štětec pracuje jako klonovací razítko, vady tedy musíte zamaskovat vzorkem z jiného místa

8. RapidShare

Populární RapidShare už je nějaký ten rok jasným fenoménem v oblasti sdílení souborů na internetu a jeho umístění mezi desítkou nejlepších lze v klidu označit jako evergreen. Tento rok si na své konto připsal především navýšení limitů pro stahování i uživatelům, kteří neplatí za prémiový obsah. Konkrétně je možné stahovat bez časových omezení, avšak s omezeným datovým tokem. Zvýšena byla i maximální velikost uploadovaných souborů: ze slabých 100 MB na dvojnásobek. Pochvalu si zaslouží rovněž různé bonusy pro předplatitele, kteří mohou směňovat prémiové body za různé ceny, nebo měsíce využívání zdarma. V České republice je navíc tato forma sdílení de facto legální i co se týče filmů, hudby, her a dalšího komerčního materiálu (mimo spustitelný kód). Uživatel nemůže být za pouhé stahování nijak postižen, protože narozdíl od P2P sítí typu BitTorrent nesdílí data dále.

953927739.png 417210307.png
Grafické zpracování RapidSharu ničím nezaujme, funkčně a technologicky je na tom však skvěle. Pro stahování a upload souborů můžete využít i desktopové aplikace

7. Meebo

Další evergreen mezi desítkou nejlepších. Meebo umožňuje připojovat se z každého webového prohlížeče na jakoukoliv IM síť bez jakýchkoliv omezení. Díky obsáhlé podpoře IM protokolů nemá vůbec žádnou konkurenci, navíc se lze připojovat i v místech, kde jsou například zakázané různé porty. Vše funguje přes HTTP protokol. Vývojáři službu neustále vylepšují nejen o nové funkce (například exkluzivní videoklipy pro uživatele zdarma), ale i o podporu dalších nových sítí. V poslední době přibyl například Facebook a MySpace. Užitečnou možností je spojit veškeré účty z IM sítí do jednoho.

meeb.jpg meeb1.jpg
S Meebo se připojíte nejen na ICQ, MSN, Google Talk a další oblíbené IM služby, ale nově i třeba na Facebook. Vzhled a další funkčnost si můžete upravovat dle svého gusta

6. Gladinet Cloud Desktop

Gladinet Cloud Desktop není webová služba ani aplikace v pravém slova smyslu. Jedná se vlastně o pojítko mezi souborovým systémem počítače a skutečnými webovými službami, které pracují s daty a mají tedy nějaké datové úložiště. Gladinet se chová jako síťová disková jednotka, kterou můžete použít s Google Dokumenty, Google Picasou nebo 25GB webovým úložištěm SkyDrive od Microsoftu, které se tak konečně tváří jako skutečný disk.Po přihlášení tedy můžete se soubory na webu pracovat podobně jako se soubory uloženými na pevném disku uvnitř vašeho počítače včetně kopírování, mazání, přejmenovávání aj.

google_picasa.png  picasa_uvnitr_zoneru.png
Webová galerie Picasa připojená pomocí Gladinet Cloud Desktopu do souborového systému

5. MobileMe

MobileMe je bohužel plně placenou službou, proto nemohla dosáhnout výše. Roční poplatky (zhruba tisíc korun) jsou však jediným záporem. MobileMe vychází ze služby .Me od společnosti Apple a zpřístupňuje funkce groupware serveru široké veřejnosti. Na svém účtu můžete mít uloženy kontakty, e-mailovou schránku, záznamy kalendáře a další údaje a přistupovat k nim ze všech možných míst nezávisle na sobě. Pokud například provedete změnu ze svého mobilního telefonu, okamžitě se promítne na server a je k dispozici na vašem notebooku nebo stolním počítači pomocí podporovaných aplikací. MobileMe nabízí i prostor pro ukládání souborů a představuje tak dokonalou službu pro ty, kteří potřebují svá data a údaje kdekoliv k dispozici.

MobileMe_Login-20080711-134037.jpg
MobileMe je pro mnohé přesným ztělesněním definice cloud computing. Veškerá data se ukládají na vzdálený server a je možné k nim přistupovat z různých přístrojů a klientských aplikací. Veškeré změny se pak ukládají právě na onen server a promítají se zpět na klienty. K dispozici je i výkonné webové rozhraní

4. Photoshop.com

Photoshop.com (Photoshop Express) je bezplatné webové úložiště a editor pro vaše fotografie od Adobe. Celá aplikace se kompletně spouští ve Flash Playeru, je tedy poměrně rychlá a působí kompaktním dojmem jako skutečný desktopový program. Fotografie můžete do webového fotoeditoru nahrát přímo z počítače nebo z mnoha podporovaných internetových galerií počínaje Picasou a konče oblíbeným Flickrem. Ve Photoshopu Express nenajdete lištu s nástroji jako v plnohodnotném Photoshopu, ale pouze seznam rychlých filtrů podobně jako v desktopové Google Picase a živé náhledy. Samotné zpracovávání fotografií se provádí na serveru, je tedy poměrně rychlé a skutečně může nahradit desktopový program.

photoshop.com.png  photoshop.com.png
Photoshop Express vzdáleně připomíná desktopový Photoshop Elements nebo Lightroom

3. DropBox

DropBox je stejně jako Live Mesh od Microsoftu webový disk s podporou vzájemné synchronizace a sdílení. Po instalaci drobného doplňku se bude na webové úložiště nahrávat cokoliv, co nahrajete do speciální složky. DropBox je sice zdarma pouze s 2GB kapacitou webového disku, což skutečně není mnoho, svou popularitu i mezi čtenáři Živě.cz ale získal díky své jednoduchosti a přehlednému webovému rozhraní, které umožňuje publikovat obsah dokonce i veřejně pro každého návštěvníka internetu.

dropbox.png  dropbox.png
Webové rozhraní DropBoxu a synchronizovaná složka s webovým úložištěm (soubory označené stavovou ikonou)

2. České Google Mapy

Google na jaře loňského roku konečně přeložil a lokalizoval své mapy i pro Českou republiku. Už tato skutečnost by Mapy dostala do desítky klíčových webových služeb minulého roku, snad ještě důležitějším důvodem ale byla smršť novinek, které se v mapách následující měsíce objevovaly a které byly završeny kompletním pokrytím leteckými snímky od brněnského Geodisu. Mapové podklady Tele Atlasu sice zatím nedosahují takových kvalit jako třeba mapy PLANstudia, které pro změnu najdete na portálu Mapy.cz od Seznamu, nejsilnější zbraní Googlu je ale podpora mapových vrstev a novodobého GIS standardu KML pro výměnu geoinformací, který už zdaleka nepoužívá jen digitální glóbus Google Earth.

googlemapy.png  googlemapy.png  google_mapy.png
Goole Mapy a pražské letiště, interaktivní plánování trasy a uživatelské mapové vrstvy

1. Microsoft Live Mesh

Popsat možnosti Live Mesh v jednom odstavečku je skutečně obtížné. Je to 5GB webové úložiště, je to ale také klient vzdálené plochy a nástroj pro velmi efektivní archivaci vybraných složek a souborů a jejich synchronizaci. Pokud máte dva počítače, jeden doma a druhý v práci, můžete třeba vzájemně sdílet obsah vybraných složek a jakmile přijdete domů a připojíte se k internetu, desktopový klient do totožné složky nahraje veškeré změny, které jste učinili v práci a které se bezpečně archivovaly na internetu. Já ale Mesh používám velmi efektivně si s jediným počítačem – při nové instalaci Windows jednoduše nainstaluji klienta a z webu se mi obnoví všechny složky s dokumenty, důležitým soubory aj.

livemesh.png  livemesh.png
Synchronizovaný adresář s webovým úložištěm a připojení k pracovní ploše vzdáleného počítače

Live Mesh zvítězil především pro svůj originální a komplexní koncept, v současnosti totiž na internetu nenajdete ani jednu bezplatnou službu, která umí to samé. S trochou nadsázky lze říci, že Live Mesh umí to, co DropBox, Syncplicity a částečně i Adobe ConnectNow dohromady, což jsou hned tři samostatné služby. O každé z nich jsme na Živě.cz v průběhu roku přinesli podrobnou recenzi.

livemesh.png  livemesh.png
Webové rozhraní Live Mesh používá HTML, AJAX a pro prohlížení fotografií také Silverlight

V roce 2009 začneme mufinovat

Do desítky webových služeb a aplikací se sice český vyhledávač Mufin nevlezl, už přeci jen nespadá do naší definice, přesto se jedná o jeden z nejzajímavějších českých počinů roku 2008 a tak jsme mu nakonec přenechali pozici speciálního vítěze.

Mufin je vyhledávací technologie a webový obrázkový Flickr vyhledávač, který mají na svědomí programátoři z brněnské Masarykovy univerzity. Oproti běžným vyhledávačům ale Mufin umí rozpoznávat podobné obrázky. Pokud tedy vyhledáte třeba výraz sunset (západ slunce), a pak klepenete na libovolnou fotografii, Mufin vybere ty fotografie, které se kompozičně i expozičně co nejvíce podobají původní šabloně.

zapad.png  mufin.png
Základní šablona a nalezené podobné fotografie na Flickru pomocí Mufinu

Mufin je svým způsobem převratný. Představte si, že budete mít doma fotografii a budete chtít na webu najít cizí fotografie stejného místa. Jednoduše fotku nahrajete do vyhledávače a on najde její podobizny. Obrázky tak jednou možná budeme moci vyhledávat nejen podle textových popisných informací.

letadlo.png  mufin.png
Základní šablona a nalezené podobné fotografie
(až na ledního medvěda a slečnu v předklonu výborné výsledky)
  • Mufinovat můžete začít již dnes, veřejná verze ukázkového vyhledávače, který bere v úvahu fotografie z databáze Flickr, je totiž k dispozici na těchto stránkách
  • O samotné technologii Mufin si můžete přečíst zde

Rok 2008 byl na webové služby a aplikace skutečně bohatý a kralovaly jim převážně webová úložiště, která se dnes už začínají v mnohém překrývat a jen velmi těžce se hledá něco originálního a především užitečnějšího. Získat zájem uživatelů tedy bude v roce 2009 pro programátory o to těžší.

Oblíbili jste si jiné webové aplikace a služby? Pochlubte se ostatním v diskuzi pod článkem.

Diskuze (22) Další článek: Prezident Guyany rozezlen na Facebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,