Kterak muž syndromem karpálního tunelu ochořel

Budiž vám tento příběh mladého muže ponaučením a cennou studnou informací ve vaší pouti životem s počítačem. Syndrom karpálního tunelu číhá všude.

Slyšte, slyšte, lidé moudří. Na vědomí všem se dává, že existuje syndrom v rukou, který potěšit vás nemusí. Počítač je jeho strůjcem a bolest jeho následkem. Tu je příběh muže mladého, který ergonomie nedbal a nyní kaje se nad svou lehkovážností.

Za několikero horami, lesy a rybníky, v moravské metropoli žil, byl mladý muž, jehož denním chlebem mnohohodinová práce u počítače byla. Muž to byl vskutku mladý, světa znalý, vzdělaný a pohledný, přesto tradičním přechodným stavem trpěl. Zdraví své považoval za samozřejmé a nedbaje rad starších a zkušenostmi ověnčených, denodenně vydával své ruce napospas touchpadu u notebooku svého.

Příběh o mladíkovi s částečně dobrým koncem

Mladý pane, notebook ideální není, myš si kupte, i dockstation existují. Ruce jako pavouk skroucené máte, co ta záda polámaná? A pane, co na stole ten větráček váš pohledává? Přes ruce foukajíc, v budoucnu trpět budete. Mladý muž tyto výtky za hlavu hodil, vždyť chladný vzduch mu dobře dělal a notebook vše v jednom skýtal. Deformované tělo jeho poté večer ku Xboxu usedlo, aby ruce jeho od gamepadu další dávku dostaly. Ani pravidelná basketbalová hra zabránit tomu nemohla, cesta do pekla jasně vytyčená byla.shutterstock_32596381.jpg

A jednoho pochmurného dne v ruce pálení, škubání a bolest ozvaly se. Mladý muž zkazky hrůzostrašné slýchával, nikdy však na bubáky nevěřil, a proto i tentokrát velkou váhu tomu nepřikládal. Bolest však o sobě stále více dávat věděla a mnohem pravidelněji a silněji svého nositele zachvacovala. Nebylo zbytí, i náš mladík si to přiznat musel – syndrom karpálního tunelu usídlil se v něm.

Naštěstí ne v plné míře, pouze zárodek vetřelce přiživovat se začal. Muž, jehož víra otřesena byla, babky kořenářky vyhledal a o rady je prosil. Jeho pokání konce nebralo, až se nad jeho tělem hříšným Google a lidové rady smilovaly. Několik zaručených receptů získal a praktikovat se je nebál. Pomáhají oddalovat nejhorší, udržovat ruku ve stavu bdělém. Bojí se však, chlapec malý, bojí.

Okamžitě myš si pořídil a ruku v narovnané pozici držet se snaží. Od loktu až po konečky prstů na stole položenou ji má a co každých pět minut jemné ohýbání provádí. Doma poté teplé obklady přikládá a v noci do hlubin peřin ruku skrývá. Větráček už přímo přes ruku nefouká. Jsou dny, kdy ruka klidu nachází a svému nositeli jistě vděčná je. Syndrom však svůj zárodek i nadále udržuje a bude majiteli připomínat doby, kdy mladická ješitnost nepřipouštěla stařecké problémy.

Ponaučení z chyb a utrpení mladého mučedníka si proto vezměte a při práci s počítačem ergonomie dbejte. Přiložený text vám některé pojmy blíže vysvětlí a poradí, kterak karpálnímu tunelu předcházet.

Syndrom karpálního tunelu

01.jpgJde o útlakový syndrom, který způsobuje poškození středního nervu v karpálním tunelu (via Wikiepadia). Může vzniknout nejen při úrazu zápěstí či zánětu šlach, ale právě při špatné ergonomii práce s počítačem. Typickým příkladem je špatně položená ruka na myši, žádné pohybové aktivity ruky (kromě práce s myší) a úplně nejhorší je touchpad u notebooku, kdy je zápěstí neustále ohnuté. Nevhodné je i dlouhé držení herních zařízení či špatné klávesnice.

Mezi příznaky patří mravenčení, bolest, škubání, bolesti prstů, trnutí a pálení, zejména pak v oblasti mezi zápěstím a loktem. Tyto stavy se přitom projevují nejen v aktivním stavu ruky, ale i ve stavu klidovém. Bolest často nastupuje v noci.

Prvotní příznaky je možné korigovat domácím léčením. Existuje několik „babských rad“, nejsou však plně spolehlivé. Někdo doporučuje aplikovat led, který tlumí bolest a urychluje hojení zánětu, někomu pomáhá teplo, například horké obklady. Zároveň je nutné při práci s počítačem držet ruku v rovném stavu od konečků prstů až k loktu, vždy ji tedy mějte položenou na stole. Vyplatí se koupit i kvalitní ergonomickou myš, klidně i dražší a od renomovaných výrobců. Myš se však vždy snažte v obchodě vyzkoušet, musí vám plně sednout. Pomáhá i dávkování vitaminu B.

Pokud se zánět rozvine plně, vytvoří se často znatelná boule, kterou je nutné odstranit ambulantně. Zákrok se provádí pod narkózou a trvá zhruba 30 minut.

Diskuze (69) Další článek: Wizardbrush: Malířem i na počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,