Internet Explorer 8: Firefox je v ohrožení

V minulém týdnu uvolnila společnost Microsoft finální verzi webového prohlížeče Internet Explorer 8. Shrňme si nejdůležitější novinky v jediném článku.

Od minulého týdne je možné stahovat poslední verzi nejrozšířenějšího webového prohlížeče Windows Internet Explorer od společnosti Microsoft. Zatímco předchozí Internet Explorer 7 ukázal po dlouhém období stagnace, že tento prohlížeč dokáže držet krok s nejvýznamnějšími soupeři. Osmá verze se nyní přeměňuje v plně konkurenceschopný produkt, který je bezpečností srovnatelný a funkčně vybavenější než tržní dvojka Mozilla Firefox.

Mozilla bude muset v nejbližší době filozofii Firefoxu zásadně upravit, neboť pokud se tento prohlížeč významně neposune vpřed, stane se pravděpodobně hračkou pro příznivce instalování doplňků a nejspíše zůstane zastíněn dostupnějšími a uživatelsky příjemnějšími (Internet Explorer) či funkčně lépe vybavenými (Opera) prohlížeči. Firefox je totiž v současné době ve stejné pozici, v jaké byl v době začátku růstu obliby tohoto prohlížeče tehdejší Internet Explorer 6. Nenabízí nic navíc oproti dostupné konkurenci.

365 drobných vylepšení tady i tady

Rychlý přístup k rozličným službám na webu nabízí Akcelerátory. Vyžadujete-li v encyklopedii vyhledat či přeložit nějaký pojem, nemusíte už otvírat novou záložku, v ní požadovanou službu a kopírovat či dokonce přepisovat dané slovo. Stačí jej jednoduše označit myší a klepnout na modré tlačítko, které se vedle něj zobrazí. Internet Explorer zde nabízí přístup k řadě využitelných služeb, další je samozřejmě možno do prohlížeče doplnit. Pro urychlení práce slouží i funkce WebSlices, která na stránkách, kde to provozovatel umožní, umí vybrat pouze oblast s aktuálními informacemi, kterou posléze zpřístupní pod tlačítkem v panelu nástrojů.

Accelerators.png O počítačích, IT a internetu - Živě.cz - Windows Internet Explorer.png
Definice v encyklopedii vyhledaná přímo z místa v prohlížeči a přidání výřezů z webu na Živě.cz

Pro usnadnění práce s prohlížečem dobře poslouží seskupování záložek. Internet Explorer 8 nově otevřené záložky zobrazuje barevně v závislosti na tom, z jakého webu byly otevřeny. Příbuzné záložky navíc otevírá vedle sebe a umí je i společně zavírat.

TabGrouping.png
Seskupování záložek

Stejně jako v případě Internet Exploreru 7 zapracovali i tentokrát vývojáři na zlepšení kompatibility s doporučeními organizace W3C. Internet Explorer 8 se těmto doporučením zásadně přiblížil a zvládá dokonce korektně zobrazit i přeceňovaný test ACID2. Aby nevznikaly problémy se stránkami, které kompatibilitu s IE7 řeší detekcí prohlížeče bez rozlišení verze, umožňuje nový Internet Explorer ručně zapnout použití vykreslovacího jádra IE7. Pokud tedy tento režim kompatibility aktivujete, změní se smajlík ACID2 na skládačku, kterou z IE známe již dlouhá léta.

ACID_OK.pngACID_fail.png
Test ACID2 vykreslením podle IE8 a v režimu kompatibility s IE7

Lepší využitelnost nabízí vylepšené pole pro vyhledávání. Zaregistrované poskytovatele vyhledávání lze rychle přepínat prostým klepnutím na jejich ikonku. Kromě Live Search jsou k dispozici také Wikipedia, eBay, Amazon, YouTube, New York Times, Yahoo a Google. Kromě jmenovaných však vyhledávání může podporovat každý provozovatel webu. I zde na Živě.cz tak můžete vyhledávat přímo z vyhledávacího pole Internet Exploreru. Každá ze služeb navíc používá vlastní metodu zobrazení. Zatímco tedy Google vrací pouze textový seznam, YouTube například přidává i náhledy videí.

Bezpečnost především

Nechcete-li, aby kdokoli druhý věděl, jaké stránky na webu jste si prohlíželi a co jste na nich dělali, aktivujte ve svém Internet Exploreru funkci InPrivate Browsing. Zajistíte tím, že budete moci procházet web bez ukládání historie navštívených stránek a dalších údajů. Už nikdy tak nebudete myslet na ruční vymazání těchto údajů, které je navíc v minulosti mazalo nepohodlně všechny. Funkce se aktivuje tlačítkem v menu Zabezpečení, nebo klávesovou zkratkou Ctrl + Shift + P. Pokud ji aktivujete, spustí se samostatná instance prohlížeče.

InPrivate - Windows Internet Explorer - [InPrivate].png
Otevřené nové okno prohlížeče chráněného funkcí InPrivate Browsing

Již ze starších verzí Internet Exploreru známe filtr, který na základě databáze upozorňoval na stránky zneužívající metod phishingu pro vylákání osobních informací. Internet Explorer 8 tuto funkcionalitu rozšiřuje a varovat bude také před stránkami, o nichž je známo, že rozšiřují malware. Tato funkce ponese název SmartScreen Filter. Cross-Site Scripting Filter zase sleduje veškeré požadavky a odpovědi, které prohlížeč zpracovává. Pokud detekuje pokus o krádež osobních informací prostřednictvím cross-site scriptingu, zablokuje jej, aniž by tím obtěžoval uživatele.

IE8 dokáže interpretovat speciální tag umístěný v hlavičce stránky, který mu přikáže aktivovat pro daný web ochranu proti clickjackingu, tedy nevědomému klepání na podvržené (např. neviditelné) objekty překrývající objekty legitimní. Tato ochrana se projeví zejména v nebezpečných kombinacích stránek vkládaných do sebe pomocí tagu EMBED.

Pomoci v ochraně uživatelských dat proti phishingu by měla i nová funkce zvýraznění aktuální domény. Internet Explorer ponechává černou barvou v adresním řádku pouze aktuálně otevřenou doménu druhého řádu a zbytek URL zobrazuje světle šedě. Jde o nejsnazší cestu, jak zjistit, jestli jako uživatel zadávám např. přístupové údaje k bankovnímu účtu na legitimním webu své banky, nikoli na jeho phishingu sloužící napodobenině. Vyšší bezpečnost Internet Explorer 8 nabídne i při stahování souborů, které dokáže kontrolovat pomocí funkce Data Execution Prevention.

Zbrusu nový Internet Explorer 8 je vybavený užitečnými funkcemi, spolu s funkcí Řízení uživatelských účtů nabídne vysokou bezpečnost a k zahození jistě není ani vylepšený výkon vykreslování webových stránek, který však stále nedosahuje výkonů většiny konkurentů. Stahovat můžete přímo na webu společnosti Microsoft, ke stažení je však potřeba používat originální systém Windows.

stáhnout program Internet Explorer 8 (Vista) Licence: freeware, 14 MB
Autor: Microsoft
Web programu: www.microsoft.com


stáhnout program Internet Explorer 8 (XP) Licence: freeware, 16 MB
Autor: Microsoft
Web programu: www.microsoft.com


Odkazy pro stažení dalších verzí:

Windows Internet Explorer 8 pro Windows Vista a Windows Server 2008, česká verze
Windows Internet Explorer 8 pro Windows Vista a Windows Server 2008, anglická verze
Windows Internet Explorer 8 pro Windows Vista x64 a Windows Server 2008 x64, česká verze
Windows Internet Explorer 8 pro Windows Vista x64 a Windows Server 2008 x64, anglická verze
Windows Internet Explorer 8 pro Windows XP. česká verze
Windows Internet Explorer 8 pro Windows XP, anglická verze
Windows Internet Explorer 8 pro Windows Server 2003, česká verze
Windows Internet Explorer 8 pro Windows Server 2003, anglická verze
Windows Internet Explorer 8 pro Windows XP 64-bit a Windows Server 2003 SP2 64-bit, anglická verze

Diskuze (332) Další článek: Spojení IBM a Sunu by nám pomohlo, myslí si Ballmer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,