Internet Explorer 6 není vhodné používat

Pokud se vám na titulní stránce Živě.cz zobrazilo upozornění, že používáte zastaralý prohlížeč, tak máte nainstalovaný Internet Explorer 6. Ten už je velmi zaostalý a kromě nižší bezpečnosti a uživatelského komfortu přináší starosti i tvůrcům webových stránek. Proto vám doporučujeme instalaci některého z nových moderních prohlížečů.

Proč je Internet Explorer 6 špatný?

  • je osm let starý a ani aktualizace již nedokážou zajistit, aby moderní webové stránky zobrazoval správně
  • má slabé zabezpečení a je snadnou vstupní bránou hackerům do vašeho počítače
  • nepodporuje nové standardy internetových stránek
  • některé moderní služby už jej nepodporují, například Facebook
  • Microsoft vydal už dva nástupce svého prohlížeče, nyní je k dispozici již osmá verze

Jakým prohlížečem Internet Explorer 6 nahradit?

Existuje hned několik možností. Podle aktuálních statistik návštěvnosti je mezi čtenáři Živě.cz nejvíce rozšířený prohlížeč Firefox. V základu nabízí dobré zabezpečení, prohlížení v panelech a dobrou nabídku funkcí. Vylepšit jej můžete mnoha dostupnými doplňky a vlastními grafickými motivy.

stáhnout program Firefox 3.0.18 Licence: freeware, 7,0 MB
Autor: Mozilla Corporation
Web programu: www.mozilla.com


Chcete-li zůstat věrni Internet Exploreru, stáhněte si nejnovější osmou verzi, která v systému kompletně nahradí zastaralou verzi šestkovou. Osmá verze nabízí velmi dobré zabezpečení, prohlížení v panelech, doplňky a také třeba akcelerátory, které vám umožní rychlejší práci s webovými stránkami.

stáhnout program Internet Explorer 8 (XP) Licence: freeware, 16 MB
Autor: Microsoft
Web programu: www.microsoft.com


Opera je třetí nejoblíbenější prohlížeč mezi čtenáři Živě.cz. V základní instalaci nabízí nejvíce funkcí bez nutnosti instalace dalších doplňků.

stáhnout program Opera 9.64 Licence: freeware, 7,2 MB
Autor: Opera Software
Web programu: www.opera.com


Google Chrome vyniká svou rychlostí, přehledností a jednoduchostí. Je to ideální prohlížeč pro uživatele, kteří nevyžadují nějaké speciální funkce a prioritou je pro ně rychlé načítání webových stránek. Přesto nebudete ochuzeni o vysokou míru zabezpečení a možnost prohlížení v záložkách.

stáhnout program Google Chrome 2.0.172.43 Licence: freeware, 9,2 MB
Autor: Google
Web programu: www.google.com


Proč Živě.cz vybízí k instalaci nového prohlížeče?

Internet Explorer 6 je i přes své nevýhody stále velmi rozšířen. Na vině je pravděpodobně neznalost, nebo jen lenost uživatelů. Nemalé rozšíření tohoto programu je však značnou komplikací pro tvůrce webových stránek, kteří musí zajistit složitou zpětnou optimalizaci. Internet Explorer 6 svým způsobem brání dalšímu vývoji webů a nahrává šíření škodlivého softwaru. Živě.cz se proto připojuje k celosvětové iniciativě za náhradu Internet Exploreru 6 modernějšími prohlížeči (více informací zde).

Další článek: Apple opravil zveřejněnou bezpečnostní díru v iPhonu

Témata článku: , , , , , , , , ,